dec 212014
 

Sajgó lélekkel emlékszem arra, hogy a korábbi években mennyire mélyen gondoltunk Advent üzenetére… Esett szó népszokásokról, szakrális jelentéséről, aki akarta mindig beleolvashatott Prohászka Ottokár Rorate Coeli című, 1915-ben megjelent adventi elmélkedéseibe.

 

Nagy úr az Idő. Ahogy fogynak napjaink, egyre inkább életünk urává válik, mint a koldusnak utolsó garasait, úgy kell beosztanunk, a keveset, ami még hátra van. Az idő nagy részét a munka viszi el, (mert akik maradtunk, azt is megtesszük, amit a bennünket követőknek kellene. De ők Londonban, Münchenben, Stockholmban és ki tudja még hol gyógyítanak). Magunkra maradtunk.

Bár az Idő uralja életünket, sokan vágyjuk a jövőt. Azt a jövőt, amelyig már csak két nap van hátra, amikor meggyulladnak a gyertyák, az asztalra ünnepi étkek és borok kerülnek, arra gondolunk, hogy megszületett Megváltónk, aki sokunk számára utolsó mentsvár.

Azután elszáll az ünnep, jön a zajos szilveszter, semmi más nem történik, mint eggyel nő az aktuális hónap elé írt négyjegyű szám. Új naptárt szögezünk a falra, rápillantunk és elgondolkozunk, hogy a gyorsan pergő napok, hetek hónapok mit hoznak nekünk, szeretteinknek és nagy családunknak, annak a bizonyos tizenötmillió magyarnak. Háború vagy béke, talpra állás, vagy Vörösmarty látomásra a sírról, melyben nemzet süllyed el… Boldogok azok, akik gondtalanok, akiknek gondolatait elnyomják a petárdák pufogása, akik mának élnek, nem izgatja őket, hogy a tegnap rosszabb volt, a holnap még annál is rosszabb lesz.

2014. december 21-e volt idén Advent negyedik vasárnapja. A csillagászati tél kezdete, az esztendő legrövidebb napja. A koszorún, négy gyertya lángja elhozta a Fényt. Holnap a Nap kissé korábban kel és kissé későbben nyugszik. Mi ebből még semmit nem fogunk érezni, de töltsön el reménnyel, hogy a Fény mindig győz a sötétség fölött!

Engedjétek meg, hogy Böjte Csaba gondolataival, valamint néhány ma este, Székesfehérváron készült képpel zárjam le az adventi időszakot és készüljünk együtt Karácsony örömére!

„Nem olyan komplikált ez az élet. Örvendj annak, hogy vannak, akiket szerethetsz. Nagyobb és fontosabb feladatod nincs, mint boldoggá tenni azokat, akiket a Jóisten rád bízott. Ilyen egyszerű.”

  Egy hozzászólás - “Advent negyedik vasárnapján”

  1. Noha a Karácsony előtti napokban tényleg úgy tűnik (főleg a háziasszonyoknak), valóban az idő az, amiből a legkevesebb van, de azt sem szabad felednünk, hogy amit várunk, az nem csupán a jövő, hanem valami, sőt valaki aki időn és téren is túl van, s ilyen értelemben tényleg maga az örökkévalóság!
    Áldott Karácsonyt kívánok a Pilvax minden látogatójának, s nem utolsó sorban ezúton is a szerzőnek és családjának! 🙂

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..