ápr 072014
 

Izgalmakkal teli hetek, hónapok végére tett pontot a tegnapi nap. Egy országgyűlési választás legkevesebb négy évre meghatározza hazánk sorsának irányát, de ha a hatalom kihasználja a polgároktól kapott felhatalmazást, jól vezeti az országot, működésének hozadéka akár évtizedekre kihathat. Máris többet foglalkoztam a kérdéssel, mint kellene, ám van még egy lényeges dolog! A kádárizmus örökösei még mindig itt vannak közöttünk, nagy bánatomra ott ágálnak majd az új országgyűlésben is. Táboruk nem elhanyagolható, szinte a lehetetlennel határos konszolidálni őket. Biztos sokan gondoltátok, hogy borúlátóan károgtam korábban, de valós veszély volt a kádárizmus reinkarnálódása Gyurcsány, Fodor, Mesterházy és Bajnai képében.

Mielőtt lezárnám a történetet és elmesélném hogyan láttam belülről a szavazóköri munkát, első szavam a háláé. Hálás vagyok az Úrnak, hogy meghallgatta könyörgésünket, segítette Mária Országát. Előttünk Húsvét, Krisztus kínhalálára emlékezünk, feltámadását ünnepeljük. Tegyük ezt imádságos lélekkel, megtisztult szívvel, odaadó hálával és szeretettel.

Imádkoztam magyar Szentjeinkhez. Azt sem hallgatom el, hogy pénteken elzarándokoltam Horthy Miklós csókakői mellszobrához, kértem, járjon közben értünk az Úrnál. Ugyanezt kértem Csurka Istvántól, akinek írói alkotásai, politikai munkássága és a Magyar Fórumban megjelent publicisztikái alapvetően formálták világnézetemet.

“…adjon a Teremtő békét neked…” – választottam Koltay Gergő csodálatos gondolatát előző írásom címének. Ezt hiszem legfontosabbnak! Békét lelkünkben, békét szívünkben, békét hazánkban, békét a világban. A béke belőlünk sarjad, de csak akkor teljesedhet ki, ha környezetünkben elül a csatazaj. Ez a politika legsúlyosabb felelőssége.

Miért Orbán Viktor? Eddigi politikai munkássága alapján bátran kijelentem: államférfi vezeti hazánkat. Mindenki tudja, mit örökölt 2010-ben és meddig jutottunk 2014-re. Csőd szélén tántorgó országból nem lehet négy év alatt Kánaánt csinálni, négy év múlva sem válik azzá; sok tévedés, hiba és vargabetű ellenére jó irányba indultunk el. Új Alaptörvényünk Preambulumába beemelte keresztény-keresztyén gyökereinket, és első dolga volt helyre hozni azt a gyalázatot, amelyet elődjei elkövettek 2004 december 5-én, gúnyhatáron kívül rekedt honfitársainkkal! Számomra ez önmagában elegendő, hogy államférfiként tekintsek rá. A harmadik dolog, amellyel tökéletesen egyetértek, hogy kertelés nélkül kinyilvánította: Magyarország felvirágoztatásának egyetlen módja a munka. Munka nélkül nincs fejlődés, nincs gyarapodás, végül nincs haza sem! Munka akad bőven! Ha házunk mögött van egy zsebkendőnyi terület, de nem ültetünk virágot, nem öntözzük, nem ragadunk ásót, kapát, úgy benövi a dudva. Dolgozni kell: az iskolapadtól a nyugdíjasklubig, aki akar, talál teendőt. Keressük és ne arra várjunk, hogy majd “odafentről” elénk teszik! (Természetesen a politika felelőssége, hogy olyan gazdasági környezet teremtődjék, amelyben bőséggel találhat ki-ki tudásának megfelelő állást, tisztességes megélhetést biztosító munkabérrel!)

Az ország vezetésének helyzete most sem könnyű! Szomszédunkat, Ukrajnát háború fenyegeti, Kárpátalján élő honfitársainkért egyetemleges felelősséggel tartozik az anyaország! A gazdasági válság nem ért véget, az EU – bár akadnak előnyei is tagságunknak – nem mondott le arról, hogy beolvassza a nemzetállamokat valamiféle multikulturális katyvaszba. Éppen ezért járuljunk az EP választásokon is nagy számban az urnákhoz! Tele vagyunk globális kihívásokkal: klímaváltozás és következményei, környezetszennyezés, energiaválság, ingatag világgazdasági helyzet, terrorizmus, krízisek, bizonytalanság. Rengeteg megoldandó kérdés, rengeteg ránk váró munka!

***

Befejezésül pár gondolat arról, hogyan láttam belülről, szavazóköri delegáltként a tegnapi napot. Polgármesterünk előtt tettünk esküt, majd az utána tartott oktatáson elmondták, hogy a pártdelegáltak nem megfigyelők, hanem aktív részesei a szavazatszámláló bizottság munkájának. Abból nem volt hiány…

Hajnali fél hatkor kellett megjelennem, rengeteg adminisztratív teendő volt előzetesen is. A választási logisztika tökéletesen működött, minden a helyén volt. Az első választópolgár pontban 6-kor érkezett, őelőtte zártuk le az urnákat, majd megkezdődött a szavazás. Négyen voltunk pártdelegáltak, egy hölgy a Szocialistáktól, egy másik hölgy a Jobbiktól, ketten a Fidesztől. Az önkormányzat által megbízott “hivatásos” delegáltak érezhetően jól felkészültek. Egész délelőtt folyamatosan özönlöttek a választók, voltak időszakok, amikor 4-5 percet is várniuk kellett, hogy bejussanak a fülkébe. Ebédidőben elcsendesedett egy kicsit a terem, majd ismét rengetegen jöttek, 18 óra után már csak szórványosan. A jobbikos kolléganővel három helyre vittünk mozgóurnát, a szavazás itt is rendben zajlott. A választók mindvégig fegyelmezetten, méltósággal éltek állampolgári jogukkal, rendkívüli eseményre nem került sor. Egy dologgal nem számoltak: a nagyméretű szavazólapok miatt, nem volt elég a két urna, már 2-3 óra körül folyamatosan rázogatni kellett, hogy beférjenek a borítékok, de pillanatok alatt hoztak póturnát, így ez a probléma is gyorsan elhárult. Az idő elrohant, 19 órakor torkomban dobogott szívem az izgalomtól.

Pontos szabályok szerint végeztük a munkát, először a névjegyzék aláírásainak számát állapítottuk meg, a felhasználatlan szavazólapokat számoltuk át, kötegeltük. Ezután került sor  urnabontásra, először a borítékokból szedtük ki a szavazólapokat, majd az egyéni jelöltekre leadottakat szortíroztuk, számoltuk át négyszer-ötször, rögzítettük, jegyzőkönyveztük. Érvénytelen szavazat alig volt, akadt olyan, aki a két egymást metsző vonal helyett csillagot rajzolt, volt 1-2 teljesen üresen hagyott szavazólap is. Itt konszenzussal állapítottuk meg az érvénytelenséget, nem volt vita. Folytattuk a listás szavazatokkal, ugyanígy. Ebben a szavazókörben 75 százalékos volt a megjelenés! Következtek a jegyzőkönyvek elkészítései, időt nyertünk, mert volt fénymásolási lehetőség. 23:30-kor fejeződött be minden, mind a heten hulla fáradtan, vörös szemmel, de a jól végzett munka örömével köszöntünk el egymástól. Tiszta választás volt, melyre a pecsétet a 75 százalékos részvétel nyomta rá. Már csak egy dolgom maradt: bevinni a Fidesz választási központjába a jegyzőkönyvet. Fél 1-re értem értem haza, Mártiék már aludtak, de édesanyám hideg sörrel várt :-). Így történt…

Ezzel “A mi Pilvaxunk” visszatér megszokott kerékvágásba, politika helyett nemzeti kultúránké, koncertbeszámolóké, sporté lesz ismét a terep. Legyen béke közöttünk mindenkor! Köszönöm türelmeteket! Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!!! 🙂

  Egy hozzászólás - “Kinek mi dolga a világban?”

  1. Átgondolva az eddig írtakat, egy negatívum jutott eszembe. A politikai döntéshozóknak át kellene gondolniuk azt, hogy milyen feltételekkel engedjék, hogy egy jelölőszervezet akár országos listát állíthasson, akár egyéni jelöltet indíthasson!

    Listán volt 2-3 “párt”, amely a mi szavazókörünkben NULLA szavazatot kapott, 5-6, amely tíznél kevesebbet! Ezek a jelöltek érdemben semmit nem jelentettek a végső eredmény szempontjából (a mi szavazókörünkben), igazából azokat a választópolgárokat sem értem, akik ezekre a teljesen esélytelen szervezetekre fecsérelték el voksaikat. Valamilyen szigorúbb feltételrendszert kellene felállítani, mert ez így teljesen értelmetlen.

    A másik dolog a borítékok kérdése. Ezeket a szavazólapokat simán össze lehetett úgy hajtogatni, hogy nem volt látható az X. Sokkal jobb lenne átlátszó urna, boríték nélkül. (Az is hibalehetőség, hogy bontásnál, a legnagyobb figyelemmel is, maradhat benn szavazólap a borítékban.)

    Végül a két egymást metsző vonal. Volt aki andráskeresztet rajzolt, de vonalvezetésén érződött, hogy reszketeg kezű ember szavazatát láttuk. Ezt talán nem kellene ennyire rigorózusan kezelni, ha egyértelműen megállapítható a választói akarat, én elfogadnám az ilyen szavazatot. Összesen 3-4 rontott volt, érdemben ezek sem befolyásoltak semmit.

    Lehet finomítani a rendszeren, de alapvetően jól működik.

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..