feb 212016
 

Lehet lyukas, kerek vagy szögletes, illatos vagy rúzsos, hagymás vagy natúr csak SAJT ! legyen.

IMG_0451

Mivel családunk igen szereti a sajtot, így egyre többet vásároltunk/vásárolunk belőle kedvenc házi sajtkészítőnktől. Ha néha kifogytunk, és a boltban árult sajtnak nevezett termékre fanyalodtunk, egyre szembeötlőbb lett a különbség a házi előállítású és a bolti között.

Szeretnénk ha ételeink valódi alapanyagból készülnének, minél kevesebb E betűvel, így már gyakran otthon sütöm a kenyeret házi őrlésű bio gabonából, és most beiratkoztam sógornőmmel egy három napos alapfokú sajtkészítő tanfolyamra. Nekik van tehenük, így a jó alapanyag a friss, jó minőségű tej már adott.

A tanfolyamon szert tettünk a sajtkészítés alapvető fortélyaira, és a legfontosabb tudnivalókra. Felelevenítettük a tej felhasználásának teljes skáláját. Falusi gazdálkodó nagyszüleim még a saját teheneik tejéből készítették a tejfölt, túrót, vajat, édesapám a kis textildarabon átszűrt tőgymeleg tejen nevelkedett. Nagymamám hátán cipelve vitte a portékát hetente kétszer a közeli faluba a piacra, ahol a kialakult vevőköre volt. Akkoriban a sajtkészítésnek még nem volt divatja, de így is maradék nélkül hasznosították a tejet.

És mi készülhet a sajtból? Nos ezt a három nap alatt láthattuk, megcsinálhattuk és meg is ehettük :). Minden nap kb. 100 l tejet használtunk fel.

Készült krémes joghurt, sajtkrém, aludttejből túró, tejföl, a tejszín elválasztásával vaj. A natúr joghurtot ízesítettük házi gyümölcslekvárral, így kanalazva igazán mennyei volt.

Oltóenzim segítségével készítettünk friss sajtokat, mindenki ízlése szerint fűszerezte, ízesítette, így készült lilahagymás, fokhagymás, bazsalikomos, kapros. A savóból még ordát készítettünk. A harmadik napon megtanultuk a trappista sajt, parenyica, mozzarella sajt készítését is.

Az ebédek fantasztikusak voltak a friss alapanyagokból, ettünk szalonnás túrós csuszát, és ordából készült spenótos gnocchit tetejére reszelt érlelt trappista sajttal. Desszertnek ordás gyümölcsös lepény volt, melegen még rezgett benne az orda. Külön élmény volt a frissen feldogozott alapanyagból készült ebéd elfogyasztása.

Elmondhatom, hogy a tanfolyam komplex élmény volt, minden érzékszervünkre hatott. Jó érzés volt a sajtot formálni, a parenyicát, mozzarellát gyurmázni, savóban „tapicskolni”.

Akinek kedve van beiratkozhat haladó tanfolyamra is, ahol már a bonyolultabb sajtok készítését lehet tanulni.

Mindenkinek ajánlom, jó kikapcsolódás:).

Eszembe jutott egy kedves gyerekkori mese: Minden egér szereti a sajtot

  4 hozzászólás - “Mint Gombóc Artúr a csokoládét, úgy szeretjük a sajtot”

 1. Köszönöm, Márti, amíg egyszer nem jutok el én is egy ilyen tanfolyamra, szívesen veszem, ha majd pár trükköt, alapszabályt megosztasz velem. Persze ráér, nem hiszem, hogy holnap azonnal sajtkészítésbe kezdenék, sajnos millió elfoglaltságom van, már a házi kenyérsütésről is leszoktam… 🙁

 2. Kedves Kriszta!

  Korábban én is próbálkoztam az ecetes megoldással, de oltóval készítve sokkal jobb állagú és finomabb sajtot lehet készíteni. Nem bonyolult, de néhány szabályt be kell tartani a készítésnél. 10 l tejből lesz 1 kg sajt, és kb. 60-70 dkg orda. Ha szeretnéd majd szívesen leírom a készítés menetét.

 3. A SAJT a kedvencem, így, csupa nagybetűkkel, öröm volt olvasni az írást, és irigylésre méltó vagy, Márti, hogy részt vehettél ezen a tanfolyamon. Kétségem nincs felőle, mekkora élmény lehetett.
  Az érdekelne, hogy vajon ilyen oltóenzimhez (a tanfolyamokon kívül) hol lehet hozzájutni? Mi házilag mindenféle pót-módszerekkel kísérleteztünk internetes leírások alapján (pl. ecet), de ez nyilván egyáltalán nem a legjobb megoldás.

 4. Fantasztikus, hogy mennyi minden lakozik egy csupor tejben! Csak elő kell varázsolni… 😉

  Minden tejtermék készítésének alapja a jó minőségű tej. Nem mindegy, hogy milyen körülmények között tartják és takarmányozzák a tejet adó szarvasmarhát. Ne legyen teletömve hormonnal, antibiotikummal az állat, takarmánya se legyen pl. GMO-ós. Ha nem jó az alapanyag, neki se lássunk bármilyen tejtermék készítésének! (Mint a bornál, ha rossz a szőlő, a bornak annyi, akármilyen jó a borász.)

  Vegyük sorba! Egy csupor friss tej is komoly élvezeti értékkel bír, az instant porok világában, szinte alig emlékszünk gyermekkorunk főzött kakaóira. Ha a tej “megalszik”, az aludttej is remek étek. Következik a kefir és a joghurt, számtalan lehetőséggel. Önmagukban, vagy lekvárral, friss gyümölcsdarabokkal ízesítve; én fokhagymazúzóval szoktam 1-2 gerezdet belekeverni, mennyei étek! Maradva még a folyékony halmazállapotnál: ott van az író és a tejföl! Utóbbira alig lehet ráismerni az élelmiszeripar produktumaként, sem ízében, sem állagában (nem folyékony, inkább zselatinózus massza) nem emlékeztet a valódi tejfölre. Ha továbbmegyünk, következik az orda és túró. Előbbi a sajtkészítés “mellékterméke”, a sajthoz szükséges fehérje után marad a savóban, ekkor még zsendice a neve, lenvászonban kicsöpögtetve marad ez a zsírszegény, mennyei fehérjehalmaz, amely akár önmagában, akár palacsinta töltelékként, akár sütiként (l. hitvesem fényképén) felhasználható. Továbbmenve eljutunk a tejszínhez, amely rengeteg sütemény, sőt az igazi fagylalt kihagyhatatlan része. Köpülve vajat nyerünk, aki visszaszokik rá növényi zsiradékokból előállított margarinról, szenvedélye lesz a vajaskenyér! Eljutottunk a sajtokhoz, amely egy másik világ! Hiszen ha végiggondoljuk hogy a camembert-től, a Pálpusztain át a parmezánig hányféle típusa van, egy valóságos galaxist látunk! Gondoljunk csak a markáns kéksajtokra, amelyek közül a kereskedelemben kapható Márvány-sajt egészen kiváló termék, friss sajtokat is ehetünk; ott vannak a zsíros, félzsíros, ömlesztett sajtok; füstöléssel tovább színesíthető a paletta. Egyik profi sajtkészítőnktől hallottuk, hogy a füstöléshez használt fa típusa sem mindegy, más lesz a sajt karaktere, ha cseresznyefával, más ha tölggyel füstölik.

  Külön fejezet a sajtok és borok harmóniája! Helyes párosítás mind a sajt, mind a bor legjobb tulajdonságait erősítik. Ki gondolná, hogy a Stilton sajt édes borok, mint pl. 6 puttonyos Aszú remek kísérője?

  A tejtermékek önmagukban fogyasztva is nagyszerű étkek, de a konyhaművészetben történő felhasználásuk lehetőségei határtalanok! Mindennapi ételünk a sajtos tészta, túrós csusza, rántott sajt; de egy jó bableves, vagy töltelékes káposzta sem kerülhet tányérra egy kis tejföl nélkül. A sütikről, fagyikról már volt szó, végül, számomra, a nagybetűs pizza a négysajtos – autentikusan: quatrro formaggi :-), eredeti recept szerint Gruyere, mozzarella, kéksajt és parmezán képezik a pizza feltétjét! Az olvasztott sajtok királya pedig a svájci sajtfondue, amelyet akárki elkészíthet otthon is!

  Ilyennek látta Munkácsy a vajészítést

  Így látta Munkácsy a vajköpülést

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..