máj 212013
 

“Macskabál van az elhagyott színház ódon színpadán. Minden évben egyszer megrendezik a bált, és erre összegyűlnek a környék – nagyon is emberi tulajdonságokkal felruházott – macskái. Eltáncolják és eldalolják életüket. T.S. Eliot angol költő Macskák könyve című versciklusát zenésítette meg zseniálisan Andrew Lloyd Webber, és ebből készült a fantasztikus, világsikerű Macskák musical.

A Madách Színház 1983. március 25-én mutatta be a Macskákat, közvetlenül a londoni ősbemutató után.

Az eltelt 30 évben az előadás csaknem 1400-szor került színre – nemcsak Budapesten, hanem Szegeden, Debrecenben, Nyíregyházán, sőt az olaszországi Trento és Bergamo közönsége előtt is.

Minden magyar színházi rekordot megdöntve eddig több mint 1,5 millió néző vásárolt jegyet a musicalre.

Az eltelt három évtizedben sok szereposztást megért a Macskák: a különböző szerepekben összesen 190 művésznek tapsolhatott a közönség.

2013. március 25-én a magyar színháztörténetben egyedülálló jubileumhoz érkeztünk: ezen a napon lett 30 éves a Madách Színház Macskák című előadása.

2013. március 22-én új generáció lépett színpadra. Fiatal énekesek és táncosok, akik közül sokan még meg sem születtek a 1983-as bemutató idején. Mostantól azonban ők lesznek azok, akik a következő 30 évben sikerre viszik a Madách Színház „örökéletű” Macskáit.”

Forrás

*

Márciusban vásároltam meg a tegnapi előadásra a jegyeket, egyáltalán nem okozott meglepetést a zsúfolásig telt nézőtér. Mire számítottunk? Könnyed szórakozásra, remek színházi élményre, talán mondanom sem kell, nem csalódtunk! Aligha akad olyan darab, amelyik folyamatosan műsoron van 30 esztendeje, ez nem véletlen! A recept egyszerű: jó történet, remek, fülbemászó dallamok, látványos színpadkép, csodálatos jelmezek és koreográfia… mindezekhez immár a sokadik “macskageneráció” művészete: színészi játéka, tánca, éneke, lendülete!

Thomas Stearns Eliot  amerikai születésű Angliában letelepedett irodalmi Nobel-díjas költő, drámaíró és kritikus Macskák könyve (Old Possum’s book of practical cats, 1939) című kötetében megjelent,  kedvenc gyermekkori verseit zenésítette meg Andrew Lloyd Webber.

Az 1983-as magyarországi premier óta sok víz lefolyt a Dunán, generációk nőttek fel, sokszor változott a szereposztás, azonban a Macskák diadalútja töretlen… a legfőbb ítész, a közönség mindig vevő a jóra! Még valami: a rockénekes Kalapács József Mefisztulész szerepét tökéletesen alakította, úgy élt a színpadon, mintha odaszületett volna!

Azt hiszem a Macskák még sokáig műsoron lesz, aki eddig még nem látta, ne hagyja ki, remekül fog szórakozni! Íme egy részlet a 2001-es előadásból:

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..