feb 182018
 
 1. Vendéget várva elpakolunk, rendet teszünk magunk körül, az asztalra ünnepi teríték, a tányérokba finom étel kerül. Székesfehérvár arra készült, hogy Európa Kulturális Fővárosa legyen 2023-ban, azonban pályázata már az első fordulóban kiesett. Az ítészek szájából elhangzott, hogy a fehérvári Tele Élettel kisfilm “a fehér, keresztény Európa propagandafilmje.” Lássuk csak!

Elmarad a vendéglátás, pontosabban elvégezhetjük a tervezett munkát, ha Európa fura urainak nem kell ez a város, attól még vannak és lesznek olyanok, akik szívesen jönnek ide. Fehérvár polgármestere elmondta a történtekről, hogy „a szakértők hiányolták a szegényeket és a migránsokat, sokallták a keresztet és a templomokat, illetve azt, hogy mi erre értékként tekintünk. Volt olyan biztossági tag – egy belga politikus -, aki kifogásolta, hogy a pályázatnak az identitását, a görög, a római és a keresztény-zsidó kultúrkörre alapoztuk. Úgy gondolom, hogy ez a néhány mondat is jól jelzi, mi is történt tegnap szakértői meghallgatás címén. A pályázatokkal összefüggésben szinte semmi nem hangzott el, nem foglalkoztak a fenntarthatósággal, a finanszírozással, érdemben nem foglalkoztak a programokkal és a beruházásokkal sem, kizárólag napi politikai és ideológiai vádpontokkal illettek bennünket. Pusztán azért, mert büszkén vállaljuk a kulturális értékeinket. A kereszt nem csak vallási, hanem kulturális érték is, és adja azt a sokszínűséget, ami miatt Európára büszkén tekintünk. A meghallgatás sajnos nem volt európai, sem stílusában, sem tartalmában és nem arról a sokszínűségről szólt, amit Európa Kulturális Fővárosaként annak idején elindítottak.” (Az idézet forrása.)

Bayer Zsolt is továbbgondolta a történteket, alighanem igaza van. Ha azt mondják, hogy ez a város például pénzügyi, építészeti, környezeti vagy bármilyen egyéb ok miatt alkalmatlan a megtisztelő (?) címre és az ezzel járó rendezvényfolyam lebonyolítására, ha ezt érvekkel támasztják alá, az keserűséget okozott volna, de kénytelenek lennénk belenyugodni. Ezek a kifogások? Bocsánat, de a templomok évszázadok óta állnak a helyükön! Az itt élő népesség – magyarokon kívül rácok, svábok, cigányok, tótok, stb. – az őslakosság, akiknek elei túlélték az oszmán uralmat és azt a szovjet megszállást, amelynek nyomai még mindig láthatók a városban. Ha valaki délben megáll az Országalmánál, egyszerre hallja a Székesegyház, a Barátok, a Szent Imre, a Ciszter templomok harangzúgását, amely önmagában is felejthetetlen élmény! Az lenne igazi skandalum, ha még ez is bekerült volna a filmbe…

Félelmetes ez a korcsosulás, amely a kontinenst megszálló idegenek előtt hajbókol! Miért probléma az, ha egy település, egy ország, netán egy földrész megőrzi önazonosságát és nem kíván idegenekkel és más vallásúakkal elegyedni?

Székesfehérvár pályázatának története, mint az állatorvosi ló, világosan megmutatja, hogy Európa korlátolt, szemellenzős, buta és/vagy megvásárolt, senki által meg nem választott urai miként gondolkoznak. Ha Európa elvész, nekünk itt középkeleten nem szabad hagynunk, hogy magával rántson!

Kép: Magyaridok.hu

  2 hozzászólás - “Székesfehérvár és az “Európa Kulturális Fővárosa” pályázat”

 1. Nagyon örülök Rudi, hogy egy másik hozzászólásodban megemlítetted 2002-t és a Kossuth teret!!! Ma a Fidesz-KDNP jelöltje negyven százalékot szerzett a nevében független, ám valamennyi ellenzéki párt által támogatott, hatvan százalékot elért jelölttel szemben, Hódmezővásárhely polgármesteri székéért kiírt időközi választáson, hatvan százalék fölötti részvételnél! Ez ugye elég reprezentatív minta?

  Ha volt valaha de ja vu érzésem, akkor most a legerősebb! Azt gondolja a hatalom és sajtómunkásai, hogy elegendő ülni a babérokon, bekötött szemmel elhinni a közvélemény-kutatásokat? Április 8-án el lehet veszíteni a választásokat! Akkor hiába megyünk a Kossuth térre, hiba visz magával mindenki legalább még egy embert, későn lesz!!! Ébresztő!!!

 2. Kedves Csizi!

  Én is láttam Bayer műsorait, (Bayer Show, Sajtóklub), és értesültem erről a sátáni pályázatról. nem tudom leírni, mennyire elképesztő, de egy dolgot észrevettem (ettől függetlenül is). Nevezetesen:

  Mi egy történelmi kor utolsó generációja vagyunk. Mondjuk úgy: a II. világháborúval befejezésekor kezdődött történelmi koréi. Nagyon új, nagyon más kor fog következni. Természetesen, ahogy eddig is, a következő is nagyságrenddel lesz rosszabb az előtte levőnél, de az emberek, bár visszavágynak majd a korábbi “Aranyidőkbe”, nem fognak tudni kiszabadulni a korszellem fogságából. Végigélik, alkalmazkodnak hozzá. Aztán annak a kornak is vége lesz, és vagy a világvége jön, vagy egy újabb, még rosszabb életminőségű történelmi kor.

  Bele kell nyugodnunk! Ugyanis nem hallgat ránk az új – a szemünk láttára kialakuló – korszak nemzedéke. Ez a legfájdalmasabb, legelviselhetetlenebb. Minden kor utolsó generációjának az volt. Ők látták – ahogy most mi is látjuk – a közelgő kor veszélyeit, testet-lelket megnyomorító új szokásait, normáit, és senki nem hallgatott rájuk, senki nem hallgat ránk. Az újak utópiának veszik, összeesküvés elméletnek. Aztán szép lassan (mert a változás nem feltétlenül gyors), esetleg berzenkedve ugyan, de belesimulnak.

  Csizi, ennek így kell lennie! A Jelenések könyvében is meg van írva. Egyre rosszabb korok jönnek, a Sátán egyre dühödtebben támadja az embert, mert tudja, hogy nincs sok ideje. Elképesztő, ahogy most is több fronton támad: a család ellen, maga a férfi-nő kapcsolat ellen, a nemzeti közösségek ellen, az állam ellen. Eddig általában egyszerre egy-egy értéket támadott csupán, de az utóbbi években egyszerre több témában kezdett el rombolni. Természetesen az emberi jogokra, sőt a keresztyéni irgalmasságra hivatkozva! Beférkőzött mind a világi, mind az egyházi csúcsvezetőségekbe, és híveket szerezve magának, kiszorítja az eredeti értékeket képviselőket. Lásd a nagypofájú – általam csak újkatolikusnak nevezett irányzat – Gégény István féle képviselőit (SZEMLÉLEK blog), hogy csak egy, és éppen magyar példát említsek. De a legjobb példa a pápua – én nem is vagyok hajlandó pápának nevezni. Jézust emlegetik, de kizárólag a földi élet problémáit igyekeznek megoldani, a földi, materiális szenvedéseket orvosolni. Az Örök Hazáról nincs mondanivalójuk. Ez az újkatolicizmus valójában új kommunizmus.

  A “bele kell nyugodnunk”, “ennek így kell lennie” mondataim nem azt jelentik, hogy ne kellene hangoztatnunk, mutatnunk értékeinket, és rámutatni a következő kor értékvesztésére és annak káraira. Csak azt, hogy úgysem hallgatnak ránk. Mindenképpen hiába tesszük, csak az önbecsülésünk miatt és persze Istentől ránk ruházott kötelességünk miatt kell megtennünk!

  Egy kissé letérve a fennkölt stílus útjáról profán példával fejezem be. A Fidesz aktivistájaként (pedig nem is vagyok tag) ajánlásokat gyűjtök a helyi képviselőnek. 2006 óta eléggé kicserélődött az általam “bekopogtatott” terület lakossága. Nos, a 40 év alatti korosztályra egy-két jellemző dolog. 1. Nem írnak alá semmit – nem köteleződnek el. 2. Az általuk lakott lakások ajtajain nincs névtábla, ajtószám, sőt esetenként csengő sem!!! A földszinti levelesládák sok esetben vagy szintén jeltelenek, vagy még az előző lakó neve van rajtuk. Úgy élnek,mint az ősemberek a barlangjaikban. Szerintem egymást sem ismerik. Nem agresszívek – velem legalábbis nem fordult elő -, nem kergetnek el, de éreztetik, hogy zavarod őket. Meg azt, hogy ők nem igényelnek tanácsot, “irányítást”, okosabbak, mint te.

  Én iszonyodom – bár ez talán durva kifejezés -, mondjuk inkább: erősen idegenkedem ettől a nemzedéktől. 10-12 korkülönbség még áthidalható, 20-25 már nem. Kölcsönösen idiótának tartjuk egymást.
  És bár gyarlóság, nem tudom megállni, hogy azt mondjam – mivel felnőtt, elvileg értelmes emberekről van szó, generációk hosszú sorának tapasztalatai, tudása kell(ene), hogy felhalmozódva legyen a tudatukban – ÚGY KELL NEKIK! Nekünk is úgy kellett, hiszen mi is vesztettünk az előző korok értékeiből.

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..