jún 172013
 

“A Nagyalföld szívében születtem, családi jószágunkon, a Szolnok megyei Kenderesen, 1868 június 18-án. Kertünk hatalmas öreg fái védték árnyékukkal ősi házunkat. Ebben laktak elődeink a török hódoltság megszűnte óta. Azelőtt századokon át Erdély volt otthonunk.

Kilenc testvér, hét fiú és két lány között én voltam az ötödik. Vidámság és pajkosság élénkítették gyermekéveinket, mialatt szüleink szeretetének melegségében sütkéreztünk. (…)

(…) Gondolataim az Atlanti-óceán partjairól szüntelenül hazaszállnak A Duna-Tisza partjára, édes hazámba, amelyet számunkra a világ legszebb országa sem pótolhat. Itt naponta láthatom a tengert, eredeti hivatásom annyira kedvelt életelemét, és gyönyörködhetem benne. Ám gyakorta behunyom szemem, és gondolatban keletre fordulok. Mély a tenger és végtelen… De mélyebb szeretetem, mely szülőhazámhoz fűz, és végtelenebb a vágyódásom, mely a magyar földre és a magyar nép körébe hazavonz.”

Vitéz nagybányai Horthy Miklós, Magyarország kormányzója, 1992 óta szülőhazájában, Kenderesen alussza örök álmát.

(Az idézetek forrása: Horthy Miklós: Emlékirataim, Európa 2011.)

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..