A Bíró

 Szerző: - 19:39  Vélemény?
Már 042015
 

Itthon néztem meg David Dobkin filmjét, amelyben színészi alakításáért, Robert Duvallt jelölték mind Golden Globe-, mind Oscar-díjra esélyes legjobb férfi mellékszereplőnek.

A történet vezérfonala, hogy Robert Downay Jr. alakította sztárügyvéd – miután a bíróság mosdójában mindenféle gátlás nélkül levizeli a perben opponens kollégáját –, a tárgyalás alatt kapja meg testvére üzenetét, hogy édesanyjuk váratlanul meghalt. Hazarepül a kisvárosba, ahol édesapja 42 éve hoz ítéleteket a bírói pulpitus mögül. Sztárügyvéd fiával semmilyen kapcsolatuk sincs, a szomorú viszontlátás nem hoz egyikük számára sem békülést.

A temetés után az apa autóval elmegy a kisboltba, reggel karcolásokat találnak azon. Az ügyvéd már a repülőn vár a felszállásra, amikor testvére kéri, hogy azonnal forduljon vissza, mert édesapjuk este elütött egy kerékpárost, aki a helyszínen meghalt. Vád alá helyezik, eleinte nem kéri fia védelmét. Kiderül, a kerékpárost évekkel korábban lövöldözésért a legenyhébb ítélettel sújtotta, az elítélt három hónapos büntetése után megfojtott egy fiatal lányt. A boltban találkozott a Bíró és a büntetését letöltött gyilkos, aki kifejezte örömét, hogy a Bíró feleségének és egykori áldozatának a sírja annyira közel van egymáshoz, hogy „mindkettőt egyszerre lehugyozhatom.” Sötét volt, szakadt az eső, megtörtént a baleset.

A Bírót emberölésért helyezik vád alá. Sztárügyvéd fia minden lehetséges eszközt bevet hogy felmentsék, közben kinyílik az apa-fiú kapcsolat legmélyebb emberi oldala: miért taszították el egymást kölcsönösen, mi volt közöttük elfogadhatatlan. Ekkor kiderül, hogy a Bíró végstádiumban lévő rákbeteg, amelyet gondosan titkolt, egy tóparti horgásztanyán kapta orvosától a kemoterápiát. A kezelés következménye emlékezetkiesés is lehet. Az infúzió után az apa egyedül kínlódik a mellékhatásokkal – hányás, hasmenés – mikor fia segítségére siet, végképp lehullik róla a sztárügyvéd máz, meglátjuk azt az érző embert, akinek született, akit a sztárügyvéd szerep formált látszólag érzéketlen, mindenen átgázoló, sikerorientált férfivé.

Nem mellékesen, betekinthetünk a jogszolgáltatás útvesztőibe, az esküdtek kiválasztásának manipulációjába, az ügyészi és ügyvédi trükkökbe. A Bírót, bár emlékezetkiesése miatt valóban nem emlékszik a történtekre, önvád marcangolja, úgy gondolja, ha nem a legenyhébb ítéletet szabja ki az egykori gyilkosra, akkor a megölt lány életben marad. Így magára vall, megáll a szándékos emberölés vádja, már nincs eszköz fia, egyben ügyvédje kezében, hogy megakadályozza az elmarasztaló ítéletet. Az esküdtszék végül nem előre megfontolt szándékkal, hanem hirtelen felindulásból elkövetett emberölésben mondja ki bűnösnek, a bíró négy év, azonnal megkezdendő börtönt szab ki. Bilincsben vezetik el a Bírót, aki ugyanabban a tárgyalóteremben ítélkezett 42 éven át. Hét hónap múlva kegyelemmel szabadul, fiával kieveznek egykori horgászhelyükre, ahol a Bíró csendben meghal. Apa és fiú végül egymásra találtak.

A cselekménynek vannak mellékszálai, az ügyvéd megroppant házassága, régi párkapcsolata, testvéri viszonyai is egészen más megvilágításba kerülnek, ahogyan kibontakoznak emberi vonásai.

A filmben elmesélt történet általánosítható sok kapcsolatra, amelyekben megszűnik a kohézió, felüti fejét a viszály, gyógyíthatatlan sebeket osztanak egymásnak azok, akiket pedig szeretetnek kellene összetartania. Az alkotók górcső alá veszik azt a bizonyos öntelt, gátlástalan menedzser típust, amellyel annyira sokszor találkozunk a politika, az üzleti élet, a média világában. Az öreg Bíró nem eszerint élt, mindig megalkuvás nélküli igazságérzete vezérelte. Végül belepillanthattunk a jogszolgáltatás viszonylagosságába, amelyben sem bíró, sem esküdtszék, sem ügyész, sem ügyvéd, de sokszor még a vádlott sem lehet bizonyos abban, hogy tettét helyesen ítélik meg, hogy bűn és bűnhődés arányban áll egymással.

Hasonló helyzeteket bemutató művek közül ez a film semmivel sem emelkedne ki, de a Bírót megszemélyesítő Robert Duvall, és a fiát megformáló Robert Downay Jr. színészi alakítása felejthetetlenné teszi ezt a nagyon tanulságos és elgondolkoztató alkotást. Bár több mint fél éve mutatták be, érdemes megnézniük mindazoknak, akik egyik este nem könnyed szórakozásra, kikapcsolódásra vágynak.

  4 hozzászólás - “A Bíró”

 1. Megnéztem a filmet.Nem csalódtam,jó volt és a történet is komoly.A két főszereplő karakterei nagyon jól lettek megvalósítva R.Downy jr. és Robert Duvall által.Remek színészek.

  Egy picit maradok a filmek világában.A minap a televízióban láttam a Csók,anyu c.magyar filmet,amely valamikor ’85-’86 körül készült.
  Mindig is kedveltem a magyar filmeket,amit lehetett,megnéztem.Ezzel a produkvcóval is így volt anno,akkor vígjátékként fogtam fel a filmet.Hozzá kell tennem,20-21 évesen,frissen leszerelve,semmi tapasztalattal a (az akkori) rohanó világ szüleményéről,a stresszről,a hajszáról a pénzért,a megélhetésért , egyenesen rohanva a falnak a széteső családok,házasságok formájában.
  Újra látva a történetet,2015-ben már nem nevettem a filmben látottakon,hanem magamba fordulva éreztem át azt,amit a gyerekek érezhettek látva szüleik rohanását,a nemtörődést,a problémák nem kezelését,majd a bajok bekövetkezése után a szülők lelkiismeret furdalását és ön-,vagy egymás vádolását életük alakulása miatt.
  ” …ez nem család…”írta Marcsi a táblára.Vajon eltúlozták az alkotók ezt a témát a film megalkotásánál?
  A Csók,anyu már nem vígjáték számomra.Ha valaki esetleg előkeresné egy videotékában, portálon,ne a vígjáték kategóriában böngésszen.

 2. Nagy nehezen megtaláltam: Robert Duvall végül nem kapott 2015-ben Oscar-díjat ezért az alakításáért, ettől függetlenül nagyszerűen személyesítette meg a Bírót.!

 3. Örvendek, hogy nem egyféle monológ a Kávéház, s nem az Egy Örült naplóját írogatom ;-)…

  Ha valaki beszámolóm alapján kap kedvet a filmhez, ám nem nyeri el tetszését, előre is bocsánatot kérek.

  Sajnos előzetest magyar nyelven nem találtam, de a film szinkronizált. Mint azt már több évtizede megszokhattuk, a magyar szinkron most is tökéletes!

 4. Én megköszönöm a tippet,beszerezzük valahol a filmet.Ez a téma nem idegen tőlem,ezért megér annyit,hogy rákeressek és megnézzem.

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..