Mária Út

 Szerző: - 10:57  Vélemény?
ápr 272012
 

“A zarándoklat olyan, mint egy megpezsdülő vérkeringés. Jó lenne, ha sok helyről az emberek elindulnának, egy szent helyre, ahol megújulnak és a hitük, lelkesedésük újraéled. Tegyünk meg mindent, hogy ne lepje be a fű a zarándokutakat, se azokat, amik Istenhez, se azokat, amik egymáshoz visznek.”
(Dr. Székely János, Esztergom-Budapesti segédpüspök)

“Tekintsük ezt az utat egy olyan többdimenziós, hitbeli térként, ahová a lokális, regionális hungarikumokat fel tudjuk fűzni, és amely megtart bennünket térben és időben itt a Kárpát-medencében.”
(Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere)

Mi a Mária Út?

A Mária Út – Via Mariæ spirituális turista útvonal hálózat kialakításának gondolata a 2000. év után fogalmazódott meg a Mária Út Közhasznú Egyesületet megálmodó, majd azt létrehozó és újonnan csatlakozó magánszemélyekben. A Mária Út egy Közép-Európán átívelő zarándokút-hálózat, melynek kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 km-es távon, gyalogosan 60 nap alatt bejárhatóan. Az út vagy annak kisebb szakaszai csoportosan vagy egyénileg is bejárhatóak, elsősorban gyalogosan, de akár kerékpárral is.

“A Mária Út több mint turistaút, több mint zarándokút, több mint értékes program, több mint értékek gyűjteménye, több mint az önismeret útja, több mint új szemlélet, több mint jó társaság, több mint kultúra, több mint szakralitás, több mint turisztikai ajánlat, több mint spirituális élmény, több mint Közép-Európa felfedezése…”

A gyalogos zarándoklás a természet csodáit és az Istent kereső ember alkotásait, az imádságos lélek nyomait követi és valódi alkalom, hogy az ember nyitott legyen a Teremtő felé. Ha pedig ez a találkozás megtörténik, az fordulatot hozhat az ember életében. Az út belső utunkká is válik- egy hosszabb zarándoklatról életre szóló élményekkel, lelkileg megújulva térhetünk haza. Ha pedig sok ember kezd új útra térni, az előbb megváltoztatja a társadalmat is, s már itt a Földön élhetőbbé és szebbé válhat a világ.

Az út során mindennap rácsodálkozunk a teremtett világ szépségeire, az emberi közösségek egymással összefonódó sokszínűségére. A Mária Út rendszerbe foglal, bemutat olyan látnivalókat, vidékeket, „rejtett kincseket” is, melyeket ma még alig ismernek, és csak kevesen keresnek fel. Ez a zarándokút tehát mindazoknak szól, akik jó szándékkal, nyitott szívvel útra kelnek, hogy mélyebben megismerjék önmagukat, s a különböző tájegységeket, városokat, kegyhelyeket.

A Mária út dunántúli szakasza a következő útvonalon halad: Kőszeg-Csepreg-Csénye-Sárvár-Celldömölk-Attyapuszta-Bakonybél-Zirc-Csatka-Bodajk-Majkpuszta-Nagyegyháza-Zsámbék-Budapest.

Szívesen várjuk a hozzánk csatlakozni kívánó zarándoktársakat, zarándok fogadókat, természetjárókat és azon önkénteseket, akik segítenének az úthálózat fejlesztésében és a Mária Út lelkiségének terjesztésében. Keressük önmagunkat, kutatjuk a jelenség legmélyét. A Mária Út valójában nem kívül, hanem mindenkiben a saját lelkében épül fel.

Forrás

Idei csíksomlyói zarándoklatra tartó Mária úton haladókról képek.

Mária út bemutató film:

Zenei aláfestés az Ismerős Arcok Zenekartól:

Júliusi cikkünkben az augusztus 20.-án induló Szent Jobb zarándoklatról tájékoztatjuk Önöket (Budapest-Mariazell szakasz).

  3 hozzászólás - “Mária Út”

 1. Nem tudok rá különösebb magyarázatot, de eszembe jutott, hogy vajon az észak-déli és a kelet-nyugati Mária Út vajon hol metszi egymást?

  Beütöttem a G. kereső térképébe Csíksomlyót, Mariazellt, Czestochowát, és Medjugorjét. A négy pontot a térképre egészen pontosan elhelyezte a program, ha összekötöttem volna azokat, akkor egy deltoid jelent volna meg, de én ennek az átlóit húztam meg, az eredmény döbbenetes:

  Ha hazánkon átmenő észak-déli vonalat nézzük, nagyjából az Esztergom-Székesfehérvár-Pécs vonalat követi, a kelet-nyugati tengely pedig Csíkszereda, Marosvásárhely, Kolozsvár, Nagyvárad, Budapest, Pannonhalma, Sopron vonalon fut. Gondoljátok végig ezeknek a településeknek a történelmi jelentőségét! Hihetetlen!

  Azután eszembe jutott, hogy mind a program, mind én amatőrök vagyunk, ez egy meglehetősen felületes, semmiképpen sem “tudományos” értékű mérés, így rákerestem, vajon megnézte-e valaki a két Mária Út metszéspontját. Számtalan adatot találtam arra nézve, hogy a Normafához közel, az Anna réten található ez a hely, ahol van egy kis kápolna és templom is épül jelenleg.

  Ettől függetlenül, még ha nem is tökéletesen pontos az általam berajzolt (ám a térképre a program által megadott pontokat összekötő), teljesen szimmetrikus kereszt, akkor is félelmetes, hogy a magyar történelem alapvetően fontos településeit érinti… Lehet az a puszta véletlen játéka?

  Regnum Marianum – Mária Országa. Megmaradunk.

 2. Milyen érdekes a véletlenek (?) egybeesése, hiszen már hosszabb ideje tudtam, hogy a mai napot hitvesem családjának társaságában fogjuk eltölteni. Apósom Epöl szülöttje, Komárom-Esztergom megyében található községében nőtt fel, szülei halálukig ott éltek, most a csendes kis temetőben alusszák örök álmukat. Ezért az egész család felkerekedett, eljött apósomék 14 unokája, szüleikkel együtt. A temetőben találkoztunk, megemlékeztünk eleinkről.

  A kirándulás végső célja azonban az Epöltöl bő 10 km-re lévő Péliföldszentkereszt volt, mint arra ezen a helyen rábukkantam a világhálón, maga a kegyhely is a Mária Út része! Ezen a hivatkozáson bőségesen találtok anyagot a hely történetéről, jelentőségéről, így inkább saját benyomásaimat osztom meg Veletek.

  Már útközben lenyűgözött a táj szépsége, megérkezve a kegytemplomhoz, először azt tekintettük meg. Nem túldíszített, mégis barokk stílusban épült, a szószék és a mellékoltárok fából készültek, ám távolról márvány benyomását keltették. Az ablakok Mária hét szenvedését jelenítik meg, a karzaton régi freskók a szerzetesek életét és bibliai jeleneteket ábrázoltak. Az ereklyetartóban Krisztus keresztjének egy darabja látható, a XIII. században került ide, jeruzsálemi zarándokok hozták magukkal. A templomtól nem messze van a Lourdes-i barlang és az a forrás, amelynek vizétől csodálatos gyógyulások történtek. Innen nem messze csendes fák őrzik háborúban elesett ismeretlen magyar katonák sírját. A rendház másik oldaláról indul a Kávária, a stációkkal. 

  Péliföldszentkeresztnek is csodálatos, szakrális hangulata van. Távol a világ zajától, az Úr teremtette gyönyörű természeti környezetben megtapasztaltuk a Mária Út kapcsán elhangzottakat:

  “A zarándoklat olyan, mint egy megpezsdülő vérkeringés. Jó lenne, ha sok helyről az emberek elindulnának, egy szent helyre, ahol megújulnak és a hitük, lelkesedésük újraéled. Tegyünk meg mindent, hogy ne lepje be a fű a zarándokutakat, se azokat, amik Istenhez, se azokat, amik egymáshoz visznek.”

  Megnyugvást kaptunk, élveztük a családi együttlét örömét és ráhangolódtunk lélekben a rövid idő múlva ránk váró pünkösdi zarándoklatra.

 3. Kedves Mazsi! Valamennyi olvasónk és a magam nevében is nagyon szépen köszönöm, hogy megtisztelted A mi Pilvaxunkat ezzel fontos, figyelemfelkeltő és csodálatosan illusztrált írással.

  Ilyenkor érzem igazán, hogy épülnek a hidak, bontódnak a kerítések és óvjuk örökségünket – hiszen mi egy vérből valók vagyunk!! A zenei aláfestést nyújtó film nemcsak fantasztikus illusztráció, hanem önmagában is csodálatos!

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..