jan 142015
 

“… Nehéz válaszolni a felvidéki telefonokra, nehéz bármit mondani a Karkó Heniknek, súlyos felelősség akár csak két szót mondani a TramsyMániásoknak, akik igaz könnyekkel indultak haza december 5-én, de ugyanígy lehetetlen válaszolni a kárpátaljai sikolyokra, vagy a vajdasági értetlenségre. Nehéz választ találni az őszinte szavakkal megírt e-mail-ekre. A totális átverésre egyetlen ellenszer lehet. Kezünket egymásba kulcsolva, az eddiginél is szorosabban fogva alkossunk hosszú láncot. Ez a lánc felér az Égig.(…)”

“Az utolsó nemzedék”,részlet Koltay Gergely 2004.december 8-án kelt, a Kormorán Baráti Körnek írt soraiból.

Előző este a Budai Várban hallottam először élőben zenélni a TransylManiát. Ez az élmény hatványozottan fájdalmassá tette a 2004 december 5-i “népszavazás” eredményét, ugyanakkor mégis elindult valami nagyon fontos, meghatározó változás az életünkben. El kellett menni Csíksomlyóba a Nyeregbe, szakadó esőben végigállni a Napba Öltözött Leány ősbemutatóját, azóta is el kell menni Pünkösdkor, hittel és reménnyel töltekezni.

Át kellett élni 2007-ben, a MOM-ban egy TransylMania koncert bombariadó miatti megszakadását, számtalan koncertet, amelyekről 2010-óta A mi Pilvaxunkban is beszámoltam, utoljára tavaly májusban, a zirciről. Már akkor megtudtuk, hogy készül az új album, a munka lassan befejeződött, kezünkbe vehetjük a XII. címet viselő művet.

A korong megvásárlásával egy gyönyörű tipográfiájú könyvecske is birtokunkba kerül, amelyben olvashatjuk a dalszövegeket. A külcsín méltó a belbecshez, tökéletesen illik az album rendkívül érett zenei világához. Tizenkét dalt hallgathatunk meg, hét népdal – illetve más közismert népi eredetű próza – zenei megszólaltatása, a többi dal szövegét Cseresznyés Szilamér írta, a zenék nagy részét is Csönye szerezte, egy-egy dalt jegyez Melkuhn Róbert és Gáspár Csaba.

Nem szeretnék mind a tizenkét dalon egyenként végigmenni, inkább az összképre helyezem a hangsúlyt. Adottak a rockzenei alapok – dob, basszus- és szólógitár -, mellettük Gáspár Csaba hegedűje és Melkuhn Róbert fúvóshangszerei, valamint az énekesek: Cseresznyés Emília és Máthé Melinda, valamint az albumon éneklő, de azóta a zenekarból kivált Pakot István. Két dalban (Kis kece lányom, Régi magyar áldás) a zenészek gyermekei is énekelnek.

A hangszerek sokszínűségét a zenekar gyönyörűen kihasználja, kemény rockos megszólalás és népzenei motívumok  csodálatosan, harmonikusan és egymást kiegészítve ötvöződnek. Óriási élmény végighallgatni az albumot, hiszen mind formailag, mind tartalmilag kiváló. Szívszorító, hogy több mint 700 kilométerre tőlünk, a gúnyhatár túloldalán, Baróton, milyen erősen él a magyar szó, a magyar muzsika, a magyar dal – a magyar életösztön. Némi gyógyír december ötödike égő fájdalmára…

Bár csak harmadik napja hallgatom az albumot, két dal máris kedvencemmé vált, a Régi magyar áldás és a Hiszünk Erdélyben. A TransylMania már eddig is nagyívű zenei pályafutását négy remek zenealbum őrzi. Közös bennük a zenei stílus, az egy irányba mutató, muzsikába öntött gondolatok sora. Mi, ennek a varázslatnak a befogadói is többé válunk általa,  nincsenek határok melyek elválasztanak, hidak épülnek, lassan megvalósulhatnak Koltay Gergely idézett gondolatai: “Kezünket egymásba kulcsolva, az eddiginél is szorosabban fogva alkossunk hosszú láncot. Ez a lánc felér az Égig.” Hogy végül felérjen, ahhoz kellenek az ilyen láncszemek, mint a TransylMania legújabb albuma. Köszönet érte!

(Sztamassz lemezkritikáját itt olvashatjátok, az album pedig megvásárolható, megrendelhető.)

 

  Egy hozzászólás - ““Tizenkettő” – megjelent a TransylMania zenekar új albuma”

  1. Amikor rászánom magam, hogy egy-egy frissen megjelent zenealbumot bemutassak, sokkal több ideig szoktam hallgatni, mint a XII-őt. Első pár lejátszás után kikívánkozott belőlem a megosztás vágya, annyira magával ragadó ez a zenei anyag.

    Most, hogy már lassan egy hónapja birtoklom, naponta többször hallgatom, mint az óbor, amely hosszú szellőztetés után bontakoztatja ki szépségét, úgy élem meg, azokat az első hallásra még nem felismerhető csodálatos mélységeit az album zene- és szövegvilágának! Nagyon míves alkotás, egyben olyan időutazás, amely visszaröpít a kezdeti kormorános időkhöz is.

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..