feb 232017
 

Spirit of Hungary. “Magyarország lelke” – ez Fa Nándor hajójának neve. A Vendeé Globe versenyen, a 63 esztendős Fa Nándor,  93 nap alatt megkerülte a Földet. Teljesítménye nagyságát rajta kívül más aligha ismerheti. 93 napig, egyedül egy vitorlás fedélzetén, a végtelen óceánon, kitéve az elemek játékának. “Nem volt biztos, hogy túlélem” – nyilatkozta. Kitűzött egy célt, elérte. Csodálat és köszönet illeti ezért!

Fotó: Török Brigi, forrás: feol.hu

Talán közhely, de akkor is igaz: sportnemzet vagyunk. Ha olimpiai érmeink számát Kárpáthazában élők számával arányosítjuk, talán világelsők is.

Budapest vezetése és a politikai hatalom úgy döntött, hogy megpályázza az olimpia rendezésének jogát. Ezúttal hatalmi arroganciával sem vádolhatók, elvégre mind a Fővárosi Közgyűlésben, mind a Parlamentben szavaztak erről, úgy látszott a pártok között egyetértés van, még az ellenzék nagyobb része is támogatta a tervet. Elindult az előkészítés, majd előkerült a semmiből egy ismeretlen szervezet, összegyűjtött több mint kétszázezer aláírást, hogy helyi népszavazás döntsön a kérdésben. Mindazok az ellenzékiek, akik szavakban kiálltak a rendezés mellett, ellene fordultak. Budapest vezetése és a politikai hatalom meghozta az egyetlen elfogadható döntést: visszaléptünk. Dióhéjban ennyi a szomorújáték története.

A híreket figyelve, bennem is egyfajta szkepszis élt, hogy vajon képesek lennénk-e rá? Úgy gondolom, hogy a világot irányító globális hatalmi elit kezében a döntés. Budapest rebellis, kicsi, szegény. Ám Los Angeles is büntetést érdemel, elvégre a jó amerikaiak nem kértek Clintonnéból… Párizs… zavargások, terrortámadások, káosz… ki tudja, ha Le Pen kerül hatalomra, akkor mi lesz ott? Így nem gondoltam, hogy teljesen esélytelenek vagyunk, a kommunista Kína, vagy a szegény Brazília is megkaphatta a rendezés jogát. Moszkváról nem is beszélve…

Kétségeim voltak afelől, hogy 2024-ben Európa és benne Magyarország még a jelenlegi formájában fog-e létezni, vagy iszlám kalifátusban, idegenek terrorja alatt tengődünk már akkor? Kétségeim voltak, hogy az élhetetlen Budapest (elnézést a lokálpatriótáktól), egyáltalán alkalmas helyszín volna? Az a város, ahol közlekedési káosz van, ahol se haladni, se megállni nem lehet, ahol az infrastruktúra elborzasztó, ahol az aluljárókban hajléktalanok laknak (alkotmányos joguk), a járókelők pedig húgy- és okádéktócsák között sasszéznak (szintén alkotmányos joguk). Kétségeim vannak, képesek lettünk volna rá?

Barcelona hatalmasat nyert, Athén hatalmasat bukott az olimpia rendezésével. Lehet így is, lehet úgy is. Ha arra gondolok, hogy mindazokat a létesítményeket és kiszolgáló egységeket megalkotni hány embernek jelentett volna munkát, megélhetést, nagyon sajnálom, hogy így alakult. Különösen sajnálom, hogy elveszett az a kincs, amely a sikeres rendezés társadalomlélektani hatása lehetett volna. Emlékezzünk rá, botladozó focistáink a tavalyi EB-én továbbjutottak  csoportjukból, mekkora népünnepély volt országszerte, vulkánként tört elő az öröm és boldogság. Ott él a vágy az emberekben, hogy merjünk nagyok lenni, hogy legyenek sikereink!

Szétfoszlott egy álom, egy cél. Fa Nándor megcsinálta, a Spirit of Hungary megcsinálta. Magyarország is képes lett volna megcsinálni! Lelkük rajta, akik ezt nem hagyták. Ám ne rájuk figyeljünk. Figyeljük Fa Nándor példáját, legyenek céljaink!

Ugye megcsináljuk?!?

A 2024-es olimpiára és paralimpiára kandidáló Budapest pályázati emblémája Budapesten, a Batthyány téren.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

  8 hozzászólás - “Olimpiai álmunk véget ért”

 1. Akkor kezdjük a végén :-).

  Nemzeti egység kialakulhat nemcsak egy elérendő cél mellett, hanem bármi más ellen! Legyen szó mondjuk kényszerbetelepítésről… A bekezdés többi részével tökéletesen egyetértek!

  Egészségügy “kontra” olimpia. Ismét annyit tudok mondani, ha az ország gazdasága kibírta volna az olimpia rendezése mellett az egészségügy gatyába rázását, a két “projekt” nyugodtan futhatott volna párhuzamosan. De ezt már nem fogjuk megtudni, hogy mi lett volna ha… ám a pályázat visszavonásával felszabaduló szellemi és egyéb erőforrásokat fel kellene használni az ország égető bajainak enyhítésére!

  A népszavazási kezdeményezések lehetősége az Alaptörvényben és más jogszabályokban rögzített. Nyilván ami jogellenes, azt az OVH nem engedi át – remélem. Apró dolog, de lehet fontos: az olimpia miatt helyi népszavazás lett volna, nem igazán tudom, hogy ennek mik a játékszabályai. Lehet, a rendezés az ország költségvetési forrásait igényelte, de a rendezésre nem az ország, hanem Budapest kandidált.

  Új fővárosról szóló népszavazás kapcsán alternatívaként arra gondoltam, hogy meg kellene jelölni azt a konkrét helyszínt, amely Budapestet váltaná. Persze ez az egész dolog utópisztikus, mert minden nyűgével bajával együtt, én mégis azt gondolom, hogy Budapest megérdemli, hogy hazánk fővárosa maradjon 🙂 !

 2. Kezdjük az elején 🙂
  Népszavazási kérdésemben megjelöltem alternatívát: miután (az eredményes népszavazás következményeként) a népfelség megfosztotta fővárosi rangjától Budapestet, az Országgyűlés kötelező jelleggel jelöljön ki új fővárost. Ebből a szempontból kérdésem sok hasonlóságot mutat a kettős állampolgárságról szóló népszavazási kérdéssel. Ott is az volt a kérdés (nem szó szerint idézem), hogy: egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés törvényt hozzon arról, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén a külhoni magyarok magyar állampolgárságot kapjanak. Tehát szerintem befogadható a kérdés. Amiért valószínűleg nem nyújtom be ezt a kérdést, azok a technikai megvalósítás nehézségei. Adatkezelőként kellene bejelentkeznem, 20-30 támogatói aláírást kellene a benyújtáshoz összeszedni, majd, ha befogadják a kérdést, a kiíráshoz szükséges több százezer aláírást összegyűjteni. Ehhez már öreg és lusta vagyok. De ha bárki előállna ezzel a kérdéssel, teljes mellszélességgel támogatnám, aláírnék, kampányolnék mellette.

  Paks2 és megint az Olimpia. Mindkettő a központi költségvetést érinti. Költségvetési kérdésekről – úgy tudom – nem lehet népszavazást rendezni. Mindkét beruházás állami költségvetési tétel. Nem is értem, hogy a hatályos népszavazási törvény értelmében miért lehetett az Olimpiáról elkezdeni az aláírásgyűjtést, és hogy hogyan gondolja az LMP, hogy Paks2-ről lehet? Egyébként itt a kormány, pontosabban az Országgyűlés “szuverenitásáról” van szó. Miben dönthet, ha ezekben a kérdésekben SEM? Nem azért választunk-e Országgyűlést, hogy az ország dolgait irányítsák, míg mi a saját szakmánkban tevékenykedünk?

  Egészségügy kontra Olimpia. Az egészségügyre a központi költségvetés minden évben szán valamennyit. Honvédelemre, oktatásra, autópályaépítésre, stb. stb szintén. Én feltételezem, hogy – amint Te is írtad – az Olimpiára szánt összeget nem az egészségügyre megszavazott összeg rovására ítéli/ítélte volna meg a Tisztelt Ház. Máshogy fogalmazva: erősen kétlem, hogy az Olimpia megrendezésének elmaradása miatt, az összes oda szánt pénzt az egészségügybe és oktatásba forgatja bele a központi költségvetés. Nyers leszek: ezt teljesen kizártnak tartom. Tehát a népszavazás kiírásának indoklása a Momentum részéről ezért is demagógia volt.
  Most, hogy neves sportolóink közleményt adtak ki, melyben sajnálkoznak az Olimpia elmaradása miatt, szerintem be is bizonyosodik, hogy a Momentum és az ellenzék rúgott öngólt, nem a kormány. A Momentum vidékjárásra készül. Az emberekben feléledő csalódás (mert mi mindig utólag ébredünk rá, hogy hülyeséget csináltunk), szerintem abban fog megnyilvánulni, amit írtam: kaszával, kapával fogják őket elkergetni a kistelepülésekről. Következő témájuk az ügynöklisták kérdése lesz – mondják. Na ehhez országos népszavazást kellene kiíratniuk, ez pedig nem fog összejönni, részben azért, mert ez ügyben aztán mára tényleg apátia uralkodott el, részben pedig a Momentum ellen feléledő ellenszenv miatt.

  Nemzeti egység. Amikor a Békemeneteket, vagy 2002 április 13-át említetted, ezekre egy kis megszorítással – amit egyébként támogatok!!! – igazak. A kis megszorítás az, hogy akik “ellenében” létrejött ez az egység, azok nem a nemzet tagjai. És én egyébként azt vallom, hogy a balliberális oldal pártostul, szavazóstul NEM a magyar nemzet része. Nem zsigerből jelentem ezt ki, hanem egyrészt kozmopolita, internacionalista elveiket, másrészt a tetteiket ismerve, vizsgálva, elemezve! Csak ugyebár ezt hivatalosan nem illik kijelenteni, pláne egy kormány nem mondhatja ki. 🙂

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.