„Máriával, Jézus anyjával” – búcsú Csíksomlyón 2012-ben

 Szerző: - 09:39
 

„Máriával, Jézus anyjával” (ApCsel 1,14) – volt a 2012-es csíksomlyói pünkösdi zarándoklat jelmondata. Ahogyan azt már előzetesen közölt írásomban elmondtam, magunk is zarándokútra indultunk, nagyon sok okunk volt, van és lesz arra, hogy Mária elé járuljunk…

Most már, hogy kissé leülepedtek bennünk az átélt események, végleg lelkünkbe égett a búcsú szellemisége, feldolgozzuk üzeneteit, megpróbálom megosztani Veletek azokat.

Elöljáróban talán érdemes megnézni az alábbi rövidfilmet a búcsú történetéről.

Mi már közel két órával a pünkösdi szentmise kezdete előtt felértünk a Nyeregbe, amely elnevezésének megfelelően két domb közé ékelődött tisztás. A szakrális tér középpontjában áll a Hármashalom oltár, „amelynek tervét (Tátra-Mátra-Fátra) P. Bartók Albert gondolta ki. A felépítési tervet Makovecz Imre budapesti műépítész készítette. Segítségére volt most és a későbbi módosításokban Bogos Ernő csíkszeredai műépítész, aki a tervezési és építési munkálatok levezetésében jelentős szerepet vállalt.”

Korai érkezésünknek köszönhetően volt alkalmunk körbejárni a teret, figyelni, ahogyan érkeznek a keresztaljak. Különösen érdekes volt látni a hagyományos kötélkordon érkezését, amelyen belül hozták a Labarumot, vonult a papság a gyulafehérvári érsek vezetésével. A jelképes kordonkötelet székely népviseletbe öltözött ifjak tartották.

A Labarumról az alábbiakat írja a Magyar Katolikus Lexikon:

„(…)3. a csíksomlyói pünkösdi búcsú egyik fő szimbóluma (a nép labóriumnak nevezi): ma 20, régebben 50 kg súlyú, díszes kelmével bevont, méhkas alakú jelvény, melyet a tanuló ifjúság képviseletében a legerősebb diák (laborifer) mint zászlót visz és hordoz végig a több óráig tartó →kikerülés során. Eredete a 18. sz-ba nyúlik, ekkor alakult meg a Mária Társulat a tanuló ifj. körében. Hasonló zászlaja volt egykor a győri kat. főgimn. kongregációjának. **-D.Má.”

Miközben a a keresztaljak vonultak a hegyre, sorban hallottuk, hogy a földkerekség mely’ részeiről gyűltek egybe a magyarok, közben imák, énekek hangzottak el. Jelképes összegért megvásárolhattuk a búcsú programfüzetét, amelyben megtaláltuk a szentmise énekeinek kottáit is. Igazából nagyon örültem, hogy jelét sem láttuk a kalmár szellemnek, ivóvízen és kegytárgyakon kívül semmit nem árultak fenn a hegyen, viszont több ponton is volt elsősegély sátor a rászorulók számára.

Mit a búcsú fogalma a katolikus hitben? „A katolikus tanítás szerint a bűnbánat, illetve a gyónás visszavezet a kegyelem állapotába, az isteni életbe, viszont a bűn „nyomai”, pl. a kialakult rossz szokások megmaradnak bennünk (lelkünkben, pszichénkben, reflexeinkben); ezért, valamint a bűnnel együttjáró károkozás miatt szükségünk van vezeklésre, illetve ezért jutnak emberek az ideig tartó büntetésre, a „tisztítótűzbe” is. A teljes búcsú az „ideig tartó” büntetéstől, vagyis (ha most meghalnánk) a tisztítótűztől szabadít meg minket, illetve a tisztítótűzben szenvedőket a mennybe juttatja. A búcsú eredeti neve „elengedés” (latinul: indulgentia) volt. Ez azt fejezte ki, hogy Isten az Egyház által elengedi az ideig tartó büntetést. A magyar „búcsú” kifejezés arra utal, hogy az ember búcsút vesz a rá váró büntetéstől, Jézusnak az Egyház révén közvetített kegyelme által.” Ennek megfelelően a hatalmas tér számtalan helyén volt gyónási lehetőség.

A szentmise kezdetére megtelt a tér, elmondhatatlan érzés volt látni a több mint félmillió zarándokot, akiket alighanem egy cél és egy akarat vezetett oda. Egyházi és nemzeti lobogók ezrei – piros-fehér-zöld és árpádházi magyar, arany-kék és vörös-fekete székely lobogók erdejét fodrozta a szél. Az énekek messzire hallatszottak, a szentmise imái, könyörgései egy nemzet megmaradásáért szálltak az égbe. A szentbeszédet dr.Tempfli Imre szájából hallhattuk, alább egy rövid részlet elhangzott gondolataiból.

A szertartás befejező részében leírhatatlan érzés volt félmillió torokból hallani nemzeti imádságainkat, himnuszainkat. Magam is rögzítettem, alább meghallgathatjátok, miképpen a fényképek is sokat megmutatnak az átéltekből.

Nem akarok nagy szavakat használni: jelen lehettünk egy zarándokút végén a magyarság egyik legnagyobb találkozóján, kéréseinket Mária közbenjárását kérve az Úr elé terjesztettük. Hitünkben megerősödve indultunk vissza a völgybe, ez a legnagyobb kegyelmi ajándék, amelyet kaphattunk.

(A diák fekete keretére kattintva a honalap elhagyása nélkül is indul a vetítés, innen pedig és a bal felső sarokban a ‘Diavetítés’-re lépve nagy méretben is levetíthetők a képek.)

Származási hely: 2012.05.26. Búcsú Csíksomlyón

 

 

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .