Már 042011
 


*

Kalapács Józsefre a Kormorán Válaszúton című 2004-ben megjelent Wass Albert albumán figyeltem fel. Nem mintha korábbi pályafutása nem lenne figyelemreméltó, de a Pokolgépben töltött évei alatt zenei érdeklődésem mélyponton volt. Azután eljött 2006., amikor A Napba Öltözött Leány című rockoperában Janus – az “őrült Néró” – szerepében alkotott maradandót, nemcsak különleges énekhangjával, hanem színészi képességeivel is. Színpadon sajnos csak egyszer láttam, valamelyik Körcsarnokban rendezett Kormorán nagykoncert vendége volt.

@ngie hívta fel figyelmünket a február 18-i lemezbemutató koncertre, majd a KMB Klubban adott hangversenyről én is beszámoltam A mi Pilvaxunkban. Ahogy írtam, az egész este felejthetetlen élményt jelentett és számos, ezen az albumon hallható dalt életemben akkor hallottam először úgy, ahogyan az a legújabb hanglemezen megjelent.

A korong 16 dalt tartalmaz:

1. Fagyott világ (Omen)
2. Csillaga hívja (Omen)
3. Háború gyermeke (Pokolgép)
4. Ki szívét osztja szét (Kormorán)
5. Honfoglalás (Kormorán)
6. Igaz lesz még (Hard)
7. Angyal (Kalapács)
8. Tiszta szívvel (József Attila)
9. Ítélet helyett (Pokolgép)
10. A jel (Pokolgép)
11. Nemzeti dal (Petőfi Sándor)
12. Itt és most (Pokolgép)
13. Záróvers (Wass Albert)
14. Himnusztöredék (Juhász Ferenc)
15. Véren vett ország (Wass Albert)
16. Ha én rózsa volnék (Bródy János)

Kezdjük a közepén, hiszen József Attila Tiszta szívvel című versét számtalan módon feldolgozták, ezekről már esett szó A mi Pilvaxunkban is korábban. Akusztikus hangszerek kíséretében, Kalapács József előadásban elhangzó változat is nagyon kifejező.


*

Nagyon érdekes a két lírai Kormorán dal – Honfoglalás (Kell még egy szó) és a Sacra Corona (Ki szívét osztja szét) – előadása Kalapács jellegzetes énekhangjával. Kicsit olyan mint a chilis csokoládé, egyszerre simogatóan édes és fájdalmasan erős… együtt mégis szinte tökéletes harmóniában állnak egymással. Ha már Kormorán daloknál tartunk: a Záróvers és a Véren vett ország ugyanolyan jó mint a Válaszúton című albumon; a Himnusztöredék – amelyben az Akusztikum hangzását Gál Péter hegedűjátéka színesíti – Kalapács mély átéléssel előadott éneklésével varázslatos élményt nyújt! A Nemzeti dal és a Ha én rózsa volnék átdolgozása, előadása is remekül sikerült.

Nehezebben mondok véleményt azokról a dalokról, amely az Omen, a Pokolgép és Hard zenekarokban születtek, hiszen az eredeti változat ismerete híján nincs viszonyítási alapom. Hét dal nyúl vissza ezekhez az időkhöz, ebben az akusztikus előadásban is nagyszerűen szólnak, közülük is kiemelkedik számomra az Angyal és a Háború gyermeke. Utóbbi annyira jó ezen az albumon, hogy előkerestem egy régi koncertfelvételt. Nem rossz az sem, de az Akusztikával, ebben a felfogásban talán még jobb… olyan ez az album, mint egy palack legfinomabb óbor: érett, letisztult és sokáig kell kóstolgatni ahhoz, hogy valamennyi íze kibontakozzon. Mindenkinek bátran merem ajánlani, hogy ne tétovázzon, nyissa fel a palackba zárt időt!

Az albumot alkotó zenészek:

Kalapács József
Závoti Zoltán
Csákvári László

Közreműködött:

Schneider Szilveszter
Gál Péter
Szűts István
Weisz László

A borítón Az oroszlánok szeretete címmel Koltay Gergely írását olvashatjátok.

  2 hozzászólás - “Akusztikum Hungarikum – Kalapács József legújabb albuma”

  1. Amikor a KMB Klub emberközeliségéről írtam, pontosan erre gondoltam, hogy “Bivi” ugyanolyan odaadással énekelt néhány tucat embernek, mintha egy zsúfolásig telt sportcsarnok színpadán állt volna.

    Igyekszem majd pótolni a restanciámat ezen a téren. Számomra a kemény rock határköveit a P.Mobil, a P.Box és a Dinamit jelentették, de látható a cikkhez fűzött filmfelvételen, hogy mekkora tömeget mozgatott meg a Pokolgép anno.

    Arról nem is esett szó, hogy a 2008-ban megjelent Mítosz című Kalapács album a hanglemez mellett tartalmaz egy DVD-ét is, amelyen számtalan régi dal koncertfelvétele is megtekinthető.

  2. Mindenképpen ajánlom figyelmedbe az Omen, a Pokolgép és a Hard zenekarokat is, mert ezeket meghallgatva én arra a következtetésre jutottam, hogy Bivi (Bivaly – ez Józsi beceneve) azért nem lehetett világsztár rockénekes, mert magyarnak született. Sok amerikai és angol énekesnél jellegzetesebb és jobb a hangja(igazából szerintem a világon négyen veszik fel vele a versenyt) és a személyisége is olyan, hogy sok mai 50-es “öreg rocker” elbújhat mellette, megmaradt szerénynek és intelligensnek, felnőttként kezeli a közönséget, nem haknizik sosem.

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..