Őrségi évkezdet

 Szerző: - 16:37  Vélemény?
jan 072019
 

Zaklatott, végigdolgozott ősz után, az év végi ünnepek sem voltak pihentetők, december 25-én, 31-én és január 1-én is dolgoztam. Előre látva mindezeket, már december elején szállást kerestünk, az Őrség volt a célpont, azon belül inkább a szálláshelyek kínálata, mint a település volt döntő. Ezért esett a választásunk Magyarszombatfára, a szlovén határtól alig két kilométerre található községre. Miért az Őrség? Annak idején Rómába is akkor kezdtem el visszavágyni, amikor Karinthy Cini Naplóját olvasva megjelentek lelki szemeim előtt az Örök Város nevezetességei. Most alighanem Borbás Marcsi főzőműsorait látva csókolt homlokon a “múzsa” bennünket… Természetesen elővettem Kohus Peti “Tour de Őrség” beszámolóját, amelyből még több ihletet merítettünk!

Január 2-án szerdán indultunk, útba ejtve Somlót egy kis borbeszerzés céljából, közel három óra alatt értük el Magyarszombatfát. Másnap elindultunk, először a veleméri templomot csodáltuk meg, majd a szentgyörgyvölgyi református templomba mentünk. Előbbiben a XIII. századi freskók és az azokra vetülő fény játéka, utóbbiban a bárányfelhőkkel díszített karzat és tető igazi érdekességet nyújtott. Őriszentpéteren ebédeltünk, lassan gurultunk addig, számos helyen lehetett látni a népi építészet emlékeit, helyenként az enyészetnek adva, máshol felújítva, régi szépségében ragyogva. Visszatérve Magyarszombatfára – a falu a cserepezőkről ismert – betértünk az összes nyitva tartó gölöncsérhez, gyönyörű portékákat tudtunk vásárolni. Természetesen a Fazekasházat is megnéztük.

Reggelre esett másfél centi hó, a napot szállásunkon pihenve töltöttük. Szombaton felkerekedtünk, hogy megnézzük a méltán híres őriszentpéteri termelői piacot. Bár az év végi ünnepek utáni első szombaton takaréklángon üzemelt, így is fantasztikus portékákra leltünk! Füstölt húsok, kolbászok, szalonnák, tepertők; sajtok, túrók, vajak; mézek, lekvárok no és gyümölcspárlatok kínálták magukat. A termelőkkel nagyon jól elbeszélgettünk, nem volt tömeg, ráértek. Van elképzelésünk a kistermelők munkájából született étkek és a bolti kínálatban megvásárolhatók közötti különbségről, mégis nagyszerű érzés volt, hogy azoknak az embereknek a kezéből vesszük át, akik a természetből varázsolták elénk! Örültünk ennek a piacnak, szeretnénk visszatérni, amikor tavasz végén, vagy ősz elején teljes fényében pompázik!

Őriszentpéteren betértünk az Árpád-kori templomhoz, a szállingózó hóban kívülről tudtuk megnézni.

Szalafő felé vettük az irányt, számomra ez a település az Őrség szíve. Legjobban itt különülnek el a szerek, dimbes-dombos tájnak varázslatos hangulata van. Betértünk a Batha portára tökmagolajért, örömmel láttuk, hogy a Gasztroangyal itt mutatta annak készítését. A gazdasszonytól rengeteg dolgot megtudtunk a különféle magolajok kedvező élettani hatásairól, felhasználásuk módjáról. Tőlük a pityerszeri skanzenbe mentünk, bár az épületek zárva voltak, kívülről megnézhettük az őrségi népi építészet itt őrzött kincseit.

Szentgotthárd érintésével, egy finom ebédet elfogyasztva utaztunk tovább Körmendre, ahol barátainkkal töltöttük a délutánt, majd együtt mentünk el a helyi sportcsarnokba, hogy meghallgassuk a Körmendi Fúvószenekar újévi koncertjét. Mint megtudtuk, tíz éves hagyomány ez a koncert, túlzás nélkül, varázslatos volt! James Bond filmzenéje, vagy a Bohém rapszódia fúvós nagyzenekar előadásában elképzelhetetlenül jól szólalt meg, a többi zeneművel együtt.

Másnap szeles időben, ám verőfényes napsütésben utaztunk haza. Vízkereszt lévén elbúcsúztunk karácsonyfánktól, mégsem voltak rossz érzéseink, ez a három nap kárpótolt a zaklatott ősz és télelő három hónapjáért.

Íme máris feltöltötte valaki a szombati koncert talán legemlékezetesebb részét, fogadjátok szeretettel!

 

  2 hozzászólás - “Őrségi évkezdet”

 1. Szentgyörgyvölgy már Zalában van, mi még autóval is elég nehezen találtuk meg a templomot.

  Sajnos az őriszentpéteri Pajta vendéglő zárva volt, pedig a leírásod alapján fentük rá a fogunkat!

  Beszámolód alapján megállapítottam, hogy kerékpárról bizonyára mélyebben megismerhető egy-egy tájegység, látva néhány emelkedőt, hiába “csak” dimbes-dombos vidékről beszélünk, néha embert próbáló lehetett felkapaszkodni (pl. Bajánsenye és Magyarszombatfa között).

  A termelői piacon, az egyik árus mondta, hogy nyáron lassan már olyan az Őrség, mint Siófok, ennek ellenére azt gondolom, hogy bármilyen évszakban gyönyörű. A télből ugyan semmit nem kaptunk (kb. másfél centi hó ha esett), de így is szép volt, jó volt, szívesen visszamennénk…

 2. Őrség=mesevilág.Ilyenkor,télvíz idején is csodálatos látványt nyújt ez a vidék.Irigyellek Titeket,Doki,amiért ott lehettetek.
  A szentgyörgyvölgyi templom nekünk sajnos valamiért elkerülte a figyelmünket.Csak utólag,már az aznapi túránkat követően figyeltem fel rá egy szórólapban.
  Nem a lustaságunkon múlott,hogy nem voltunk ott,biztosan igazol engem a Doki-a veleméri templom is el van rejtve,mégis eltekertünk oda.
  Érdekes,hogy az öriszenpéteri és a veleméri Árpád-kori templomok vizesárokkal vannak körülölelve,mintha veszély esetén erősségként szolgáltak volna a lakosságnak.Ma is láthatóak ezek az árkok.jellemző,hogy a templomok közvetlen szomszédságában temetők voltak.
  Öriszentpéteren még téglaégető is volt a templom közelében.Szalafő,a Pityerszer,bármikor visszamennénk oda.
  nagyon tudom ajánlani a szlovén oldal meglátogatását is.Mi Bajánsenyénél mentünk át Hodosba,onnét Magyarszombatfáig,majd másnap Szentgothárdig a határ túloldalán haladtunk.Persze az utóbbi célpont uatós túra volt,figyelembe véve a terep tagoltságát.
  Feltételezem,az étlapo volt némi erdei gombás étel…

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..