A csodálatos furmint

 Szerző: - 10:18  Vélemény?
febr 082018
 

Borbarátok úgy tartják, hogy a folyó egyik partján az anyatejet, szemben a furmintot találjuk, az élet pedig az a híd, amely a kettőt összeköti. Tegnap legkedvesebb vinotékámban részt vettem furmint vakteszten, részben az ott tapasztaltak ösztönöztek írásra.

Kép: Wikipédia

A furmint magyar eredetű szőlőként került a köztudatba, bár az sem kizárt, hogy Itáliából származik. Vannak adatok, hogy a Szerémségből terjedt el. Napjainkban Somlón és Tokaj-hegyalján vannak a legnagyobb ültetvények, de találkozhatunk a fajtával a Balaton körül, Pécsett; Szlovéniában, Ausztriában és Franciaországban is előfordul, (más-más neveken).

Érdekesség, hogy létezik piros furmint is. A szőlő vastaghéjú, nagyon jól aszúsodik, Tokajban a szamorodni és az aszú alapbora ; nagyon jó cukorgyűjtő, ezért a száraz borok magas alkoholtartalommal bírnak. Szépen felveszi a talaj ásványait, ez nyújt összetéveszthetetlen karaktert a somlói furmintoknak. A talaj összetételére nem igényes, a vulkanikus területeken és a löszös dűlőkön is szépen terem. Késői érésű, a szüret október közepén veszi kezdetét.

A furmintból alkotott borok jellege függ a területtől, kitettségtől, technológiától. Érdemes a kész bor további hordós és palackos érlelésre, a harmadik, negyedik évben ér a csúcsra. Fogyasztás előtt fontos a palackokat alaposan átszellőztetni, hogy az illat- és ízvilág legjobban kibontakozhasson.

Tegnap kb. tizenöten végeztük a vaktesztet. Ez úgy történik, hogy a palackok be vannak csomagolva, így sem a címkéket, sem a kapszulát nem látjuk; kóstolás után a bor alábbi jegyeit pontozzuk: megjelenés-tisztaság (5,4,3,2,1 pont), szín (10,8,6,4,2), illat-tisztaság (6,5,4,3,2), intenzitás (8,7,6,4,2), minőség (16,14,12,10,8), zamat-tisztaság (6,5,4,3,2), intenzitás (8,7,6,4,2), minőség (22,19,16,13,10), hosszúság (8,7,6,5,4), összbenyomás (11,10,9,8,7); 100 pont a legtöbb mi adható, tegnapi nyertesünk átlagban 82 pontot kapott. Az ítészek által adott pontszámokat boronként átlagoljuk, ez adja meg a végső sorrendet. Természetesen a szubjektivitás jelen van, már csak azért is, mert nem vagyunk egyformák, szinte mindenkit más-más dolog érint meg egy borban, az esetleges zavaró tényezőket is van aki felértékeli. Kilenc száraz tételt kóstoltunk, zömmel somlói és tokaji termelőkét, de a Balaton környéki pincészetek borai is jelen voltak. A végső sorrend érdektelen, viszont ismét megmutatkozott, hogy évjárattól, termőhelytől, technológiától függően, ugyanabból a szőlőfajtából készült boroknak ezernyi arcuk van.

A furmint megérdemli tiszteletünket, mindig szívesen látott vendég egy fárasztó nap lezárásakor, vagy ünnepi étkek kísérőjeként. Egészségünkre!

  9 hozzászólás - “A csodálatos furmint”

 1. Akkor nem valószínű, hogy az édes utóíznek az alkohol lenne az oka.

 2. 12%.

 3. Ha még megvan a palack, nézd meg, hány százalék az alkohol benne. A honlapjukon száraz borként említik, de évjárat nélkül. Valóban a 2014-es évjárat nem volt a legjobb.

 4. Azt kell mondjam,kellemes meglepetés volt számomra a juhfark.Nem volt benne semmi zavaró (évjáratra való takintettel),sőt,visszafogott,de kellemes illatokat és harmonikus elosztásokat tapasztaltam,nem hosszú lecsengéssel,de mégis kedvező aromákat érezve.
  Nem tudok elsuhanni az felett,hogy dominált a nyelés után egy édeskés lecsengés,amit én pillanatnyilag nem oldok meg annak függvényében,hogy a fajta jellemzője ez,vagy a 2014-es évjárat,na meg a földrajzi és geológiai adottságokra jellemző íz volt-e a borban.
  azért említem az évjáratot,mert-lehet tévedek-úgy tudom,nem egy remek termést hozó időjárás jellemző a szőlő szempontjából 2014-re.
  Szumma szummárum,többet kaptam,amit elvártam.

 5. Úgy tudom a csavarzár használata nem technológia kérdése, bár, jobban belegondolva, a reduktív borok nem óbornak, hanem friss, jó ivású, 1-2 év élettartamú nedűnek készülnek, ezt az igényt a csavarzár kielégíti. Itt olvasható egy rövid írás erről. Az sem biztos, hogy a csavarzár csak néhány évig megfelelő, de az 5-6 éves érlelésre szánt boroknál a parafa az igazi. Ez az anyag nem zárja le hermetikusan a palackot, mögötte élhet, lélegezhet a bor.

  A Bogdán birtokot nem ismerem, de az biztos, hogy a 2014-es évjáratú bort jól ki kell szellőztetni, várjuk beszámolódat, hogy mit nyújtott a tétel.

  Még egy gondolat a palackok zárásáról. A szocialista tömegtermelés idején, létezett üvegpalack egyliteres kiszerelésben, koronazárral ellátva, mint a sör. Kétségtelen, a nyitása nem volt macerás, a benne foglalt nedű nem biztos, hogy látott szőlőt; ennél csak egy picivel volt mélyebben az almabor, amely annyira ihatatlan volt, hogy két deciliter Diána sósborszesszel vegyítve – csövescsinzánó volt a neve… – biztos mámort és akár három napig elhúzódó másnaposságot vont maga után. A csavarzár vegyigyümi (kommersz vegyesgyümölcs pálinka), vagy a Cs-vitamin (feketecímkés cseresznye, stb.) esetén biztosított könnyű hozzáférést az alkoholhoz; volt az Éva vermut és olasz megfelelői, amelyek a legrosszabb borok felcukrozása és fűszerezése után, csavarzáras kiszerelésben kerültek forgalomba. Aki megismerte a felsorolt borzalmakat és velük járó fájó másnaposságot, abban tudat alatt munkál némi ellenérzés a koronazáras borokkal szemben.

  Azonban a legemlékezetesebb palacknyitásunk mégis az volt, amikor szerettük volna elfogyasztani a körtepálinkában ázott egész körtét (természetesen a folyadék májba küldését követően). Ez csak dolog elleni erőszakkal, a palack megsemmisítésével volt kivitelezhető, fittyet hányva a munkavédelmi előírásokra, egy kalapáccsal sikerült a gyümölcsöt üvegburkától megszabadítanunk, azonban a páleszban ázó körte élvezeti értéke nem volt kielégítő, a benne felhalmozódott alkohol helyileg, a lassan beboruló tudat szisztémásan zsibbasztott bennünket.

 6. A csavarzárral kapcsolatban annyi lenne a kérdésem-valójában abban a tévhitben voltam,hogy az ilyen módon lezárt palackok reduktív borokat tartalmaznak-ha valóban 2-3 évig zárják biztosra a palackot,akkor miért árusítanak a vinotékák ezzel a technológiával ellátott palackokat több évig?
  Ma konkrétan vásároltam egy 2014-es juhfark tételt (Somló,Bogdán Birtok),hordóban érlelt borról van szó.Ráfázok?

 7. Még mielőtt Peti hozzászólása megérkezett volna, az Intersparban vásároltam kétezer és párszáz forintért egy 2015-ös Mád feliratú furmintot, amelyet a MAD WINE Kft készített.

  A palack az új tokaji formavilágot képviseli, hosszú nyak alatt öblös, színe sötétzöld, a címke felett az üveg anyagából a “TOKAJ” felirat emelkedik ki. A címke fekete-fehér, minimalista stílusú, a masszív, ám nagyszerűen bontható kapszula üvegdugót rejt.

  Érdemes megállni egy pillanatra! Sajnos a parafadugók minősége nagyon megbízhatatlan, apró sérülés palackok ezreit teheti dugóssá (irritáló penészes szaga van a bornak), ha levegőt enged az üvegbe. A csavarzár 2-3 évig jó; a műanyag hermetikusan zár – egyszóval a dugó tönkreteheti a szőlész és borász munkáját. Szepsy István használja az üvegdugót, jól zár, könnyen nyitható, kiküszöböli a parafa minden esetleges hibáját. Nem tudom, de gyanítom jóval drágább a hagyományosnál. Mivel ennek a borászatnak ifjabb Szepsy a borásza, nem lepett meg az üvegdugó.

  A külcsín után a belbecs. A palack rendkívül jól iható, ásványos, magas extraktumú, testes bort zár magába, amelynek 13-as alkohola nem lóg ki. Mi elfolyósított langyos sajtok kísérőjeként ittuk, nagyon jól harmonizáltak egymással.

  Ha valakit érdekelnek a részletek, itt talál bővebb információt erről a borról.

 8. Mint azt írtam, a furmint nagyon jó cukorfelhalmozó. Ez persze ízlés dolga, de ha a száraz borban maradékcukor érezhető, az nekem általában kilóg. Ez nem tévesztendő össze az u.n. alkohol-édességgel! Magas cukorfok teljesen kierjedve, magas alkohollal jár, sokszor ez is zavaró lehet. Mindezektől függetlenül szerintem csodálatos borok alapja ez a fajta. Valóban jól aszúsodik, ezért alapja az édes tokaji boroknak, de nagyon szép száraz borok is erjednek a borvidéken.

  Én azonban elfogult vagyok Somló irányában; otthonunktól jobban elérhető, általam alaposabban ismert termőhely. Ez is ízlés dolga, de a borban felhalmozódó ásványok (mineralitás) nagyszerű karaktert adnak. Bár a kilenc tételes vaktesztből messzemenő következtetéseket botorság lenne levonni, de Tokaj és Somló után csak kullogtak a balatoni tételek.

  Ami a borválasztást illeti. Szerintem 2018-ban 2013-2016-ig terjedő, hagyományos hordós érlelésű (nem reduktív), tökéletesen száraz borokban kell gondolkodni. Alapvető fontosságú fogyasztás előtt a borok átszellőztetése! Bár lehet a multiknál nincs jelen, de például a somlói Kolonics Pincészet furmintjai a legkényesebb igényeket is kielégítik.

  Végül a juhfarkról. Azt hiszem, bár Somló nevét hallva sokan erre a fajtára asszociálnak, a borvidék zászlósborai furmintból és hárslevelűből készülnek, a juhfark valamivel kevesebbet tud a felsoroltaknál. Azonban ha egyszer eljutnánk Szabó Gyula bátyámhoz, a somlói Juhfarkkirályhoz, a tizenkettedik hordóminta után, – a naplementét, vagy a holdkeltét bámulva – beütne az édes felismerés, a megvilágosodás pillanata, amikor feltárulnak a rejtett összefüggések az élet dolgairól, a szánk sarkában mocorgó enyhe kis zsibbadtság jelzi a rövidesen beköszöntő mámort, nos akkor a juhfark is helyére kerül, a nagy arany – összemosódva a telihold korongjával – akkor kerül az üveg nyakára, amikor – szigorúan Szent János pohárként – feltárul az első borpárlatot rejtő palack titka…

 9. Sajnos még nem kerültem közelebbi barátságba a furminttal.Tudatlanságom okán hajlamos vagyok Tokajhoz kötni és az aszúborokkal azonosítani ezt a szőlőfajtát.
  Igaz,hogy kóstoltam már száraz furmintot,de valószínűleg átlagbor lehetett,tekintettel arra a tényre,hogy a multikban sűrűn előfordult a palack és nem utolsó sorban arra is,hogy a bor nem volt különösen izgalmas.
  Ha jól emlékszem,egy bormustra alkalmával is kóstoltam,ez alkalommal tokaji borvidékről származó nedüt,de nem hagyott bennem mély nyomokat a tétel.
  Ugyanez a véleményem a juhfarkról is.Bizonyára mindkét fajtát a megfelelő pincészet megfelelő évjáratához kell párosítani ahhoz,hogy megismerjem közelebbről ezeket a borfajtákat ( is).
  Ezennel szívesen fogadok minden tanácsot,javaslatot évjárattal és pincével kapcsolatban,Doki.

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .