okt 212011
 

2011. október 22-én ünnepeljük Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulóját.

Igyekeztünk A mi Pilvaxunk márványasztalai mellett egész esztendőben foglalkozni Liszttel és az emlékévvel. A 2011-es zenei eseménysorozat csúcspontja természetesen a Mester születésének évfordulója lesz, hiszen ország- és világszerte a koncerttermekben felcsendülnek alkotásai. Eger, Vilnius, Szöul, Sopron, Kecskemét, Győr, Szeged, Prága, Bayreuth, Bécs, Budapest, Párizs ad otthont azoknak a holnap esti hangversenyeknek, amelyeken elhangzik a Krisztus-oratórium.

*
“A Krisztus című oratórium Liszt Ferenc legnagyobb szabású és egyik legjelentősebb műve. Komponálására rendkívül hosszú időt fordított, a munkát 1855-ben kezdte, az utolsó részekkel pedig 1867-ben végzett. A hatalmas mű három tételből áll: Karácsonyi oratórium, Vízkereszt után, Szenvedés és feltámadás. Az oratórium nyomtatásban 1872-ben jelent meg Schuberthnél.” A műről itt olvashattok további részleteket, A World Liszt Day honlapján pedig meghallgathatjátok egy rövid részletét.

A közszolgálati médiákban is tág teret kapnak Liszt Ferenccel kapcsolatos műsorok, íme néhány ezek közül:

Tematikus nap október 22-én az M1-en

 

“Élő stúdióbeszélgetésekkel, filmvetítéssel és koncertekkel tiszteleg a Magyar Televízió Liszt Ferenc születésének 200 évfordulója előtt. Délelőtt 10 órától Sipos Szilvia és Bősze Ádám beszélget vendégeivel. Délután egy fikciós tévéjáték idézi fel az zeneszerző alakját, Szekszárdi mise címmel, melyet újabb stúdióbeszélgetés követ. Este 21.50-től közvetítjük a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Budapest Bár koncertjét felvételről. Majd a nap ünnepi eseményeinek összefoglalója után ismét egy koncert látható: Bogányi Gergely zongoraművész hangversenye a Lotz teremből. Aznap a világ nagy hangversenytermeiben egyszerre csendül fel Liszt: Krisztus oratóriuma. Az M2 ezzel egy időben felvételről közvetíti az oratóriumot a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és Énekkarának előadásában. “
(Forrás:Port.hu)

Sajnos olyan tévéadót nem találtam, amely élőben sugározná valamelyik helyszínről a holnap esti Krisztus-oratórium előadását, ellenben a Bartók Rádió 20:05-től élőben közvetíti Budapesten, a Szent István Bazilikában elhangzó koncertet:

Kapcsoljuk a Szent István Bazilikát

Liszt: Krisztus – oratórium

“Szabóki Tünde, Gál Erika, Horváth István, Geiger Lajos (Krisztus), Kovács István – ének, a Magyar Rádió Gyermekkórusa (karig: Thész Gabriella), a Nemzeti Énekkar (karig: Antal Mátyás) és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Kocsis Zoltán”
Forrás

A gúnyhatáron túl, az adó vételkörzetén kívül, a világhálón is hallható a közvetítés.

Bár a Liszt-emlékévnek október 22-e lesz a csúcspontja, ezzel a nappal koránt sem ér véget!

  Egy hozzászólás - “World Liszt Day: a világ hallgat Lisztre”

  1. Családunk is érintett az október 22-i koncertsorozatban, mert hitvesem öccse, Rezsnyák Róbert operaénekes is szerepel a holnapi párizsi hangversenyen.

    Hazaérkezése után majd igyekszem szóra bírni, a koncerttel kapcsolatban.

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..