feb 042010
 

Bámulok kifelé az ablakon, háztetőkön fagyott havon csillog a Nap, jégbe dermedt világgal üzeni: fordul a Föld, alig pár pillanat, itt van a tavasz. Kéne, nem zaklatott…

Pillantás a naptárra, farsang derekán járunk, kezdődnek a télűző ceremóniák. 900 éves városunkban, Mohácson már készülődnek a busók…

Busójárás

Azután Fejér vármegyében – szűkebb pátriámban -, Mohán a Tikverőzés…:

“A falu életének legjelentősebb eseménye a Húshagyó Kedd-i Tikverőzés.

Farsangi népszokások az egész országban fennmaradtak, azonban a mohai különlegessége, hogy külső beavatkozás, szervezés nélkül él – s a népemlékezet a török időkig biztosan számon tartja.

Farsanghoz illően jellegzetes álarcot, színes szalagokból összevarrt ruhát öltenek a falu fiataljai (fiúk), hogy elűzzék a telet, a rosszat és a betegségekre is alaposan ráijesszenek. A színes farsangi maskarások végigjárják a falut, és minden házba-udvarba betérnek, hogy összegyűjtsék a tyúkólakban talált tojást (mint a termékenység szimbólumát). Közülük a legfiatalabbaknak kell lányruhába öltözniük, és ők cipelik kosarukban a tojásokat is.

A farsangi figurák egyike, a szalmával kitömött, fehérruhás “szóma-török” (fordításainkban többnyire “test”, de a kifejezés a gyerekek szóhasználatában mára “szalma-török”-ké változott) a törökűzést is a hagyomány részévé teszi.

A varázslás részeként a tikverőzők korommal kenik be a házak lakóit, a járókelőket és az érdeklődőket, külön tekintettel a már hagyományosan a fejér megyei iskolákból és óvodákból idelátogató több száz gyerekre (ezen a napon az autók sem suhanhatnak át a falun anélkül, hogy feketére ne változna a bennük ülők arca). A kormozással mindannyian a varázslat – és ezzel a gonosz elűzésének részeseivé leszünk.

Hasonló népszokás élt egyébként a Csallóközben, ahol nagyobb csoportokban jártak a legények Húshagyó Kedden. Női ruhát viseltek, cigánynak, katonának, koldusnak, menyasszonynak stb. öltöztek. A fejükre harisnyát húztak, vagy bekormozták, belisztezték az arcukat. A házaknál nagy felfordulást csaptak, és igyekeztek ételeket elcsenni. Adományként lisztet, szalonnát, kolbászt kaptak.)

A tikverőzőket a házaknál a tojáson kívül ma is fánk és bor várja, az összegyűjtött több száz tojásból pedig az esti – a fiatalok igénye szerint már modernizálódott – mulatságra rántotta készül. Ezzel a lakomával és tánccal zárul a falu népe számára a farsang.”

Bálok, maskarák, tréfa, kacagás… szombaton, 6-án a csángókkal:

plakat2010:plakat.qxd.qxd

Vagy Velencében, a Szent Márk téren…

Mondjuk, gondoljuk, vágyakozunk… tavasz kéne, nem zaklatott… várjuk a Megváltó csillagát, s a tavaszi feltámadást!

“>

  Egy hozzászólás - “Tavasz kéne, nem zaklatott”

  1. Érdekesnek ígérkező szombati program az egész napos ösküi Dob Ünnepe elnevezésű rendezvény. Íme a részletek:

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..