jan 202016
 

Idestova másfél évtizede követem Géczi Erika, Mr.Basary, Nagy László, Szabó Miklós pályafutását, függetlenül attól, hogy aktuálisan kikkel muzsikálnak együtt. Mielőtt belevágnék új albumuk bemutatásba, ezen a helyen is szeretném megköszönni nekik, hogy megszámolhatatlanul sok értéket alkottak és közvetítettek számunkra! Ugyancsak nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy volt erejük felállni, egymásba kapaszkodni, újrakezdeni, ily módon kibontakoztatni a bennük szunnyadó alkotóerőt! Éppen ezért nem tudok, de nem is akarok elfogulatlanul írni új albumukról.

Örökség logo

Természetesen nemcsak a négy Magyar Örökség Díjas zenészt illeti köszönet, hiszen az újrakezdés óta velük dolgozó Gulyás Ferenc, aki a Magyar Kultúra Lovagja, és a Junior Prima Primissima díjas Kovács Marci, a magyar népzene világából érkezve hozott tudását, örökségét, szemléletét ötvözte velük; Jelinek Zsu énekével, Szilva János basszusgitárjával, Kosz Szilveszter billentyűs hangszerekkel teszi teljessé az Örökség muzsikáját. Nem elfeledkezve a korábban velük zenélőkről sem, talán a jelenlegi felállásban találta meg a zenekar igazán önmagát, indult el a komoly sikerek felé vezető úton!

A karácsonyi koncerten is megtapasztalhattuk, de a korongra került dalokat hallgatva is érezhetjük, hogy milyen csodálatos szintézise az Örökség muzsikája az ősi dallamvilágnak és rockzenének! Előbbieket elsősorban Gulyás Ferenc számtalan – leginkább saját készítésű – népi hangszere, és Kovács Marci hegedűje szólaltatja meg, billentyűsök, szólógitár, basszusgitár, dob, klasszikus rockzenei hangzásával ötvöződve. Ám a nem népzenei ihletésű dalokba is nagyon jól beilleszthetők a népi hangszerek, erre is bizonyság az album! Végül az énekesek: Géczi Erika elbűvölő hangja és akusztikus gitárjátéka, Jelinek Zsu éneke és dorombjátéka, Mr. Basary rocktorka teszik fel a koronát a sokszínű zenei alapra.

Ahhoz, hogy az említett összhang kiteljesedjék, szükség volt kiváló hangszerelésre, az arányok megtalálására, az énekszólamok személyre szabására: mikor, kinek a hangja szólaljon meg, vagy mely’ pillanatokban halljunk vokált. Ezen a téren talán a bőség zavara is fennállhatott, hiszen számtalan lehetséges variációból kellett kiválasztani a legjobbat. A zenei anyagot hallgatva az is érezhetjük, hogy az alkotóművészek lelküket is hozzátették, a dalok nem összetákoltak, hanem nagyon alaposan átgondoltak, kidolgozottak. Az albumot átható harmónia igaz a szöveg- és dallamvilágra is, melyek kölcsönösen erősítik egymást. Összességében pozitív életérzést, az öröm és boldogság keresését és meglelését, hazaszeretet közvetítenek.

Tizenöt dalt hallgathatunk, valamennyi szerethető, némelyik dallama fülbemászó, szinte azonnal dúdolható. Ki-ki zenei ízlése szerint döntse el, hogy melyek szívének legkedvesebbek, nekem legjobban a Pogányos hitvallás, Csak azt mondd meg rózsám, Szerelem gyermekei, Fújjon a szél fújjon tetszik, azonban két dal jelenti a csúcsot: a Táltos ének és a Révészem.

Ha kezünkbe veszünk egy zenealbumot, először a borítóval találkozunk, ezen a téren úgy érzem, hogy a lovakat ábrázoló szép grafika nem tükrözi a lemez hangulatát; másrészt hiányolom a dalok szerzőinek feltüntetését. Ám legyenek ezek az album legnagyobb hiányosságai!

Az Örökség Ébredés című első zenealbuma is kiválóan sikerült, a Szabadság és Szerelem méltó folytatás, sok tekintetben előrelépés. Nagyon remélem, hogy mindazok akik ismerik és szeretik az Örökséget és mindazok akik talán éppen ezt az albumot meghallgatva zárják szívükbe, sok örömet találnak majd benne! Mivel az album beszerzése nem könnyű, íme egy hely ahol megvásárolható. De ne csak az én elfogult írásomat olvashassátok, itt található például egy kritika külső forrásból, amely részletesen bemutatja a dalokat is, és szakmai nézőpontból elemzi azokat.

Hallgassátok, szeressétek, vigyétek el jó hírét, mert érdemes arra! Ha előbb nem, akkor találkozzunk áprilisban a Club 202-ben, a lemezbemutatón!

  3 hozzászólás - “„Szabadság és Szerelem” – megjelent az Örökség második zenealbuma”

  1. Köszönöm a teljesen jogos észrevételt, valóban, figyelmesebben megnézve a borítót, ott vannak a hiányolt adatok. (Szolgáljon mentségemre, hogy összetapadtak a lapok, észre sem vettem, hogy van még négy oldal a zenekari fotó alatt 🙁 ). Elnézést mindenkitől!

  2. “hiányolom a dalok szerzőinek feltüntetését”
    A CD füzetben a dalok címe mellett ott vannak a szerzők.

  3. Nagyszerű muzsika, mindennapok kísérője,- egy olyan Csapattól, akiket méltán érezhetünk Barátainknak is, mert az emberiességet sugározzák és roppant szépen bánnak a szavakkal.
    Örülök, hogy ezen oldalra bukkantam,- nagyon tetszik és az Örökség méltatása telitalálat !

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..