A mi Karácsonyunk

 Szerző: - 09:40  Vélemény?
dec 252012
 

 

Származási hely: 2012.12.23-24. Karácsony

 

Rengeteg jókívánság, szebbnél szebb gondolat, vers, zene, film szól Karácsonyról és a szeretet ünnepéről, nehéz lenne ezekhez bármit hozzátennem, így arra gondoltam, helyettük, idén megmutatom, milyen a mi Karácsonyunk. Túlságosan nagy közérdeklődésre nem tarthat számot, ám ha esetleg mégis érdekel – csak akkor olvasd tovább…

Vannak elmaradhatatlan szokásaink, rituálék…

 A HALÁSZLÉ

Magyarországon az európai átlag tizedét fogyasztjuk halból, ennek a kb. 3 kg/fő/év mennyiségnek nagy részét Karácsonykor. Mindig elkeserít, hogy félúton a Balaton és a Velencei-tó között élünk, ám ha jó halhoz szeretnék jutni, akkor a Vámház körúti Csarnokba, Budapestre kell mennem :-(. Megéri a fáradtságot, mert a választék hatalmas, még soha nem kaptam ott rossz, iszapízű halat!

A jó halászlé titkát legalább annyian ismerik, mint a jó fociét ;-)… talán nem véletlen, hogy más recept alapján készül a balatoni, dunai, tiszai halászoké, de még ezeken belül, a paksi és a bajai sem ugyanaz! Én a Fejér Megyei Hírlapban találtam jó másfél évtizede egy receptet, a szögedi halászléről, ez alapján készítem, csalódást még soha nem okozott (bár soha nem állítottam, hogy ez alapján a világ legjobb halászleve készülne)!

Mi kell hozzá? Jó hal: ponty, harcsa és kecsege, haltörzs, fej, uszony, ikra, tej, belsőség; só, vöröshagyma, nemes őrölt pirospaprika, kristálytiszta víz. Az eredeti recept szerint a hagyma makói, a paprika kalocsai, előbbit a biopiacon, utóbbit Kalocsa helyett Cecén szerezzük be – csak tiszta forrásból!

Az elkészítés roppant egyszerű, egyedül a kecsege igényel egy kis többletmunkát. Egy pillanatra lobogó forró vízbe kell mártani, külső tokja (páncélja), így könnyen lejön, a gerinchúrba pecsenyevillát kell szúrni és egy mozdulattal kihúzni. Előző este besózom, jól záró edénybe egy réteg hal, egy réteg hagyma kerül, így az ízek összeérnek.

24-én délelőtt, az udvaron, szabadtűzön, bográcsban állok neki a főzésnek. Lehetne éppen gázégő fölött is főzni, de a bükkfa füstjétől így egy kis aromával gazdagodik a halászlé. Gyorsan megforralom, amikor forrni kezd, akkor kilónként egy evőkanál pirospaprika megy bele, majd amikor a habja elforrt, következik a belsőség, tej, ikra… alig egy óra alatt készen van! Közben – hagyományosan – megiszom a nyári nyaralásról erre az alkalomra hozott és megóvott sört (mindig jellempróba, megéri-e az ünnepet…), mivel tegnap jó hideg volt, egy nyelet párlat is lecsúszott előtte. Ebédre már azon melegében kóstoljuk…

 A pásztorjáték

Közben idefenn elkészül a fa, Benedek a nagyszülőknél van, majd átballag a templomba, a Pásztorjáték főpróbájára. Igen, a Pásztorjáték! Milyen kedves hagyomány ez templomainkban, gyerekek előadják, ahogyan szállást keres a Szent Család, ahogyan az istállóban megszületik a Fény! Tiszta hittel, örömmel, átéléssel, énekkel, muzsikával! 10 éve Benedek kisangyalként kezdte, volt már pásztor, volt napkeleti bölcs, idén pedig Augustus császár, aki elrendeli azt a népszámlálást, amely miatt Mária és József útra kelnek Betlehembe.

 Szenteste

Mire hazaérünk a templomból, már minden készen áll, gyertyát gyújtunk, meghallgatunk egy rövid muzsikát és – hagyományosan – megízleljük az idei diólikőrt, majd kibontottam egy ötéves archív tételt ugyanebből. Az ajándékok mindig örömet okoznak, Benedeket idén különösen sikerült meglepnünk, hitvesemtől én is olyan ajándékokat kaptam, melyekre nem is számítottam, így annál nagyobb örömet szerzett velük… talán nekem is sikerült viszonoznom!

Az ünnepi vacsora természetesen halászlé és mákosguba. Ebben az évben a csopaki Tamás Ervin fahordós érlelésű, hagyományos (nem reduktív) módon készült varázslatos íz- és illatvilágú, testes rozéját kortyolgattuk.

 Szent Karácsony ünnepén

Délben szentmisére megyünk, majd délután hitvesem családja találkozik szüleinél. Ezzel számomra befejeződik a Karácsony szebbik része, 26-án már ügyeletes leszek, hiába, ilyen “szakma” az enyém.

Mit kívánhatnék mást, mint azt, hogy jövőre se legyen rosszabb, maradjunk még sokáig együtt, így a mi kis és nagy családunk, rokonaink, barátaink, magyar nemzetünk!

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..