Om Mani Padme Hum

 Szerző: - 15:51  Vélemény?
okt 132018
 

Éjszakákon átsegít, ha álmod fel a Holdra száll
Melléd bújik, simogat a csillagarcú kék leány.
Könnyít ő a lelkeden, ruhája nincs, csak holdsugár
Ne kívánd, ne tudd nevét, a csillagarcú kék leány.

Om mani padme hum (8x)

Nem látható, nem hívható, ő hegy és völgy és vad virág
Ő a múlt és mi várható, a csillagarcú kék leány.
A pusztulás, ha végleges, milliók imája száll
Ősi dallal hívja őt, a csillagarcú kék leányt.

Om mani padme hum (8x)

Om mani padme hum (8x)

Közösségi fényképmegosztó oldalon Kékleány idézte emlékezetembe a Kormorán koncertek elmaradhatatlan énekét… Om Mani Padme Hum, zenéjét és szövegét Koltay Gergő szerezte. Sodró lendületű dal, míves munka! Emlékezetem mélyéről elemi erővel törtek rám az emlékek, s nem nosztalgiából. Az a rengeteg Kormorán dal, amelyeket meghallgatni akár Erdélyországba is képesek voltunk elzarándokolni, mind jelentett valamit, talán mindenkinek kicsit mást, s lelkünk apró rezdülései jelezték ezt. Sokáig magam sem tudtam, hogy mit jelent a címben és a refrénben szereplő négy szó!

„Nézd csak a drágakövet a lótuszban!” a mantra jelentése szó szerinti fordításban, azonban kicsit elmélyedve a kérdésben mélyebb tartalom bontakozik ki.

Laár András így foglalja össze:

Ez a buddhista vallás legalapvetőbb mantrája, amely magában hordozza a buddhizmus lényegét. Hat szótagból áll: OM – MA – NI – PAD – ME – HUM. Mindegyik szótag a Létezés egy-egy világát szólítja meg. Az OM az istenek világát, a MA a félistenekét, a NI az emberekét, a PAD az állatokét, a ME a szomjazó lelkekét, a HUM pedig a poklok lakóinak világát. A buddhisták szerint az egész Létezés e világok szerint oszlik meg. Minden lény, aki létezik, ezek közül, valamely világban létezik, a fentieknek megfelelően. Amikor az ember az Om Mani Padme Hum-ot mondja, avval mind a hat világba jóindulatot, szeretetet, békét küld a mantra másik értelmének megfelelően. Ha ugyanis szavak szerint értelmezzük ezt a formulát, a jelentése magyarul: Om, Ékszer(Drágakő) a Lótuszban, Hum! Az Om és a Hum lefordíthatatlanok, nincs rájuk magyar szó, jelentésüket csak körülírni lehet. Az Om ebben a megközelítésben a legfelsőbb tudati dimenziót, az Eredetet jelenti, a Hum pedig az itt és most világát, tehát a hétköznapi anyagi valóságot. Az Ékszer a Megvilágosodott Tudatra utal, a Lótusz pedig a Testi valóságra. Ugyanakkor az Ékszer a Férfi istenség teremtő erejét is jelképezi, a Lótusz pedig a Női istenség befogadó, megvalósító képességét, amely kettősség itt éppen egyensúlyban, a legnagyobb egységben, teljes harmóniában jelenik meg. Ennek megfelelően a mantra egyszerre jelenti a férfi-női polaritás legnagyobb harmóniáját, és a testi-szellemi lét legteljesebb egységét. Ha tehát ezt a mantrát ismételgetjük, azzal éppen minden létező világba elküldjük ezt a beteljesedett harmóniát. Minden létező lény felé azt küldjük, ami éppen neki kell ahhoz, hogy ezt a beteljesedést megvalósíthassa. Ez tehát az Egyetemes Jóindulat mantrája.” Forrás

A Wikipédia szerint:

„Nagyon jó, ha gyakran ismételjük az Om Mani Peme Hung mantrát, de miközben ezt tesszük, figyelnünk kell a jelentésére is. Arra a hat szótagra, amely nagyszerű és egyben hatalmas is. Az első az Om szótag, amely az imádkozó tisztátalan testét, beszédét és gondolkodását szimbolizálja, de egyben Buddha tiszta testét, beszédét és gondolkodását is. Az igaz utat a következő négy szótag mutatja meg. A Mani ékszert jelent és a módszert szimbolizálja: a megvilágosodás, a könyörület és a szeretet ősi szándékát. A Peme jelentése lótusz, és a bölcsességet szimbolizálja. Az egyszerűséget a rendszeresség és a bölcsesség osztatlan egységével lehet elérni. Az osztatlanságot az utolsó, Hung szótag szimbolizálja. Tehát az Om Mani Peme Hung hat szótagja azt jelenti, hogy az osztatlan rendszeresség és bölcsesség útjának gyakorlásával saját tisztátalan testünket, beszédünket és gondolkodásunkat Buddha tiszta testévé, beszédévé és gondolkodásává változtathatjuk át.”

A mantrát Koltay Gergő dalba öntötte, a Kormorán varázslatos muzsikáját hallgatva érezhetjük az Egyetemes Jóindulat áradását, amelyet magunk is továbbíthatunk az arra szomjazóknak!

  5 hozzászólás - “Om Mani Padme Hum”

 1. Nem tudom a dal születésének történetét, azt sem, hogy mi ihlette Gergőt a dallam és a szöveg írására, ám gyanítom, már a Gödöllőn rögzített koncert előtt is műsoron lehetett. (Milyen jó lenne megkérdezni Soltot!)

  Sajnos a felvételek minősége meghatározza az élményt, az Örökség által előadott változathoz nem találtam jobbat, de ha van ötletetek, szóljatok!

  Nem emlékszem olyan koncertre, ahol nem szólalt meg ez a dal, az előadásokon volt egy koreográfiája a színpadi mozgásnak, amely jól kiegészítette a dallamot.

  Én nagy kezdőbetűkkel írtam a négy szót, lehet nem így kellett volna, de elég sokat keresgéltem anyagot a cikkhez, még az angolszász oldalakon sem egységes, van ahol nagybetűkkel, van ahol kisbetűkkel szerepel. A zenealbumokon meg csupa nagybetűvel 🙂 …

  Az a bizonyos koncert Gödöllőn 2010. november 10-én volt, azóta elszállt tizennyolc év, aki aznap született, lassan felnőtté serdül. Így röpül az idő, ezért is érdemes mantráznunk e négy szót…

 2. Micsoda gyűjtemény!!! 🙂
  Milyen érdekes, vagy inkább milyen jó, hogy kedvenc zenekarainktól is kinek-kinek más és más tetszik! Nem kétséges, hogy engem kezdettől fogva magával ragadott az Om mani padme hum (a gödöllői koncertalbumon hallottam először), és noha több kedvenc számot is tudnék említeni a Kormorántól, ez folyamatosan és azóta is a legesleg.
  (Kriszta, aki néha Kékleány 😊)

 3. Mantrázzunk még egy kicsit, ezt a felvételt Kunszálláson készítettem:

  MAGYAROCK100 (Székelyudvarhely) így látta KMB koncerten:

  menjünk tovább..

  Az Örökség pedig…

  Mantrázzuk!!!

 4. Én ezt a dalt sosem értettem meg-egészen eddig a bejegyzésig.Anno még a megjelenés előtt megkaptam a demo változatot Bucsupetitől-az új Komorán dal-mondta,de engem sosem fogott meg kellően .
  Biztosan bennem van a hiba,de messze nem voltam egysíkon a dallal.Nem olyan régen elvittem magammal az utamra a cd-t.Dinamikában,lendületben elfogadtam,de nem tudom a kedvenc Kormorán dalok közt elkönyvelni ezt a számot.

 5. Köszönöm! 🙂
  Sok kedvenc, szép gondolatok és szép emlékek egy bejegyzésben!

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .