júl 062010
 

Remélem nem nézitek rossz szemmel, hogy ezúttal zenei téma helyett egy sporttal, természetjárással kapcsolatos írást helyezek el A mi Pilvaxunk címlapjára. Nálunk az íjászat kezdetei a KoBaK-ig nyúlnak vissza, még az első honlapon olvastam ugyancsak kedvcsináló bejegyzéseket, innen a gyökerek. Kobakos táborokban, hajdan volt Családi napok előtt is lőttünk, lövettünk. Másrészt szeretném kicsit népszerűsíteni is az íjászatot, harmadrészt a vasárnapi helyszín annyira különleges volt, hogy már önmagában is megérdemli, hogy szóljak róla.

Azoknak akik nem ismerik a Bakonyt közelebbről, elmondom, hogy – tudomásom szerint – Hajag-tető a Bakony negyedik legmagasabb csúcsa (646 m), ahol szupertitkos ruszki támaszpont, lokátorállomás volt. A régebbi versenyek idején még el volt kerítve, mostanra eltűnt a kapu, a kerítés (talán ellopták?), simán be lehet autóval menni (ezzel enyhültek a parkolási gondok is). Állítólag a hely nem veszélytelen, a bunker 6 emelet mélységre terjed.

Íme egy geocatching honlap írása Hajagról:

„A Bakony Középső-Hajag-on, egy rég ottfelejtett szovjet bázis közelében. Mi is ez a bázis valójában? Sokat lehetne mesélni róla. A magyarországi „SZIKLA” (radar, és megfigyelő-hálózat) ezredese (elnézést a pontatlanságért) kérdésemre csak ennyit árult el:

„…nagyteljesítményű szovjet radarállomás volt, a jövője pedig ismeretlen…”

Nagy a titkolódzás! Sok pletyka terjeng. Jelenleg a Herendi Önkormányzat tulajdonába tartozik (állítólag). Sokan próbálták már bérbe venni, hasznosítani, raktárnak, vagy egyéb célra, de mindenkinek bukta volt az egész. Ami mozdítható volt a bázis területén, már mind ellopták (nagy biznisz volt a MÉH-en). Jelenleg senki nem dolgozik, és nem is lakik ott, nincs semmi mozgolódás a bázis területén, esetleg néha futni össze egy-egy Bakony Rádió Klubossal, aki éppen a közeli állomásra tart…

Be lehet-e menni a bázis területére? A válasz: NEM! Erre a tábla is figyelmeztet. Azon kívül viszont senki más. Ha valakinek vérmérséklete engedi, saját felelősségére nyugodtan bemehet. A N 47° 11,327′ E 17° 44,410′ 654 m [GCBKHA+Bejarat] pontnál található a főbejárat, bal oldalon egy hatalmas lyuk tátong a kerítésen, de a bátrabbak közvetlenül a kaput is átléphetik! Abszolút minimális az esély arra, hogy Rajtatok kívül éppen arra kolbászol valaki, hát még az, hogy rátok is szóljon. Szóval: szabad a pálya! Ha mégis bementek, a hely hihetetlen hatással lesz Rátok, GARANTÁLOM. A bázison mindenki megtalálhatja félelmeit: tériszony (a radar állványára való felmászással), bezártságtól való félelem (lenn a föld alatt), vagy szimpla para, hogy épp most jön ki a szovjet vörös hadsereg, és újra birtokba veszi a bázist!:-) A föld alá (állítólag) 6 emelet mélyen le lehet menni. A radarról pedig (már amelyiknek még „üzemel” a létrája) DÖBBENETES panoráma tárul a elétek! Rendkívül tiszta időben látni az Alpok, a Tátra havas csúcsait, és akár a Misinát (Pécs) is! Fényképezőgépet előkészíteni!

Egyre többet hallani arról, hogy a szovjetek igen sok nukleáris rakétafejet tartottak itt Magyarországon. Rendkívül erős, bombabiztos a kiépítése a bázisnak, biztosan nem csak Szását, a kiskatonát akarták megvédeni az amcsi támadástól… Hát perszeeeee… Hallottam afelől is, hogy léteznek rakétasilóra utaló jelek is, de én még nem találtam meg őket (lehet, hogy még az amerikai kémműholdak sem). Továbbá a bázis legmélyebben fekvő pontján található egy szoba, melynek különös fém védőburka van (szerintem a giliszták és a vakondok ellen 🙂 Tudom, hogy a bázist bemérték (föld alatt és felett is), semmiféle radioaktív sugárzás nincs a területén, sőt a lenti termekben még kisebb a sugárzás, mint a felszínen normális esetben.

Ha a föld alatti részre kíváncsi valaki, akkor vigyen lángvágót, ugyanis a nagyobb bejáratok le vannak hegesztve. Vagy küzdje le félelmeit, és másszon le egy szellőzőn (létra van). Zseblámpát vigyetek bőven, mert valaki lekapcsolta odalenn a villanyt, de úgy rendesen :-)!

FIGYELEM: A BÁZIS TERÜLETÉRE TILOS BEMENNI, HA MÉGIS MEGTENNÉTEK, ÉN SEMMILYEN FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALOK A KÖVETKEZMÉNYEKÉRT (ESETLEGES BALESET, VAGY FELJELENTÉS). LEGYÉL MINDIG ÓVATOS, A RADAR TARTÓÁLLVÁNYÁRA ÉLETVESZÉLYES FELMÁSZNI, A FÖLD ALATTI TERMEKBEN (KÉSZ LABIRINTUS) PEDIG EL LEHET TÉVEDNI (MOBILTELEFON TÉRERŐ MÉG VÉLETLENÜL SINCS)!!! HA LEMENTEK A FÖLD ALATTI RÉSZBE VALAKI MINDIG MARADJON FELÜL, HOGY HA BAJ VAN, SEGÍTSÉGET TUDJON HÍVNI!!! LEÍRÁSOM CSAKIS ÉS KIZÁRÓLAG TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰ!!! SENKIT NEM KÉREK ÉS NEM KÖTELEZEK, HOGY A BÁZIS TERÜLETÉRE LÉPJEN!!!

Csak körültekintően, és óvatosan mászkálni arrafelé! :-)” (Forrás)

A verseny u.n. 3D volt, azaz életnagyságú polifoam állatokra lőttünk. A herendi terep sokkal könnyebb a magamfajta cukorseggű kemping-kocaíjásznak, mint Eplény volt, viszont adottságai miatt így sokkal kevesebb felfelé és lefelé lövés volt. A lőállások céloktól való távolsága is barátibbnak tűnt, vagy már megszoktuk 🙂 ??? Mi Bendivel neveztünk és képviseltük a mi íjásztáborunkat, Márti ezúttal is mint kísérő és fényképész tette meg velünk a távot. Nagyon élvezetes verseny volt, három Ring SE-s kollégával kerültünk egy csapatba, kellemes volt a társaság is. Változatosak voltak a célok, kis állat, nagy állat váltakozott, ahol kellett, ott volt paraván így szinte alig kellett vesszőt keresgélnünk. Előttünk egy nagyobb létszámú csigás csapat haladt, néhány percet minden célnál várnunk kellett (a mögöttünk jövő számszeríjászok lesújtó pillantásától kísérve), de valótlant állítanék, ha azt mondanám, hogy torlódtunk. Négy óra felé fejeztük be a versenyt, elfogyasztottuk a szokásos rántott szelet, rizs ebédet. Sajnos az eredményhirdetést nem tudtuk megvárni – tudom, ez bunkóság, de reggel Bendi táborozni indult és még össze kellett csomagolni a holmiját – én 215 pontot lőttem, ez öttel több, mint Eplényben. Bendinek most nagyon nem ment, talán Marci távolmaradása miatt nem ébredt fel benne a küzdőszellem, vagy az előző este beadott allergia gyógyszer ütötte ki, nem tudom.

Mindent összevetve: kevesebb mint egy órányi autózásra tőlünk, meseszép erdei környezetben, kristálytiszta levegőn, az erdő fáinak hűvösében, kb. 5-6 km-t gyalogolva, legkevesebb 40 lövést leadva, közös családi program keretében töltöttük a napot. Jó volt Herend Hajagon, legközelebb is megyünk, ha még élünk…

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .