Ismét a Bikavérről

 Szerző: - 10:40  Vélemény?
feb 152015
 

Két napja Bikavér vaktesztet tartottunk nálunk, az erről szóló beszámolómat akár tekinthetitek a borról írt korábbi cikkem folytatásának – ezúttal a gyakorlat oldaláról. A történetnek az ad némi aktualitást, hogy február 20-án kerül sor Budapesten az Eger-Szekszárd Bikavér Párbajra, ha megnézitek a 13-13 pincészet neveit, várhatóan a legjobb Bikavérek seregszemléje áll előttünk.

Nos, régóta gyűjtögettem a Bikavéreket, péntekre hat-hat tétel jött össze, mind Eger, mind Szekszárd képviseletében. Öt kóstolótárssal bíráltuk a borokat, egyikünknek sem szőlészet-borászat a hivatása, nem vagyunk profik, csak gyakorlott borfogyasztók, elsősorban nem a mámort keressük, hanem igyekszünk a hétköznapok estéit, vagy ünnepeinket egy-egy palack jó borral bearanyozni, emellett járunk a városban tartott különböző borkóstolásokra és – bemutatókra, néha egy-egy olyan kiemelkedő eseményre, mint például a Budavári Borfesztivál, amelyről szintén olvashattatok ezen a honlapon.

A bírálat úgy történik, hogy sorba kóstoljuk a borokat, a palackok be vannak csomagolva, a papíron és a beírólapon sorszámozva vannak; a megjelenést, az illatot, a zamatot és az összbenyomást pontozzuk, az első háromnál vannak alkategóriák, pl. a megjelenésnél a tisztaságot és a színt külön-külön ítéljük meg. Így száz pont a legtöbb, mi adható. Mivel a Bikavér kizárólag Szekszárd vagy Eger bora, külön játékként tippeltünk, hogy a kóstolt tétel vajon melyik borvidéké lehet? (Természetesen ebből kimaradtam.)

Az én felelősségem volt, hogy milyen sort állítok össze, de a borok sorrendjéről, csomagolásáról és a pontok összesítéséről is nekem kellett gondoskodnom. A palackokat órákkal korábban kinyitottam, hogy jól átszellőzzenek. A kóstoláshoz csak bagettet fogyasztottunk. A 12 bort nagyjából két órán át elemezgettük, pontoztuk.

Először is a termőhelyekre adott tippekről: egyik társunk a 12-ből 10-re helyesen tippelt. Pontosabban – mivel a “tippelés” némi szerencsét is feltételez -, 10-nek állapította meg helyesen a termőhelyét; ketten 8-nak, egy társunk 7-nek, illetve 6-nak, még ez is ötvenszázalékos pontosság!

A borok sorrendjéről annyit, hogy az első négy helyre szekszárdi bor került, nagyjából hasonló pontszámokkal, ez alatt azt értem, hogy a kóstolótársak egyénenként is kb. hasonló sorrendet állítottak fel. Semmiképpen sem jelenti azt, hogy itt, vagy ott vannak a jobb Bikavérek, egyszerűen az ide hozott tételek között ez a sorrend alakult ki. Miután felfedtük a borok inkognitóját, hitvesem készítette marhapörkölthöz kóstoltuk vissza azokat. Bebizonyosodott, hogy ezek nem “beszélgetős” borok, vörös húsokkal remekül kiegészítik egymást, étekkel kísérve magasabb élvezeti értékkel bírnak, mint önmagukban kóstolva. (Szándékosan nem nevesítem a borokat, mert nem szeretném, ha a reklámozás legkisebb gyanúja is felmerülne bárkiben, másrészt nem is ez beszámolóm célja.)

Elmondom mi ebben a legnehezebb. Furmintról él bennünk egy kép, milyennek kell lennie; ha jó érett, egészséges szőlő kerül a pincébe – sok borásztól hallottam – már csak elrontani lehet. Persze sok múlik a technológián, a hordó is sokat adhat, vagy elvehet a borból, az összbenyomásnál akár a palack megjelenése is hathat ránk; mégis leginkább a termőhely és az évjárat szerepe a döntő, amikor vakon kóstoljuk pl. a furmintokat. A Bikavérnél nem így van! Amikor a szekszárdi és az egri borász nekilát a Bikavér elkészítésének – betartva a borvidék azon szabályozását, hogy mely kritériumok esetén illethető a nedű “Bikavér” elnevezéssel – valóságos művészi alkotómunka kezdődik, elvégre minden Bikavér fajták házasítása. No, és itt eltalálni az arányokat… egy átlagos Kékfrankoshoz adni egy kiemelkedő Merlot-t, nem biztos, hogy sokat javít rajta, de akár megtáltosodhat tőle az a Kékfrankos. Ez benne a művészet, megtalálni a harmóniát, a hordóban érlelés és a palackos tárolás optimális idejét (stb.). Ezért a Bikavérek nem hasonlíthatók úgy össze mint mondjuk a Rajnai rizlingek, önmagukban kell néznünk előbbieket.

Mindkét borvidékünkön a pincészetek egymásba kapaszkodva, közös munkával próbálják meg a Bikavér reputációját helyreállítani, hiszen a tömegtermelés és a KGST piac emléke még sokunkban élénken él; amit “Bikavér” néven a palackba tuszkoltak, ócska lőre volt. Nagyon szurkolok, hogy sikerüljön a Bikavért az őt megillető helyre tenni, máris elkezdem gyűjteni az újabb tételeket, hátha Eger visszavág :-).

  5 hozzászólás - “Ismét a Bikavérről”

 1. Köszönjük az információt, ahogy rákerestem Bazin jeles borvidék, érdemes lenne egyszer felkeresni!

  Peti által tapasztaltak is igazolnak: nem kell egy teljes évjárat felett pálcát törni!

 2. Találtam egy kitűnő tételt,Kékfrankos rozé,2014-es évjárat,magasan a legfinomabb rózsaszínű bor,amelyet az utóbbi időben kóstoltam.
  A limbachi (Bazin melletti) Kis-Kárpátok borvidék termése,a Sadlony pince bora.Remek fekvésű,első sorban a Szilváni fajták és a Rizlingek , a Kékfrankosok remek termővidéke.

 3. Az azért még a 2014-es borok megítélése kapcsán kikívánkozik belőlem, hogy ha összességében nem is lesz “nagy évjárat”, azért termőhelytől és szőlőfajtáktól, esetleges házasításokkal bőven akadhatnak jó ivású borok a vinotékák polcain.

  Az igazságot azért sok borász kimondta: “jó bor csak jó szőlőből készülhet”!

 4. 2014 biztos, hogy nem lesz egy “nagy évjárat”, rengeteg eső, kevés napfény, sok kártevő volt. Sajnos ez benne van, ugyanúgy, mint a kiemelkedő évjáratok (pl. 2003). Ettől függetlenül ittam jó 2014-es rozét, de mint tudjuk, ezek a technológiai borok nem időtállóak. Valamennyi borkóstolón felvetették kérdésedet, a borászok – vérmérséklettől függően – nem sok jóval biztattak erről az évjáratról.

 5. Ti aztán tudtok élni!

  Nekem a pincében puhul egy szekszárdi,az egri meg egyelőre kinézve a helyi vinotékában.Amint lesz felesleges 7 Európénzem,már viszem is haza.
  Alkalomadtán kipróbálom,mit tudnak.

  Kaphatnánk esetleg egy átfogó véleményezést a 2014-es évjáratról?Jómagam nem sok szépet hallottam (és persze kóstoltam) a termés minőségéről,ebből kikövetkeztetve a borok sem úgy alakulhatnak,ahogy szeretnénk.
  Bár szívesen venném a cáfolást,Csizi.

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..