dec 062012
 

Krisztus után 245-ben Kis-Ázsia-i Anatóliában, Patara városában született, egy gazdag család gyermekeként. Már gyermekkorában is történtek vele csodák. Alig kezdte el iskoláit, mikor Patara városában nagy járvány tört ki, és mint kisgyermek, árvaságra jutott. Ezért a szüleitől örökölt hatalmas vagyonával Patara érsekéhez, (aki apja testvére volt,) a város kolostorába költözött. Az Ő felügyelete mellett nevelkedett, s gyermekévei alatt megszerette a kolostori életet, majd iskoláinak befejeztével a papi hivatást választotta. Életét az emberiségnek és a gyerekek tanítására szentelte. Bárki kérte, mindig segített. Ember szeretete, segítőkészségének híre messze földre eljutott. Az emberek kezdték imáikba foglalni a nevét. 270-ben Jeruzsálembe tartó zarándokuton történtek miatt a tengerészek védőszentjévé vált ! Zarándok útról visszafelé, betért imádkozni Anatólia fővárosába, Myra városba, ahol legendás körülmények között püspökké választották.

52 évig volt püspök. Évek alatt a szeretete, a gyerekekkel, emberekkel való törődése miatt annyira megszerették, hogy nem csak püspökük, de még vezetőjüknek is tartottak. Vagyonát a gyerekek és az emberek megsegítésére fordította. Egyszerű emberként élt a nép között, miközben tanított és szeretetet hirdetett. Éhínség idején a teljes egyházi vagyont a nép étkeztetésére fordította, amiért szembe került az Egyházzal, halála után, ezért az engedetlenségért egy időre ki is tagadták az Egyházból!

Minden este órákig sétált a városka utcáin, beszélgetett az emberekkel, figyelt a gondjaikra. Így történt a legendáját alkotó eset is, ami valójában megtörtént:

A kolostor szomszédságában él egy elszegényedett nemes ember, aki úgy elnyomorodott, hogy betévő falatra is alig jutott. Három férjhez menés előtt álló lánya azon vitatkozott egy este, hogy melyikük adja el magát rabszolgának, hogy tudjon segíteni a családon, és hogy a másik férjhez tudjon menni. Ekkor ért a nyitott ablak alá Miklós püspök , és meghallotta az alkut. Visszasietett a templomba, és egy marék aranyat kötött keszkenőbe, és bedobta az ablakon. A lányok azt hitték csoda történt. Majd egy év múlva ugyanebben az időben még egy keszkenő aranyat dobott be a második lánynak. Kisiettek, mert lépteket hallottak az ablak alól, s akkor látták, hogy egy piros ruhás öregember siet el a sötétben. Harmadik évben ezen a napon nagyon hideg volt, és bepalánkolva találta az ablakot. Ekkor felmászott a sziklaoldalban épült ház tetejére, és a nyitott tűzhely kéményén dobta be az aranyat. A legkisebb lány éppen ekkor tette harisnyáját a kandalló szerű tűzhelybe száradni, és az pont bele esett. Az ismeretlen jótevőről kezdték azt hinni, a hóborította Taurus hegyről, mivel mindig ilyenkor télen történtek ezek a csodák, hogy maga a Tél-Apó jön el ezekkel az ajándékokkal. Az idő folyamán mégis kitudódott a titok, hogy a jótevő maga Miklós püspök. Ugyanis a legkisebb lánynak bedobott aranyban volt egy olyan darab, amit a helyi aranykereskedő előzőleg adományozott Miklós püspöknek egy szerencsés üzletet követően. Ezt felismerve, már mindenki tudta, hogy ki a titokzatos segítő! De kiderült ez abból is, hogy december 5-én a névnapja előestéjén a hideg idő beköszöntével rendszeresen megajándékozta a gyerekeket mindenféle édességgel. Ezért az adakozásaiért a nép elnevezte ” Noel Baba” -nak, ami azt jelenti ” Ajándékozó Apa”. A keresztényüldözések alatt őt is elfogták, éheztették, kínozták, de kivégezni nem merték.

325-ben részt vett a niceai Első Ökumenikus Zsinaton, ahol egy szenvedélyes vitában arcul ütötte Ariust. Ezért a tettéért azonnal elmozdították a Zsinatból, és felmentették püspöki teendői alól. Még azon az éjszakán a Zsinat több tagjának egyazon különös álma volt: Nikolas jelent meg előttük, egyik oldalán Isten állt, kezében az evangéliummal, a másik oldalon Szűz Mária érseki palásttal, így kinyilvánítva szimpátiájukat a magáról megfeledkezett püspök iránt. Az ámulatba esett tanácstagok azonnal Nikolashoz siettek, és bocsánatot kérve visszahelyezték pozíciójába. Ettől fogva óriási tiszteletnek örvendett, mindenki úgy tekintett rá, mint egy nagy emberre, aki nem esztelen dühből vágta arcon a szüntelenül istenkáromló Ariust, hanem Isten iránti buzgalmából.

Hosszú, békés öregkort ért meg. A legenda szerint lelkét ( 342 december 6-án ) angyalok vitték végső nyughelyére, ahol egy tiszta forrás eredt. Ebből a tiszta forrásból áradó szeretettel küldi legendája a mai gyerekekhez utódát, a Mikulást.

Szent Miklós nem legenda volt, hanem egy valaha élt történelmi személyiség!

Forrás

Adjon Isten sok boldogságot valamennyi Miklósnak eme szépséges névnapon, kicsiknek és nagyoknak pedig – érdemeik szerint – rakja teli csizmájukat ajándékkal Miklós püspök!

  Egy hozzászólás - “Szent Miklós legendája”

  1. A kedves öreg Mikulás tegnap kicsit megrázta a szakállát, így esett a Koronázóvárosban is 2-3 cm hó. Délután 6-ig dolgoztam, a páciensek szülei közül többen mondták, hogy nehézzé vált a közlekedés.

    Munka után lesöpörtem az autóról a vékony hótakarót, elindultam. -2°C-ot mutatott a hőmérő, Láttam, hogy tükörjég borítja az utat, a forgalom teljesen lelassult, mindenki óvatosan, lépésben haladt. Kb. 8 km-re van a rendelő otthonunktól, gondolkoztam merre induljak, végül úgy döntöttem, a legforgalmasabb főutakat választom, talán azokat sózzák.

    Hatalmas dugó volt, majd 40 percig tartott az az út, amely máskor 10 perc, akkor még nem tudtam, a neheze hátra van. Mi egy lejtős utcában lakunk, hitvesem felhívott, hogy a buszok nem tudnak felmenni és az autók is keresztbe fordulva összevissza csúszkálnak, hagyjam valahol az utcánk aljában a kocsit! No de a Budai úton azután 50 percet egy helyben álltunk, mégsem unatkoztam ;-)… Először egy segédmotoros mutatott be egy 10 pontos tripla leszúrt Rittbergert – tényleg hármat pördült a tengelye körül, a talajfogás is tökéletes volt, majd berúgta a motort – olyan mint az élet, be kell rúgni, másképp nem megy :-D!!! – elindult szembe az álló kocsisorral! A Halesz italbolt törzsvendégei a krimó előtt állva nézték a műsort. Azért lassan elindult a sor, így 1 óra 50 perc alatt úgy értem haza, hogy egy kevésbé lejtős úton felmentem és onnan csorogtam la a házunkig. Hitvesem szépen terített asztallal, ünnepi Mikulás vacsorával várt, nagyon jól esett :-).

    Három nyitott kérdés van. Máskor is esett -2°C-ban ennyi hó, mégsem volt tükörjég, az inkább ónos esőnél szokott kialakulni, vajon most miért lett? Miért nem láttam az óriási közlekedési káoszban egyetlen egy rendőrt sem? Miért nem találkoztam egyetlen egy sószóróval sem?

    A lényeg az, hogy egy darabban hazakoriztam, a közlekedés és a finom vacsora 2012-ben felejthetetlen Mikulás estét nyújtott…

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..