márc 132013
 

Móczán Péter utazásra hívta meg a közönséget, 1981-től 1994-ig néztünk át az Időkapun, repültünk a muzsika szárnyain. Nem búcsúzni mentünk, csak egy állomást érintettünk tegnap este. Tizenkilenc év után állt újra színpadra a zenekar Budapesten.

A koncert bevezető részében, az 1982-ben megjelent Hűség című albumukról hallottunk néhány alkotást, Zareczky Miklós (ének), Pálvölgyi Géza (billentyűsök), Varga János (gitár) és Király István (dob és ütőshangszerek), Móczán Péter (basszusgitár) mutatták meg milyen a Végtelen tér öröme…, majd az 1984-ben, a Pécsi Balett számára írt, Az áldozat című darabból hallhattunk két részletet. Ez követően Móczán és Pálvölgyi kivételével kicserélődtek a zenészek, Takáts Tamás (ének), Dorozsmai Péter (dob és ütőshangszerek),  Madarász Gábor (gitár), Czerovszky Heni, Vincze-Fekete Vera (ének) léptek színpadra. A Szerelem sivataga, a Rádió Bábel című albumokból nyújtottak át gyönyörű csokrot a zenészek, majd’ másfél órán keresztül. A koncert zárórészére visszajöttek az első formáció tagjai és teljes egészében előadták, az 1981-ben megjelent. Játékok album anyagát. Hatalmas sikert arattak, szűnni nem akaró taps hívta őket vissza, újrázásként valamennyi zenész közösen játszotta el az Elrejtettél a szívedben című csodálatos dalt.

Tegnap este ismét bebizonyosodott, hogy a zene egy és oszthatatlan, kizárólag jó és rossz létezik. Függetlenül a tagcseréktől és a kezdeti időkhöz képest kicsit megváltozott zenei stílustól, az East életműve kitörölhetetlenül beíródott a zenetörténet legfényesebb lapjaira! A zenészek tizenkilenc esztendő után, ismét színpadra álltak Budapesten és az 1981-1994-ig terjedő pályájuk dalait úgy adták elő, mintha minden nap koncerteznének. Semmi szükség nem volt füstre, különleges fényeffektusokra, “show”-ra – a dalok éppen annyira míves és mának szóló alkotások, mint voltak 1981-ben. Az ilyen muzsika, az ilyen előadók, zenészek, zene fényében szorulhat össze a gyomrunk attól a rengeteg szeméttől, amit “zene” címén zúdítanak ránk a különféle médiák. Azt a kérdést sem kerülhetjük meg, hogy milyen messzire juthatott volna ez a végtelenül tehetséges, igényes és időtálló zenét alkotó együttes, ha nem abban a posványban kellett volna érvényesülniük, amelyet a nyolcvanas években “kultúrpolitikának” neveztek?

Ha valaki ismerte az East zenekart korábbról, vagy esetleg feltámadt az érdeklődése irántuk, feltétlenül olvassa el a Lángoló gitárok című oldalon megjelent riportot, mert abból mélyebben megismerheti a zenekart! Nyitott, hogy lesz-e folytatás, én évente többször is szívesen elindulnék egy ilyen időutazásra az East-tel!

 

 

A szegedi koncert
Fotó: Elekes Attila

A kép forrása

  7 hozzászólás - ““A tér és az idő keresztjén álltam…” – East életműkoncert a Művészetek Palotájában”

 1. Nos, a Hungaroton oldalán, akár dalonként is megvásárolhatjuk az EAST eddig megjelent életművét, én úgy vagyok vele, hogy szeretném magát a borítót is birtokolni, elvégre – különösen az első albumok – nem akármilyen grafikával jelentek meg!

  (A hivatkozáson üssétek be az oldal keresőjébe az “EAST” szót!)

 2. Az EAST teljes diszkográfiája innen elérhető. Számomra úgy tűnik, az első, még mikrobarázdás albumok is megjelentek cédén. Mivel magam is szeretném mai kor eszközeivel is hallgatható formában birtokolni az EAST összes albumát (a mikrobarázdások ugyanis nagyrészt megvannak!), felveszem a kapcsolatot a MindZenével a beszerzés lehetőségeiről, amint valamit megtudok, megosztom Veletek.

  Egyébként valaki feltolhatná a fenti írás linkjét a zenekar Facebook oldalára, nem magamnak és a Pilvaxnak akarok hírverést, egyszerűen az EAST iránt érzett szeretetem és nagyrabecsülésem jeléül született ez a koncertbeszámoló.

 3. Nagyon teszett a Két arc koncertlemez,Csizi.Nem tudom elképzelni,miért csak foszlányokban ismerem az EAST -et.Olyan zenét játszanak(az említett lemezre támaszkodva),amely teljes mértékben a szubjektív ízlésem szerint nekem való,mondhatnám, mindig is a legközelebb állt hozzám,a külföldi csapatokat is beleértve.
  Szívesen fogadok el tanácsokat,vagy inkább ajánlásokat más EAST lemezek meghallgatására illetve beszerzésére-vagy ehhez hasonló stílust képviselő zenkarra is,melyet nem ismerek.

 4. Megtaláltam,köszönöm.Be kell szereznem ezt a lemezt!

 5. Peti! “Koncertváró hangulatban…” (előző írás), megtalálod az ’56-os dalt :-)!

 6. Most esett le a tantusz-Takáts Tamás kapcsán.Ő,ugye énekelt az EAST-ben,durván a 80-as évek 2.felében?
  Mert én akkor voltam már EAST koncerten,illetve egy fesztiválon,ahol fellépett az EAST is.Talán 1988-at írhattunk , Somorján szervezték meg a Dunaszaurusz tiltakozó akciót a Bős-Nagymaros vízmű ellen,melynek egyik rendezvénye volt az említett egész napos buli.
  Takáts Tamásról jön be a kép,abban az időben volt egy fantasztikus dal-a TV-ben is ment a videoklipp-az 1956-os forradalomról.Köpködjetek le,de a címe nem jön be,pedig hallom a dallamát is a fülemben és szövegfoszlányok is eszembe jutnak.
  Ami az instrumentális megszólalást illeti,nem sokat hallgattam a zenekart,mert abban az időben ez a zene nem volt számomra nyerő.Most szívesen hallgatnám őket…

  Biztos nagy élmény lehetett ott lenni a hangversenyen.Azt hallottam,hogy a Műpa akusztikája egészen kivételes,ehhez adjunk hozzá egy remek zenekart és kész a képlet.

 7. Még néhány apróság a téma kapcsán. Örültem, hogy bő három héttel a koncert előtt, a MÜPA honlapján lámpással kellett keresnem két szabad helyet, ezért a második emeleti erkélyről láttuk, hallottuk a hangversenyt. A hangosítás stúdió minőségű volt, ez a muzsika máshogyan nem is szólhat. A fényeffektek is tetszettek, pont annyit kaptunk, amennyi kellett. A koncert több mint két és fél órás volt, Móczán és Pálvölgyi mindvégig színpadon voltak. Mint mondtam, a “show” elemek egyáltalán nem hiányoztak, de azért Takáts Tamás előadói stílusa mégis fűszerezte kissé a hangversenyt. Az egész koncert, a színpad és a nézőtér hangulata felejthetetlen élményt nyújtott, még sok ilyet kívánok magunknak és mindenkinek!

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .