febr 092017
 

Hatvan éve, 1957. február 9-én hunyt el Horthy Miklós. Hajlott kora ellenére, nem betegség okozta végzetét, hanem megszakadt a szíve. Két hónap telt el Forradalmunk leverése után, évtizedes portugáliai száműzetése idején, utoljára ébredt fel a remény, hogy még életében láthatja hőn szeretett hazáját. Azok az aljas bitangok, akik ruszkikat hívtak a világ legtisztább Forradalmának letiprására, nem mellesleg Magyarország kormányzóját is meggyilkolták! Mert adódhatnak olyan alkalmak, amikor a fájdalom nem túlélhető…

Horthy Miklós mellszobra Csókakőn

Horthy Miklós történelmi szerepe – mint megannyi másé – sok nézőpontból értékelhető. Kevés olyan vezetője volt hazánknak, akire ekkora terhet rakott az Úr. A trianoni megfosztás, majd az első kommunista diktatúra után, egy gazdaságilag, morálisan, katonailag kivérzett hazát kellett talpra állítania, teljesen jogos revíziós igényekkel, az áruló, ostoba Nyugat, a sztálini Szovjetunió és a hitleri Németország szorításában. Csak rossz és még rosszabb között választhatott. Fia a fronton halt hősi halált.

Nem ültették Nürnbergben a vádlottak padjára, nem volt miért. Élete utolsó éveit Portugáliában töltötte, ám lélekben akkor is velünk volt. Emberi tisztességéhez semmilyen kétség nem férhet, egyetlen, azóta hatalomba került országvezető sem léphet nyomdokába. Nagyon kevés szobra van, nincsenek közterületek elnevezve róla, mégis, sokan szívünkben őrizzük emlékét.

Miután az utolsó megszálló ruszki katona is eltakarodott, földi maradványai a kenderesi családi birtokon pihennek. A Jóisten áldja őt, nyugodjék békében!

  4 hozzászólás - “Hatvan éve hunyt el vitéz Nagybányai Horthy Miklós, az én hazám, Magyarország kormányzója.”

 1. Kedves Rudi! Örülök, hogy azonos hullámhosszon vagyunk!

  Nagyszerű dolog, hogy ennyiféle forrás őrzi Horthy Miklós emlékét, filmek, emlékiratok, könyvek, tárgyilagos szakemberek publikációi. Nem tehetünk mást, őrizzük emlékét, s reménykedjünk, hogyha annyi gyilkos gazembernek állhatott szobra szerte Kárpáthazában, talán egyszer majd nemcsak Kereki, vagy Csókakő veszi a bátorságot, hogy szobrot állítson neki. Ami a vörös festéket illeti, szimbolikus, hogy mennyi mocskot zúdítottak emlékére, ám az igazak mindig tiszták maradnak!

  Ami a filmet illeti, sajnos ehhez az íráshoz történő adatgyűjtés közben szereztem tudomást arról, hogy egyáltalán létezik! Lehet ez az én bénaságom miatt is, de lehet, nem kapott kellő hírverést.

  Végül, de nem utolsó sorban, jobbulást kívánunk 🙂 !

 2. Teljesen veled vagyok egy hullámhosszon a kormányzó úrral kapcsolatban, Csizi! Itt Somogyban Kereki község határában egy egész alakos fa szobor áll – ezt gyalázta meg egy Dániel Péter nevű azóta őshazájába menekült senki vörös festékkel pár éve. Balatonra menet, vagy jövet vagy megállok egy percre az emlékműnél, vagy menet közben odatekintek a szoborra.

  Az “Utolsó üzenet” annak idején ment a TV-ben és én felvettem DVD felvevőm merevlemezére. Bár már nem-igen nézek TV-t, se DVD-ket, elvileg nem töröltem le – utánanézek – ha érdekel valakit, e-mail-ben megbeszélhetjük (bár most éppen betegágyban fekszem). Nem tudom, hogy a Magyar Menedék könyvesbolt a DVD ismertetőjében leírt “+14 perc” mit tartalmaz, szerintem nekem az 51 perces TV-műsor van meg.

  Áldás és Béke vitéz Nagybányai Horthy Miklós poraira, emlékére!

 3. Ide sorolhatnánk még Horthy Miklósné :Napló 1944-45 c. könyvet,amely a németek “védelmező ” szárnyai alatt eltöltött hónapokat írja le,nagyjából az elhurcolást követő hetektől a háború végéig.
  Amilyen hirtelen kezdi el Magda asszony leírni a “vendégség” napjait,olyan hirtelen szakad meg a történet azután,hogy Horthy Miklós kormányzó úr hónapok múlva visszatért szeretteihez.
  A történések egy aggódó feleség,nagymama hazáját szerető asszony szemszögéből enged betekintést a meghurcoltatások körülményiről.

  A Doki általt vázolt kiadványok zömét volt szerencsém elolvasni,vagy megnézni a filmet.

 4. A teljesség igénye nélkül, néhány forrás Horthy Miklós életének megismeréséhez.

  2007-ben jelent meg Koltay Gábor Horthy a kormányzó című dokumentumfilmje.

  Horthy Miklós menye, Gróf Edelsheim Gyulai Ilona Becsület és kötelesség című kétkötetes munkája lebilincselő olvasmány, családtagként, a szemtanú hitelességével mutatja be Horthy Miklóst.

  Erről a filmről mindeddig én sem tudtam!
  “2012 őszén a család jó barátját, Kocsis Sándort és Koltay Gábor filmrendezőt arra kérte, hogy Horthy Miklós kormányzó személyével, cselekedeteivel, valamint egyes korabeli történésekkel kapcsolatos emlékeiből táplálkozó gondolatait még egyszer, utoljára, kamera előtt összefoglalhassa.

  2012. november 4-én budapesti otthonában Ilona asszony felolvasta utolsó üzenetét. Azt kérte, hogy ez a felvétel a Horthy Miklósról készített dokumentumfilm néhány részletével egészüljön ki, és csak halála után jusson el a közönséghez.”

  Utolsó üzenet – Koltay Gábor filmje Özv. Horthy Istvánné manifesztuma a magyar nemzethez. (Ideje beszerezni, megnézni!)

  Zetényi Csukás Ferenc Horthy ” „Horthy” című ezen kiadványt azoknak az olvasóinknak ajánljuk, akik az írói szándéknak megfelelően minden elfogultságtól mentesen szeretnék megismerni az egykori államfő életét és tetteit, tárgyilagosan, kizárólag a tények és a megtörtént események alapján foglalkozni azzal az életpályával, amelyben része volt, és higgadt elemzés után keresik a megfelelő választ arra a kérdésre, hogy ki is volt valójában Horthy Miklós?”

  Végül, de nem utolsó sorban, Emlékirataim Horthy Miklós visszaemlékezése.

  A teljesség igénye nélkül – írtam az imént. Horthy Miklós életének, a nevével fémjelzett kornak hatalmas irodalma van, mivel történelmi szerepe mindmáig vitatott, nyilvánvaló, hogy kritikai, emlékét meggyalázó munkák is megjelentek. Hatvan évvel halála után, illő lenne ha helyére kerülnének a dolgok, és nem lenne szégyen, ha egy település szoborral, emléktáblával, vagy közterület elnevezésével őrizhetné emlékét!

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .