Elveszett királyság

 Szerző: - 13:44  Vélemény?
okt 282012
 

Az október végi napok régóta megviselnek, idén különösen nehezek számomra. Igen a Forradalom, pontosabban vérbefojtása. Film pereg a szemem előtt, mennyivel másképpen alakul minden, ha hazaáruló brigantik nem adják nevüket a ruszkik visszatértéhez, ha nem folytonos hazugságban élnénk ötvenhat éve, ha hat esztendeje – mindmáig megtorlatlanul – nem folyt volna újra vér a pesti utcán!

Fellobbannak a sírokon a mécsesek, gyönyörű fájdalmakat hív elő lelkünkből a krizantém pompája, lélekben együtt vagyunk halottainkkal. Ez sem könnyű.

Persze minden napnak megvan a maga öröme, keserűsége. Számomra komoly dilemma volt, hogy múlt héten pénteken Örökség koncertre menjünk, vagy másnap a szekszárdi íjászversenyre. Pár éve… ez még nem lett volna kérdés, ott lettünk volna mindkettőn. De szombaton, hétfőn és kedden is ügyeletes voltam, kellett az őszbúcsúztató Szekszárd mellett, hogy valamennyire kiszellőzzön belőlem az elmúlt hetek minden mocska.

Ma sem Elveszett királyságról szerettem volna beszélgetni Veletek, hanem arról, hogy „Bill a király”! Tegnap este a FEZEN-ben színpadra lépett, elővételben  jegyeket is vettem… azután itthon maradtunk. Itthon maradtunk, mert annyira elhatalmasodott rajtam a fáradtság, az eső is eleredt, metsző hideg szél szárnyán érkezett egy új évszak, nem is tudom, ősz, vagy tél…

Este arról beszélgettünk, hogy minden semmivé foszlik lassan, ami jó volt, ahogyan telnek az évek. Alig megyünk koncertre, egyre ritkábban íjászni… a két dolog, amely az elmúlt években bearanyozta életünket immár visszavonhatatlanul a végéhez közeledik. Arra gondoltam, itt a november, négy hétvége… kettőn továbbképzéseken leszek, a másik kettőre pedig egy-egy nap ügyelet esik. Az is nyitott kérdés, hogy érdemes-e továbbképezni magamat, kell valakinek az így szerzett tudás? Ekkor mondtam, hogy alighanem lassan az íjászat is véget ér.

Ma délelőtt elkezdtem az íróasztalomban rendet tenni. A fiókokból filléres emlékek bukkantak elő, mígnem a kezembe akadt ez a kerámia emlékplakett:

Feltolultak bennem az emlékek: immár nyolcadik évébe lépett íjászéletünk, Halászi, 2005. október 16-án, ez volt az első versenyünk. Talán nem véletlen, hogy az Úr éppen ebben a lemondó hangulatban üzent ezzel a régi-régi emlékkel. Azt üzente, hogy soha ne mondjunk le arról, ami jó, ami szép!

Az íjászat nekünk nem arról szól, hogy a nyílvesszőt minél közelebb röpítsük a cél közepéhez – persze arról is. Már régóta leszámoltam azzal az illúzióval is, hogy ez hagyományőrzés lenne; persze gondolunk eleinkre is, kerecsensólyom ékesíti tegezeinket; az íjunk formája is visszacsapó, de anyaga közel sem az, amivel egykor „a magyarok nyilaitól ments meg Uram minket!” vesszőket kilőtték. Az íjászat nekünk barátságokat, emberi kapcsolatokat, varázslatos erdőket és tájakat és Cserépváralját jelenti. Hét éve már… akkor is gyönyörű, ha nemsokára ennek is, mint mindennek az életben vége lesz!

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .