jún 032013
 

Valami nagyon fennköltet, kellene most… „Vesszen Trianon!”-tól, a Nemzeti Összetartozás Napjáig érzelmek, indulatok, fájdalmak és gondolatok kaleidoszkópját látom… Fájó kiáltásnak, tenyérbe szorított ökölnek, tehetetlen dühnek, maró kínnak éppúgy helye van, mint annak a gondolatnak, hogy a gyász emléknapja arról is szóljon, hogy tizenötmillió magyar egy és oszthatatlan.

A mögöttünk hagyott sok-sok hónapban Böjte Csaba volt rám legnagyobb hatással. Az egyik közösségi oldalon naponta több új bejegyzést olvashatok tőle: járja útját, létrehozza a Szeretet Otthonait, ahol árvák ezrei születnek újjá. Újjászületés! Ez lehet az egyik válaszunk Trianonra. Aligha véletlen, hogy éppen egy székely ferences szerzetes mutatja a helyes irányt! 2013-ban Úrnapja és a Nemzeti Összetartozás Napja nagyon közel esnek egymáshoz. Csaba testvér küldött egy felvételt, Eperjes Károly Babits Mihály „Eucharistia” című versét szavalja. A művész bevezető gondolatait, verselemzését és a költeményt figyelve, minden egészen más megvilágításba kerül. Hallgassátok végig, érdemes!

Aligha akad olyan művészeti ág, amely ne tükrözné Trianon fájdalmát…Az Ismerős Arcok zenekar is muzsikába öntötte…

Minden nap érkezik hívó szó. Milyen sokszor nem halljuk! Az Ismerős Arcok a felvidéki Somorján adott hangversenyt, a hívó szó Kohus Petiéktől érkezett!

Úrnapjára ébredtünk tegnap, az gondoltuk, mivel északnyugati végek felé vesszük az irányt, akkor Pannonhalma, mert az Úr hív bennünket, szenteljük meg napját. Tíz órakor ott voltunk az apátsági Székesegyházban, bencés szerzetesek közösen celebráltak szentmisét. Lehetetlen szavakkal visszaadni azt az emelkedettséget, amely az eucharistiában jelenlévő Krisztusból áradt… Felújított katedrálisban, gótikus boltívek alatt, bencés szerzetesek közös miséjén, gregorián énekszó hangjára összekapcsolódott Ég és Föld. Ugyanekkor Ferenc pápánk hívására, világszerte szentségimádáshoz járultak a hívek. Gondoljatok Eperjes Károly szavaira… Mit mondott Mindszenty bíboros? „Ha lesz egymillió imádkozó magyar, nem félek a jövőtől!” Hívó szó, halljuk meg végre!

Fél tizenkettőkor még Pannonhalmán voltunk és egykor már Somorján, gyönyörűen terített asztalnál ebédeltünk barátainknál. Úgy suhantunk át a „határon”, hogy egyedül a málló őrbódék emlékeztettek rá… Ez még nem gyógyír Trianonra, de egy kis lépés előre!

Alkonyatkor a somorjai Művelődési Ház színháztermébe léptünk, hogy részt vegyünk életünk eddigi legkülönlegesebb Ismerős Arcok hangversenyén. Egyszerre volt felemelő és hátborzongató. Pedig a koncertről, mint művészi élményről semmi rendkívülit nem tudnék írni, a zenekartól megszokott magas színvonalon szólaltak meg a jól ismert dalok… Mégis, eddig még soha át nem élt lelkisége volt ennek az előadásnak. A teremben túlnyomórészt Felvidékről érkezett magyarok voltak, akik éppúgy ismerték a dalokat, mint az anyaországbeliek, nem hiányoztak nemzeti lobogóink, a viseletekről nemzeti jelképeink… még a koncert harmada sem telt el, amikor a közönség talpra szökkent, a színpad elé tódult, elkezdődött a katarzis… mert egyszerre volt szívszorító és felemelő… a „tér és az idő keresztjén állva”, ott és akkor, a dalok egészen más megvilágításba kerültek, a zászlók másképpen lengtek, és mikor felcsendült a koncert befejezéseként a „Nélküled”, nemcsak az eszünkkel értettük, nemcsak a szívünkkel éreztük, hanem átéltük, hogy egy vérből valók vagyunk!

Himnuszaink eléneklésével oldódtunk fel a somorjai éjszaka csöndjében.

  5 hozzászólás - “Trianontól a Nemzeti Összetartozás Napjáig”

 1. A nemzeti összetartozás az ünnep fennkölt pillanataiban de most a gátakon is jelesre vizsgázik.
  A fanyalgókra pedig sem lelkünket sem időnket nem érdemes vesztegetni.

 2. Eredetileg nálunk is ez volt a tervezett vasárnap esti program, de hát az embert mindig a szíve viszi tovább és úgy esett, hogy inkább az Örökség énekeseivel emlékezünk trianonra…

 3. Íme Csaba testvér néhány sora:

  “Lezsák Sándor a Magyar Parlamentben így fogalmaz: “június 4-e az összetartozás napja…. az összetartozáshoz, az összefogáshoz nekünk végre nem Mohács kell, nem Trianon, hanem közös akarat, tartás, keresztény erkölcs, emberi minőség és céltudatos szervező erő”.

  Jó lenne ha legalább jelképesen megfognám valaki kezét ezen a szomorú napon, mert a trianoni döntéssel az összetartozásunk sérült, ezt kell nekünk tudatosan gyógyítani!! Újabb sebek nem fogják ezt a sebet begyógyítani!!

  Szeretettel, Csaba t. “

 4. Nagyon szép volt a tegnap délután és az este! A “Nélküled”akár egy himnikus dal köt össze minket-mindenkor.Fantasztikus hangulat volt tegnap a koncerten,megmondom,nem vártam ilyet maguntól,somorjai közönségtől.
  Annál inkább meglepő és gyönyörű élmény volt énekelni hallani szinte mindenkit a nézőtéren.
  Köszönet mindenkinek,aki eljött és meghallgatta az Ismerős Arcokat városunkban és köszönet a szervezőknek,hogy elhozták nekünk ezt a remek zenekart.
  Kár,hogy nem jött el minden olyan ember,akinek ott lett volna a helye…somorjaiak,csak ennyien lennénk?

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..