jan 262013
 

Származási hely: 2013.01.26. Örökség Dombóváron

Újabb remek koncerttel örvendeztetett meg minket az Örökség zenekar. Az elmúlt időben megszokott repertoárral álltak színpadra, oldott, jó hangulatú muzsikálást láttunk. Az akusztikus blokkból kikerült a Három határ, amely ezúttal az előadás záródala volt. A zenekar és a közönség köszöntötte a Magyar Kultúra Lovagját, Gulyás Ferit, aki a népzene világából érkezve, művészetével, fantasztikus hangszeres tudásával és jórészt saját készítésű hangszereivel, az Örökség meghatározó zenésze! Innen is gratulálunk az elismeréshez!

Visszakanyarodva a koncerthez: Dombóváron az Apáczai Csere János Szakközépiskola dísztermében volt az előadás, amely méretét tekintve meglepően tágas, sok néző befogadására alkalmas. Teltház fogadta a zenekart, bár a színpad meglehetősen szűkös volt, ez egyáltalán nem tűnt zavarónak. A hang- és fénytechnikával is minden rendben volt.

Néhány fénykép és két koncertrészlet mindazoknak, akik nem lehettek jelen:
 

 

  14 hozzászólás - “Örökség koncert Dombóváron”

 1. Gondolom, a többségnek már nem mondok újat, de azért itt is elújságolom, elkészült és megjelent a Gulyás Ferivel készült beszélgetés írott változata!
  http://leszujraszep.amipilvaxunk.eu/?p=221

 2. Mindörökké Örökség!!

 3. Csak egy percre nem nézek ide és máris kiderül hogy veszélyes vagyok 😀 😀 😀 De azért elárulom, h jól esett az a gyorsaság, amivel a mi Csizink idecuccolta a dolgokat ééééés nem is maradt le az új kedvenc “blokkom” eleje, mert megígérte 😀
  Viszont a cd, dvd vásárlással, reklámozással teljesen egyet tudok érteni. Bár a tv-ket kétlem, hogy meghatná akárhány levél, mert ott nem az érték kell, hanem a felkapott “tehetség” kutatók, de legjobb, ha azért botrány is van körülöttük. Ezt nevezik ma kultúrának 🙁
  Krisztácska, te meg csipkedd magad, mert rá vagyok izgulva az interjúra 😀

 4. Szó sincs arról, hogy a “cenzúra” valamiféle Erdőshöz hasonló politikai ügy lenne manapság. Sokkal inkább azt látjuk, hogy médiamegjelenés nélkül kegyetlenül nehéz megkapaszkodni. A média viszont nagyon sokszor értéktelen alkotókat kap fel és sztárol, miközben az értéket alkotók háttérbe szorulnak, vagy egyáltalán nem jutnak nyilvánossághoz.

  Szerencsére annak is ezernyi jele van, hogy a közmédia megpróbál értéket közvetíteni, hiszen a Fölszállott a pávától kezdve, a Hazajárón át nagyon sok jó műsorral találkozhatunk. Ha egy “lakodalmas” Muzsika TV megél, akkor elindulhatna az immár ötven éves magyar “könnyűzenének” helyt adó tematikus csatorna, amelybe a Kex-től, Cseh Tamáson át, az Örökségig az alkotott ÉRTÉK is beleférne.

 5. Valóban, Mikivel történt beszélgetésünk alapján ötlött fel bennem, hogy szinte semmi nem változott, ma is olyan cenzúra él, hogy Erdős Péter (egykori főcenzor, élet, halál és a lemezgyár ura), mind a tíz ujját nyalhatná, az elvetett magok kikeltek…

  A médiahatalom túlnyomórészt nem az értéket karolja fel, hanem mínuszos “alkotókat” sztárol, ez roppant elkeserítő.

 6. sajnálom, hogy eltűnt, mert ennél azért jóval hosszabb volt, még a magyar zenében uralkodó mindenféle helyzetről és háttérkérdésekről is mintha lett volna szó benne.

  No, de nem is ezt akartam írni, hanem, hogy egyelőre – ahogyan Nyervinek már felvázoltam a várható sorrendet – az írott koncertbeszámolóm került fel a blogra. Hamarosan leírom és összerakom a Ferivel készült interjút is, de ahhoz még idő kell.

 7. “Közkívánatra” megpróbálom reprodukálni a tegnap írottakat :-).

  Először: köszönöm a képekért a dicséretet, de bizonyára elérhetővé válnak a profik felvételei, azok lesznek az igaziak! Másrészt minden idegszálammal arra összpontosítottam, hogy nem kicsit, hanem nagyon se késsem le az akusztikus rész elejét, mert Nyervinél nem kihúzni a gyufát, felér egy kisebb életbiztosítással 😀 !!!

  Ami pedig az albumok megvásárlását illeti, ebben az “mp3” világban minden másolható, de azt a kellemes érzést, amely egy jogtiszta korong birtoklását jelenti, nem lehet reprodukálni!!! Nemcsak a zenekarnak, magunknak is tartozunk ennyivel!

  Ami pedig a két ifjú zenész dicséretét illeti teljes, a nézetazonosság köztünk, ám ne felejtkezzünk el Gulyás Feriről sem, aki csodálatos dolgokat tesz varázslatos hangszerein; a népzene világából érkezve az Örökség meghatározó művésze!

  Ami pedig a Kormorán-Örökség összehasonlítást illeti… sok kérdésre ott a dalokban a válasz… Élj szabadon :-)!

 8. Rudipapa fenti hozzászólására írt válaszom egy darabig olvasható volt, TÉNYLEG CSAK A TECHNIKA ÖRDÖGE (meg az én bénaságom) miatt tűnt el. (Vagyis nem öncenzúra volt, hanem kicsit eltévedtem az adatbázisok labirintusában…)

 9. Jók lettek a képek, Csizi! Jó kis este volt azzal együtt, hogy én alaposan elkeveredtem Dombóvárra beérve, és csak másodszorra ráfordulva tudtam landolni a Szicília Pizzéria “leszállópályáján”. Onnantól azonban minden simán ment. Hazafelé meg csak úgy röpült velem a sötét pej kanca (mert én a Kiámat nőneműnek tartom… de ezt nála kivételesen pozitív minőségnek tartom, ellentétben a számítógéppel).

  Az Örökség koncertek hangulata a nagyjából 2006-2007-ig tartó Kormorán koncertekére hasonlít. A két fiatal tag Marci és Karcsi szinte vérátömlesztésként hatott. Marci nem feltűnő egyéniség – ezt úgy értem, hogy annyira jó, hogy fel sem tűnik, hogy nem Álmos hegedül. Karcsi meg egy külön kategória. Frenetikus tehetség – ahogy az ujjait nézem szállni a húrokon (mindkét kezének ujjait) a lélegzetem is eláll. Közben ugrál, táncol, benne van minden mókában – én nem is értem… szerintem őrült, de úgy, mint a zsenik 🙂 Lehet, hogy hülyeség, de szerintem Mr. Basary jobban énekel az Örökségben, mint kormorános utolsó éveiben. Mintha új fényt kapott volna a hangja. Talán tévedek, de én ezt is az új tagok megjelenésének tudom be. Az egész banda megfiatalodott. Erika szépen kezdi átvenni Gergő szerepét, mint narrátor. Helyes – azt hiszem, erre ő a legmegfelelőbb. Nagy vonalakban ennyi – dalokra lebontani az én koromban, na, erre már nem vállalkozom.

  Más:
  Saját blogján Kriszta egy Gulyás Feri interjút ígért, remélem sikerült elkészítenie. Csizi és én Szabó Mikivel csináltunk egy spontán pár perces “villáminterjút”. Ennek tartalma azonban nem publikus – mert csak egy baráti beszélgetés volt. 🙂

  Azonban nem tudom megállni, hogy részben e beszélgetés kapcsán két dolgot le ne szögezzek:

  1. Az Örökség gyakorlatilag átvette a Kormorán szerepét. Hogy hogyan, és miért, az már-már a legendák körébe tartozik… Mindenesetre ők azok, akik szinte “illegális” módon, hol itt, hol ott feltűnve többnyire kisebb klub koncerteket adnak. Az ő koncertjeiket kíséri egyfajta izgatott várakozás kvázi “csodavárás” (és a csoda koncertről koncertre meg is történik).
  2. Viszont (újra)kezdő együttesként, támogatásra szorulnak. Részben anyagira – vegyétek meg jelenlegi és jövőbeli CD-iket, DVD-iket, a koncerteken árult pólóikat! Ne másoljátok ismerőseiteknek se – vegyétek meg az eredetit ajándékba, az úgy sokkal szebb, és igényesebb dolog. Másrészt fellépési lehetőségre publicitásra van szükségük. Hívassátok meg őket lakóhelyetek “kultúrfelelőseivel”, koncertszervezőivel, készíttessetek riportot velük a helyi TV-társasággal. Sőt, bombázzátok leveleitekkel az országos TV-ket, hogy látni szeretnétek az Örökséget.

  Talán jó ha leírom – manapság mit lehet tudni – én ezt a kis felhívást minden (anyagi) érdek nélkül tettem. Nem tartozom az Örökség stábjához, nem is kért fel az együttes egy tagja sem erre! Pusztán csak a rajongóik közé sorolom magam, és a lelkesedés mondatta velem a fentieket, mert szeretném, ha sikeresek lennének – megérdemlik!

  Talán jó, ha azt is leírom: mindez nem a Kormorán ellen van, csakis és kizárólag az Örökség mellett. Tán csak elég nagy Magyarország (Nagy Magyarország), hogy ők is elférjenek benne.

 10. Köszönet a gyorsaságért, igyekszem én is mielőbb összeszedni magamat és megírni a személyes beszámolót. A fotókból már csemegézhettek nálam is, bár igazából nem nagy ínyencség, elég pocsékul sikerültek. Azért a vállalhatóbbakat igyekeztem közzétenni.
  Gulyás Ferit meginterjúvoltam, a hét második felére, remélem, közzé is tudom tenni a beszélgetést.

 11. Köszi a képeket,és a videót! Ismét egy kellemes élménnyel lettünk gazdagabbak.

 12. Ez aztán gyors volt, köszi 😀
  no, de rohanok is videózni 🙂

 13. Ami nem tartozik szorosan véve a koncerthez: mindenek előtt ismét szeretném megköszönni a Tóth családnak, hogy velük tarthattam. A koncert előtti beszélgetésre, kávézásra ezúttal Kriszta és Rudipapa is csatlakozott, öröm volt a viszontlátás.

  Még az Égieknek is hálával tartozunk, elvégre mindvégig száraz úton, a legkisebb közlekedési nehézség nélkül tehettük meg az utat oda-vissza. Így kerek ez az egész!

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..