ápr 122014
 

“Addig maradunk magyarok, amíg magyarul énekelünk és táncolunk” – nyilatkozta a tavalyi döntő idején Kallós Zoltán erdélyi néprajzkutató.

2012 decemberében esett szó A mi Pilvaxunkban a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató versenyről. Ma este a Dunán láthatjuk az újabb vetélkedő elődöntőjét. Hallgathatunk muzsikát, elvarázsolhatnak a táncosok. Kárpáthaza valamennyi régiójából jelentkeztek művészek. Az elődöntők során 48 fellépőt ismerhetünk meg, a műsor szerkesztői azt ígérték, hogy a korábbiaknál is színvonalasabb lesz az idei Fölszállott a páva!

Érdemes a képernyő elé ülni és követni azt a versenyt, ahol a legnagyobb és legbiztosabb nyertes a néző!

  11 hozzászólás - “Ismét “fölszáll a páva…””

 1. Az utolsó bekezdésre reagálva:nincs okod aggódni,doki.Egy gyerekcsapat rossz esetben 15-20 gyerek,ahhoz megfelelő számú szülő és egyéb rokonság kötődik,ide jöhetnek még a táncosok barátai,osztálytársai,tanárok,szomszédok,és ez már 120 ember minimum.áEzek szeretik a néptáncot,népzenét.
  Igen,egy sztárcsináló vonzóbb lehet a kommersz közönségnek,mert ott az előadók balhésak lehetnek,meg koncsiták,de ha ez a mérce,akkor meg kell nyugtani fogyasztókat,ha a felnőtt táncosok elmennek fellépni,egy pohár bort ők is felhörpintenek.
  Egy biztos,az érték a pávában keresendő.Rég vágyom megnézni az Állami Nép Együttes műsorát…

 2. Megnézve a Csali fellépését, azt gondolom, fergeteges volt!
  Bár az idei sorozatot egyáltalán nem láttam, előző évben sokszor megnéztem, nagyon örvendtem a rengeteg tehetségnek! A zsűriben ülők számomra valamennyien hiteles emberek, ennek ellenére nem irigylem őket, mert még az ő mély szakértelmükkel is roppant nehéz lehet döntést hozni.

  Bár az eurovíziós és hasonló “könnyűzenei” vetélkedőktől forog a gyomrom, így soha nem pazarlom rájuk az időmet, nálam az verte ki végképp a biztosítékot, amikor egy koncsita vurszt nyert. Na itt érnek össze a szálak az elkorcsosult európai médiadiktátorok produktumai és például a berlini tömegmészárlás között. Ide vezet a féktelen szabadelvűség, a mindent szabad “szabadsága”. Igen erős a kontraszt a magyar népművész gyerekek tisztasága és az összeurópai szennyes áradat között!

  Ennek ellenére, van egy félelmem: ha összehasonlítanánk a Fölszállott a páva és a könnyűzenei vetélkedők nézettségét, keservesen csalódnék…

 3. A Csali nevében köszönjük a gratulációt és a fellépés bamutatását is.Meg kell jegyezni,a döntőben nehéz mindenkinek,szerintem győztesként kell emlegetni minden fellépőt és azokat is,akik vállalkoztak erre a hosszú útra,de nem sikerült bejutniuk a későbbi megmérettetésekre.Én nagyon élveztem a műsort-már amennyit elcsíptem-és sok tehetséges,ifjú előadót és csoportot láthattam.Nehéz volt döntenie a zsűrinek,kiket juttanak tovább a selejtezőkből.Annyira színvonalas előadásokat produkáltak a gyerekek.
  Azt hiszem-habár tudom,hogy a könnyűzenei tehetségkutatókra is szükség van-a népzenei és a komolyzenei tehetségek megpróbáltatása sokkal komolyabb dimenzió.
  Csak vegyük alapul a válogatókat:egy X vagy Y faktor mehgallgatásra ,hogy szépen mondjam,a tehetség szelét nélkülöző aspiránsok is jönnek ezrével.A nevetségesektől kezdve a bambákon keresztül egészen az idiótákig és a zsűri mindenkit meghallgat.Nincs egy alaphatár,nincs önkritika,nincs tehetség.De jönnek.
  A néptánc,a népdal,a népzene,a komolyzene egészen más.Tehetség nélkül esélyed nincs megméretteni magad.Mégis az előbbi szférából kerülnek ki a szupermegatucatsztárok-tisztelet a kivételnek.

 4. Gratulálunk Peti a földijeidnek, köszönjük a jó hírt!

  Érdemes átgondolnunk, hogy határon innen és túl, magyarként való megmaradásunk kulcsa az anyanyelv, az iskola és nemzeti kultúránk ápolása. Éppen ezért ebben az iszonyatos médiasivatagban, oázis egy olyan műsorfolyam, mint a Felszállott a páva. Nemcsak azért mert teret és lehetőséget biztosít az ifjú népművészeknek, hanem ezért is, mert a képernyők előtt ülőknek is megmutatja milyen értékeket őriznek szerte Kárpáthazában! A nemzeti önazonosság tudatosításánál aligha létezik napjainkban fontosabb misszió!

  Sajnos nem láttam a műsorfolyamot, de a somorjai gyerekek így nyilatkoztak fellépésük után: http://www.mediaklikk.hu/2016/12/15/a-folszallott-a-pava-tancegyuttes-kategoria-gyoztese/

  A döntőben bemutatott produkciójukat itt nézhetitek meg:
  http://www.mediaklikk.hu/video/csali-gyermek-neptancegyuttes-tancok-vag-garam-kozebol/

 5. A somorjai Csali gyermek- néptáncegyüttes lett a kategóriagyőztes az idei Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató versenyen.
  Gratulálnuk és nagyon köszönjük mindenkinek,aki kivette részét a sikerben és főleg abban az odaadó munkában,ami ahhoz kell,hogy ilyen csodálatos együttes ( és mind,határon innen és túl) működjön és megmaradjon.
  Gyerek és oktató,szülő,köszönet nektek ,mert a mai ,túlmodernizált világban időt szakíttotok a hagyományőrzés fontos tényére és aktívan,fáradságot nem sajnálva továbbviszitek dédszüleink és azok dédszüleinek hagyatékát.
  A Csali sikere nem ebben az első helyezésben, elismerésben van,hanem abban a kitartó munkában,amit sok-sok éve beletesznek azok az emberek,akik szeretnék továbbvinni a neptánc hagyományát az utókornak.

  Köszönjük.

 6. Íme néhány adat a műsor nézettségéről, és a beérkezett SMS-szavazatok számáról!

 7. Véget ért a műsorfolyam, amelynek valamennyien nyertesei voltunk! A magyar népművészet alighanem nemzeti kultúránk legmélyebben gyökerező ága. Köszönet mindazoknak, akik egyszer megálmodták, megvalósították, majd tetszhalott állapotából, két évvel ezelőtt, felébresztették a “Fölszállott a páva” vetélkedőt.

  Vetélkedő? Igen, bizonyos nézőpontból valóban az volt, elvégre zseniális művészekből, tudósokból álló zsűri értékelte és pontozta a látottakat, és a közönség is szavazhatott a számára legjobban tetsző előadóra. Így kialakult egyfajta sorrend is; voltak izgalmak, ám bizonyára nehezen összevethető pl. öttagú zenekar, egy szál dudával kiálló ifjú népzenésszel. Az énekesek, a táncosok is kiváló előadással kápráztattak el bennünket, mégis a műsor leglátványosabb része a tánccsoportok előadása volt.

  Bár a zsűri kénytelen volt rangsorolni, mégis mindenki győztesként térhetett haza, hiszen a népművészet ifjú mesterei egész Kárpáthazában, százezrek előtt mutathatták meg tudásukat, a képernyők előtt ülők pedig felemelő élményben részesültek!

  Jó volt a rendezés is, hiszen az elődöntők során valamennyi fellépő saját életterében mutatkozott be, egy rövidfilm erejéig, a döntőbe jutottak pedig óvodában, gyermekkórházban, metrón, a buja pesti éjszakában perdíthették táncra alkalmi közönségüket.

  A műsorfolyam 2015-ben is tovább halad, akkor a népművészet legifjabbjai, azaz gyermekek mutathatják meg tudásukat. Nagyon helyes koncepció ez, hiszen életünk változásával lassan semmivé foszlana ősi népművészetünk öröksége, ha nem lettek volna gyűjtők, ha nem lett volna volna táncházmozgalom, ha nem őriznék együttesek, szólisták, alkotóműhelyek, fényképek, filmek, hangfelvételek. Ősi kultúránk keresztmetszetét bemutató műsor nagyon komoly értéket hordoz és fontos küldetése van!

  Végül engedjétek meg, hogy elmondjam, számomra legrokonszenvesebb fellépő Vaszi Levente volt. (A közönségdíjat is ő kapta.) Szerénységével, ízes beszédével, művészetével és énektudásával valamennyien szívünkbe zártuk! A döntő Nagyszombatra esett, a naphoz méltó, csodálatos dallal kapcsolta össze Eget és Földet ezen az estén, íme:

 8. 19-én (szombaton)20:25-kor, a Duna Televízió közvetíti a döntőt!
  Íme egy beharangozó riport!

 9. Előbbre hoztam az írást, mivel még a döntő előttünk áll, s – úgy érzem – jelentőségéhez képest, sokkal kevesebb szó esett az idei Fölszállott a páváról!

  Azt hiszem valamennyi adást megnéztem, rendkívül nívós fellépéseket láthattunk a magyar népművészet ifjú örököseitől. A döntő után még visszatérek rá!

 10. Sajnos a Magos Együttes nem jutott tovább, mégis nyert! Azok a művészek, akik Kárpáthazában több mint egymillió néző előtt mutathatják meg tudásukat, győztesek, még akkor is, ha nem látjuk őket viszont a középdöntőben.

  Nincs a zsűrinek könnyű dolga! Marciék kettővel kaptak kevesebb pontot, mint az első helyen továbbjutó kolozsvári zenekar, és eggyel kevesebbet, mint a vigaszágon továbblépő dudás! Utóbbival nehezen összevethető egy zenekar.

  Ettől függetlenül nemcsak a fellépő művészek, hanem a zsűri tagjainak tudása is lenyűgöző! Nemcsak tájegységenként, hanem szinte településenként ismerik a népművészet minden titkát, legyen szó koreográfiáról, muzsikáról, vagy népviseletről!

  Ez lehet a Fölszállott a páva titka: nincsenek vesztesek!

 11. Holnap (március 15-én) 18:35-től, a Duna Tv-t nézve izgulhatunk Kovács Marciért és népzenei csapatáért, a Magos Együttesért! A “Fölszállott a páva” elődöntőjében, sorrendben negyedik fellépők lesznek.

  Így írnak készülődésükről:

  “Ma reggeltől szombat estig kezdetét veszi egy kemény, de annál jobb hangulatú menet! Már ma 8-tól a MTVA-ban vagyunk, hiszen előttünk áll még sok hang- és fénybeállás, adáspróba, interjú, valamint pár hangbeállás, adáspróba, fénybeállás, kisfilmkészítés és végül de nem utolsó sorban adáspróba!!
  E nagy készülődés gyümölcseként 15-én, szombat este 18:35-től a Duna Tv-ben negyedik fellépőként adjuk elő a mi kis 3 és fél percünket… “

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..