máj 312016
 

Holnap ismét fordítunk egy lapot a naptáron, június érkezése jelzi, itt a nyár. 2016 sporteseményekben gazdag év, az előttünk álló évszakban lesz a Labdarúgó EB, a Tour de France és az Olimpia.

 

„Baljós árnyak” – írtam a címbe, talán nem túlzóan. A hanyatló emberiség egyik legnagyszerűbb alkotása a sport. Ez akkor is igaz, ha átszövik gazdasági és politikai érdekek, csalás, dopping, sportszerűtlenség nyomja rá bélyegét. 1972-ben Münchenben, terroristák ártatlan sportolókat mészároltak le az olimpiai faluban. Azóta a tömegrendezvényekre a terror árnyéka vetül.

Idén nyáron különösen aggódhatunk! Az EB kapcsán hírek keltek szárnyra szurkolók elleni dróntámadás lehetőségéről. Tudjuk, Franciaországban pár hónapja véres tömegmészárlások történtek. Talán a stadionok figyelmes beléptetéssel jól védhetők, de azok az utak, vendéglátóhelyek ahol a mérkőzések előtt, után emberek tízezrei fordulnak meg, sokkal kevésbé. Ha félelem vetül egy világeseményre, keserű a szánk íze.

Ugyanez igaz a Tour-ra! Városi, hegyi befutókon, 8-10 km hosszan az országút, utca szélén tízezrek várják a mezőnyt. Szinte védhetetlen!

Az Olimpiára talán nem a terror árnya vetül, hanem a zika-láz, amely miatt sportolók fontolgatják távolmaradásukat. Az is aggasztó, hogy – hírek szerint – az infrastruktúra közel sincs annyira készen, amely egy sikeresen megrendezett olimpiához szükséges. A kocka el van vetve, ez majd úgyis akkor derül ki.

A Labdarúgó Európa Bajnokság június 10-én kezdődik és július 10-én játsszák a döntőt. Ahogyan ígértem, A mi Pilvaxunk immár hagyományos tippjátékát is elindítjuk, még ennek a hétnek a végén megjelenik a kiírás, szeretettel várlak benneteket! Sok-sok évtized után végre a magyar válogatott is pályára lép egy világeseményen, van miért, van kikért szurkolnunk!

A Tour de France július 2-án indul útjára, 3519 km megtétele után, július 24-én érkezik Párizsba a mezőny. Ez lesz a 103. Tour, reméljük izgalmakat csak a verseny miatt élünk át.

2016. évi nyári olimpiai játékokra augusztus 5-21-e között kerül sor. Mint minden olimpián, Rióban is szurkolhatunk a magyar sportolókért, különösen a medencében és kajak- kenuversenyeken, de sok-sok más sportágban is.

A három világesemény közül kettőben szoríthatunk honfitársainkért. A sportesemények feletti baljós árnyak akkor oszlanak fel, ha a végén fellélegezhetünk majd, minden rendben ment! Bár szurkolhatunk, de ne felejtsük, az az örök érvényű gondolat, mely szerint nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos, a mostani helyzetben különös értelmet kapott. A fellobbanó olimpiai láng fényt hoz a sötétségbe. Reméljük az idei sportnyár végén megelégedve dőlhetünk hátra, a pályán lesznek vesztesek, de a Világ ismét kicsit jobb hellyé válhat! Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

  3 hozzászólás - “Sportnyár – baljós árnyakkal”

  1. „…,nem tudok felhőtlenül örülni egyiknek sem.” Ez a legnagyobb baj! Én is szívesebben vettem volna sorra euforikus hangulatban az elkövetkező eseményeket, de ott a fenyegetettség. Nyugodtan tágíthatnánk a kört, szinte egész életünkre.

    Azt lehet érezni, hogy ez nem maradhat így sokáig, mindenki tűrőképessége határán van. Európát olyan veszedelem fenyegeti, amely túlmutat az Oszmán Birodalom, a hitleri Németország és a Szovjetunió agresszióján. Ha nem történnek változások – a tökéletesen alkalmatlan EU vezetés leváltása, a kontinens határainak lezárása, a már bejutott gazdasági bevándorlók és terrorista-gyanús elemek kitoloncolása -, akkor végünk van.

    Most még a sporteseményekért aggódunk, lehet néhány nap, néhány hét múlva otthonunkat, városunkat, hazánkat sodorja el az újkori muszlim invázió. Mert ne legyen kétségünk: ami most folyik, háború Európa ellen!

  2. Ami a következő (nem csak ) sporteseményeket illeti,nem tudok felhőtlenül örülni egyiknek sem.Bizony a félelem újra beköltözött mindennapjainkba és a tömeges rendezvények vonzzák a lehetséges támadásokat.
    Sajnos csak reménykedni tudok abban,hogy nem történnek újabb tragédiák kedves moszlim barátaink által sem az EB-n,sem az Olimpiai játékokon és sehol máshol a világban.

    Az Olimpiával kapcsolatosan nem éppen kedvező híreket hallhattunk.A Brazíilát megjárt sportolók sokat panaszodtak a forgalmi dugókról ,a közbiztonságról…Nemrég leszakadt egy híd a tengerparon,melyen a kerékpárosok is áthaladtak volna.
    Na meg a dopping.Sorra buknak meg a sportolók a doppingvizsgálatok során,felütötte a fejét egy új szer,illetve a szer már bizonyára régebben működik,csak mostanra sikerült kimutatniuk a laborokban.
    A múlt héten gyakorlatilag a komplett román kajak-kenu csapat maradt fenn a szűrőn,de korábban a mieinknél is volt már példa az idén doppingolásra.
    Hát,ilyen manapság a sport.

    Tegnap megtudhattuk az EB keretet,ki az a 23 játékos,akik remélhetőleg jól helytállnak a tornán.

    A hétvégén a Veszprém elbukta a BL döntőt,büntetőkkel maradtunk alul a lengyel Kielce csapatával szemben .Csak nagyon halványan írom le,a 47.percben 9,azaz kilenc góllal vezettünk…
    Nem vagyok szakértő ebben a sportágban,ezért nem ildomos részemről azt firtatni,vajon mennyire természetes a kézilabdában ekkora gólkülönbség ellnére,túl a 2. félidő közepén,elbukni egy meccset.De megtörtént és a 2. helyezés Európa csúcsán is jól áll a Veszprémnek.

  3. Örömmel olvastam, hogy Knézy Jenő is közvetít az EB-ről! Érdemes elolvasni nyilatkozatát, akár hozzászólásként is felfoghatjuk…

    Soha nem fogom elfelejteni, mikor Sipivel közvetítették a Tour-t, majd amikor Sipi váratlan halála után végig zokogta a Vueltát…

    Jó estét, jó szurkolást Jenő, veled vagyunk!

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .