jún 172016
 

Születésének évfordulóján ismét nagy tisztelettel és szeretettel emlékezünk meg Horthy Miklós kormányzó úrról. Nem tisztünk tetteinek méltatása, tegyék ezt a történészek. Alább idézett – emigrációban írt gondolatai – pontosan mutatják, ki volt ő, hogyan gondolkodott népéről, hazájáról.

Ma, amikor a mindenkori politikai elit akár jó, akár gonosz szándékkal, de vérlázító hatalmi arroganciával viszi keresztül akaratát, érdemes lenne elgondolkodnia Horthy Miklós szolgálatán, puritánságán, szerénységén, hazaszeretetén. Tragikus korban, tragikus életet élt, három pokoli szörnyeteg között kormányozta hazáját: a minket mindig cserben hagyó, áruló, aljas Nyugat, a nemzetiszocialista német és a bolsevik szovjet rémuralmától kellett védenie minket, miközben a Trianon ütötte sebekre is gyógyírt keresett. Mindig megcselekedte, amit megkövetelt a haza! Elveszítette fiát, emigrációban, imádott hazájától távol adta vissza lelkét teremtőjének. 

Ma még a politikai arrogancia nem nevez el közteret róla, nem bontja ki befalazott mellszobrát, nem állít szobrot emlékül, ám kenderesi nyughelyénél, vagy Csókakőn álló szobránál bárki letehet egy szál virágot, gyújthat gyertyát! Tisztelettel fejet hajtunk emléke előtt!

“Bármit is hoz a jövendő, kérve kérek minden magyart, aki e névre méltó, és akár otthon szenved némán az idegen uralom alatt, akár kiüldözötten keres magának és családjának fedelet meg falatot széles e világon: temessen el minden pártviszályt és személyes perpatvart, és csak egyetlen egy célra vesse tekintetét, fordítsa minden erejét, és csakis ezért dolgozzék, meg imádkozzék. Ez a cél mindannyiunk közös szent célja: Magyarország felszabadítása. Gondoljunk szüntelenül azokra, akik a legtöbbet, életüket áldozták édes hazánkért, és hadifoglyainkra, akik még mindig idegenben szenvednek – hogy áldozatuk ne legyen hiábavaló.

A magyar népnek (…) Istenbe vetett hitét, tiszta erkölcsét, katonai vitézségét és szorgos munkakedvét a terror és az idegen megszállás megpróbáltatásai közt is megőrzi, ha nem támogatja a hatalomra éhes politikai törtetőket, akik osztálygyűlöletet hirdetnek és a tömegek alacsony ösztöneit ingerlik, akkor majd egy napon ismét valóra válik a magyar szabadság.

E szabadság védelmének és megőrzésének szenteltem életemet.”

(Horthy Miklós: Emlékirataim, Európa Könyvkiadó 2011.)

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..