ápr 302016
 

Ahogyan április lassacskán mögöttünk marad és átadja helyét májusnak, két fontos esemény történik: ballagás és anyák napja. Utóbbiról röviden már megemlékeztünk, áradjon minden édesanyára, nagymamára, dédmamára és leendő édesanyára szeretetünk az év valamennyi napján!

Csütörtökön későn este szerenádozó ifjakat láttam a városban, pénteken reggel megnéztem és pár képen megörökítettem a székesfehérvári bolondballagást, majd ma ott voltunk gimnáziumi ballagási ünnepségen, hiszen egyik unokahúgunk és unokaöcsénk búcsúzott iskolájától.

Nagy a kísértés, hogy kiürítsem az összes szorongásomat amelyet a jövőre gondolva érzek, de erőt ad legyőzéséhez a ballagást keretbe foglaló Himnusz, Boldogasszony Anyánk és Szózat. Eszembe ötlött, hogy a mainál többszörösen reménytelen helyzetből is kiszabadult Mária Országa.

Másik kísértés, az összehasonlítás, hiszen kinek ne jutna eszébe ilyenkor saját ballagása, érettségije? Kicsit messzebbről kezdem. A Pécsi Orvostudományi Egyetem legendás patológusa volt Romhányi György professzor úr. Már igen hajlott korban volt, amikor egyik előadást ő tartotta, zsúfolásig telt teremben, egykori tanítványai jelenlétében. Már nem tudom pontosan felidézni zárógondolatait, de a lényeg az volt, hogy miután leszögezte, hogy hallgatóiból orvosok lesznek, költői kérdést tett fel: “Irigyellek ezért benneteket?” Saját magának válaszolt: “Irigyellek benneteket!” Akármilyen kiszámíthatatlan a jövő, irigyelhetjük a most ballagó ifjakat! Már csak azért is, mert mindegyikük találkozhat saját Romhányi professzorával, amely számomra az egyetemi évek egyik legnagyobb ajándéka volt!

Professzor
A kép forrása

Saját érettségimre gondolva, igazából egyetlen dolog dühít mindmáig, az, hogy a történelmet kivették az érettségi tárgyak közül! Ez akkor is tragédia volt, ha szüleinktől, nagyszüleinktől megtudtuk, hogy mennyire tiszta volt az “ellenforradalom”, hogy mit műveltek az országot “felszabadító” hordák; elérhetők voltak régi történelemkönyvek, pontosan lehetett tudni, a tananyag mennyire torzította el a valóságot. Így is törölték az érettségiből, ezzel hatalmas bűnt követtek el, megnyomorítottak egy generációt!

Nálunk kiszámíthatóbb volt a jövő. Egy helyre lehetett felvételizni, aki bekerült valamelyik felsőoktatási intézménybe és ott helytállt, nagy valószínűséggel talált végzettségének megfelelő munkahelyet. Az más kérdés, hogy nem mindig ott és nem mindig olyat, mint amilyet érettségikor elképzelt.

Ez a nap keretbe zárja a felnőtté válást. Van aki 16 évesen érett személyiség, van aki 20 évesen gyermeki lélek marad. Az azonban biztos, hogy 12 év iskolába járás befejeződik, ezzel új időszámítás indul. Lassan eltávolodnak az osztálytársak, tanárok, új benyomások, társas kapcsolatok kezdődnek. Aki szeretne magának reménytelibb jövőt építeni, annak helyt kell állnia a következő napok írásbeli vizsgáin, majd a szóbeliken, a felsőoktatásba lépve pedig egészen más minőségű szaktudást kell hosszan múló évek alatt elsajátítania.

Szerenád, bolondballagás, ballagás után következik a számadás. A vidám pillanatok és az ünnepélyes búcsúztatás után számot kell adni a megszerzett tudásról, hogy majd a banketten feloldódjék a szorongás, izgatottan lehessen várni a ponthatárok kihirdetését. Sok sikert minden érettségiző magyar ifjúnak!

  Egy hozzászólás - “Vezesse Isten léptetek!”

 1. Akár hogy is volt,van,vagy lesz,ha egy kis észt tudunk adni az aktuális ballagóknak,fogadják el tőlünk :
  életük egyik legszebb heteikbe érkeztek.
  Lehet ezt nem szentimentálisan és nosztalgikusan felfogni nekünk,akik már ezen túl vagyunk ?

  Nálunk gimiben az volt a szokás,hogy a ballagás estén szerenádoztunk a tanárainknak.Volt,aki behívott minket,volt,aki nem,de általában a tanárok várták a ballagókat.Összepréselődve egy panelban,vagy egy garzonban,az előszobában ülve a padlón,némi borocskával a közelgő érettségin és a “nagy életen” filóztunk bizalmasan,feldobottan azokkal,akiktől addig rettegtünk és szinte földön kívülinek hittünk.
  Akkor jogosan hittük,körülöttünk forog a világ.Eltelt egy két év és rájöttünk,a világ egészen más körül forog.
  De én szeretek visszamenni a múltba és szeretek eljárni az érettségi találkozókra.

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..