jún 142012
 

Születésének évfordulóján 2010-ben így, 2011-ben pedig ezzel az írással emlékeztünk meg Vitéz nagybányai Horthy Miklósról, Magyarország kormányzójáról. Idén szobrot avatunk Csókakőn.

Tegnap Csókakőn ott voltunk a szobor leleplezésén. A vár alatti nagy téren színes vásári forgatag, értékes kézműves termékek, vitézi hétpróba várta már reggeltől az érdeklődőket. Méltó környezetben áll a Kormányzó úr mellszobra, a rendezvény kezdetén még fehér lepellel takarva. 16 órakor kezdődött az ünnepség, amely – eltekintve a Horthy Miklós Társaság alelnökének és Csókakő polgármesterének beszédétől – pillanatok alatt az egyik politikai párt kampányrendezvényévé züllött. Mert hiába hangzottak el hangzatos szónoklatok prominens figurák szájából, a nemzeti egység fontosságáról,  amikor minden más a destruktivitásról szólt. Közben nyilaskerszetes pólóban flangáló figurák… Lehetett volna törtészéket, kortársakat, politikai elkötelezettség nélküli lelkészeket megszólaltatni Horthy Miklósra emlékezne, de nem, pártpolitikai kampányrendezvénnyé silányítottak egy történelmi visszatekintést, szoborállítást… Jó lett volna, ha csak egy kicsit megértik a Kormányzó alábbi üzenetét:

Nem ezzel a cikkel emlékezünk meg június 18-án Horthy Miklós születésének évfordulójáról. Egy dolog szolgál számomra vigaszul: a szobor ott marad és emlékezteti az arra járót, a magyar történelem egyik nagy alakjára.