Már 162016
 

Úgy érzem – remélem tévedek – semmivé foszlott nemzeti ünnepeink lelkülete. Alig látok házakra tűzött zászlókat, kokárdát viselő embereket… De nemcsak a külsőségek hiányoznak. Lelkünk sem öltözik ünnepi díszbe: fásultságot, közönyt, fáradt tekinteteket látok; az ünnepek politikai célokra történő kisajátításának szándékát tapasztalom. Pedig a Márciusi Ifjakat, Szent Istvánt pártállástól függetlenül ünnepelhetnénk! Október 23-a kissé más, hiszen még mindig itt vannak azok (jog)utódai, akik miatt kitört Forradalmunk, majd akik vérbe fojtották. Az ünnepen üvöltve ágálhatnak szabadságról azok is, akik szemeket lövettek ki ’56 ötvenedik évfordulóján!

Talán azzal sem vagyok egyedül, hogy él bennem a vágy ünnepeink méltó átélésére. Tudatosan keresem azokat az alkalmakat, amikor erre lehetőségem nyílik. Szent Istvánt tavaly Balatonkenesén Ismerős Arcok koncerten, idén március idusát Veszprémben, a Kormorán előadásán méltóképpen ünnepelhettem. Annál inkább, mivel a Kormorán 40 éves történetének legfényesebb lapjai közé tartoznak a Költő visszatér (1988), majd a tíz évvel később bemutatott Zúgjatok harangok! című rockoperák, amelyek szerves részei az 1848-as Forradalom művészi feldolgozásainak.

Nagyszerű előadás volt! A koncert első részében sorra szólaltak meg a régebbi és újabb keletű Kormorán dalok, majd a Három harang vezetett át a tulajdonképpeni ’48-as megemlékezéshez, amelyben több részlet elhangzott az említett rockoperákból. A Nemzeti dalt a közönség felállva hallgatta. A befejező részben Húzd a harangot!, Menni kell!, Három határ, Om Mani Padme Hum, Honfoglalás szólaltak meg, befejezésül Mi Atyánk, majd Himnuszaink közös eléneklése zárta az estét.

A koncert körülményei méltóak voltak az ünnephez, a zenekarhoz és közönségéhez. Veszprém központjában épült fel a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér, amelynek közel 500 fős befogadóképességű színháztermében telt ház volt! Nagy színpad, kiváló fény- és hangtechnika, a terem remek akusztikája tették tökéletesen élvezhetővé a hangversenyt. A Hangvilla bennem olyan hangulatot keltett, mint a Művészetek Palotája Budapesten.

A zenekar nagyszerűen szólaltatta meg a régi és új dalokat, a rockoperák részleteit. Elgondolkoztam azon, hogy annak a négy zenésznek, akik hosszú évek óta együtt muzsikálnak – Gáspár Álmos, Koltay Gergő, Szűts István, Zsoldos Tamás -, az ifjabbak – Fehér Nóra, Karácson Zsolt, Szekeres Zoltán, Vadkerti Imre – akár a gyermekeik lehetnének. Abból, hogy több generáció áll együtt a színpadon, remek dolgok születnek! Ez a negyven év immár kitörölhetetlenül beíródott a magyar rock- és kultúrtörténetbe. Ahogyan 1988-ban, 1998-ban rockoperákkal, 2016-ban a tegnapi koncerttel méltósággal tiszteleghettünk a Hősök emlékének. Köszönet mindazoknak, akik ezt lehetővé tették számunkra!

  7 hozzászólás - “Úton a Forrás felé – ünnepi Kormorán koncert Veszprémben”

 1. Nagyon szívesen! Igen, Dunatőkésről van szó, a facebookon már fent van mint esemény. A X. Dunatőkési Majálisról van szó. A távolabbról érkezőknek mondom: Dunatőkés Dunaszerdahelytől 8 km-re van Galánta felé. És tudom, hogy a törzsközönség ott lesz…. Hol is lehetne máshol? 🙂

 2. Kedves Bea! Én is sajnálom… de ami késik, az nem múlik!

  Kedves Csilla! Köszönöm, hogy megosztottad a hírt velünk!

  Kedves Peti! Bevéstem a naptárba, rajta leszek a dolgon. Bár látszólag távoli még az időpont, úgy alakítjuk a dolgokat, hogy sikerüljön!

 3. Köszönöm az információt,Csilla.Ha Tőkés alatt Dunatőkés értendő,akkor az bizony a kertünk alatt van…ott leszünk.

  Doki,nem röffenünk össze ott?

 4. Kohus Peti! Somorjától? Van egy jó hírem: május 7-én, szombaton Tőkésen lesz Kormorán koncert!!! 🙂

 5. Kedves Csizi! Nagyon sajnálom, hogy nem tudtunk beszélgetni, de nem lettem volna túl szórakoztató, mert lassan négy éve már, hogy minden ünnepnapot próbálok túlélni…miközben lelkem mélyén mégis tudom, hogy mindez azért történik, hogy Jézus szeretetét megértsem végre….Köszönöm gondolataidat….

  Testvéri szeretettel:Bea

 6. Igen, találkoztunk. Beáékkal és Szötskével.

  Bizonyára mások is voltak, de a koncert után sietve elindultunk, besötétedett, ömlött az eső, fagypont körülire zuhant a hőmérséklet. Mióta majdnem teljesen kész a 8-as főút Fehérvár és Veszprém közötti szakasza – kétszer két sávos – kb. 40 perc a menetidő, igaz Várpalotán még át kell menni, de épül a várost kikerülő szakasz is.

 7. Hiányzik a Kormorán.Szívesen elmennék már egy fellépésükre.Sajnos keveset koncerteznek és akkor is számomra nehezen elérhető távolságokban Somorjától,vagy hétközben,amikor nekem esélyem sincs szabad napot kivennem.

  Doki,ismerősökkel is találkoztatok Veszprémben?

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..