Muzsika

 Szerző: - 16:19  Vélemény?
jún 262009
 

Hangok, amelyek dallamokat formálnak, felépítenek egy világot bennünk. Halljuk, érezzük, mosolyra fakadunk, vagy megjelenik egy könnycsepp a szemünk sarkában. Szegényebbek lennénk nélküle.

Komolyzene, más zenék, és persze akik igazán a mieink: Ismerős Arcok, TransylMania, Szkítia, NemEz, MiKorMi… Hallottál egy jó zenealbumot, tudsz valahol egy jó kis koncertet, megjelent valami???

Ne tétovázz, írj róluk!

  47 hozzászólás - “Muzsika”

 1. Tudja valaki az idei Ismerős Arcok tábor pontos idejét?

 2. “Találtam” egy zenekart kinek nagyon tetszenek a dalai,úgy a zenei,mint a szöveg része szerintem teljesen rendben van!
  Az Avatar zenekar.Akit érdekel,van saját lapjuk(készülő félben),és a You Tub-on van néhány dal.

 3. A TransylMania tavaly nyáron a MOM-ban adott hangversenyének dalai megtekinthetők a világhálón! Íme egy kis ízelítő:

 4. Mégegyszer Alexander Horsch – ról.
  Anginak.
  “Alexander Horsch 1985 ótaél Magyarországon, a magyar népzene világán keresztül megismerte a magyar történelmet és hagyományt, valamint a magyar hagyomány rokonságát a közép –ázsiai népek hagyományával. 34 éves korában elindult Mongóliába, s onnan közel egy évig utazott a Kárpát medencéig a magyar honfoglaló törzsek útvonalát követve. Az utazás során gyűjtötte a hagyományos népi zenét, s felismerte a magyar népzene rokonságát a Közép –ázsiai népek zenéjével. Megismert sámánokat, a Közép-ázsiai sámánisztikus hagyományt, elsajátította a tuvai magas és mély torok éneklést. A tuvai torokéneklés világörökség része. 24 féle hangszeren játszik, melyek többsége saját készítésű.”

 5. Jé, mit olvastam most a neten:

  “A komlói Cs.Í.T. zenekar szólógitárost, billentyűst és basszusgitárost keres. Akikre várunk: Legyen képzett a hangszerén, legyen saját alapfelszerelése, szeresse a hardrock muzsikát és tisztelje a közönséget!”

  Szóval aki úgy gondolja,…vagy van ilyen ismerőse…

 6. Bezony, Tekintetes Úr… Bucó barátunk ultrakonzervatív punkzenekara:) Pár éve hallottam néhány dalt, és bár nem lopta be magát különösebben a szívembe, mint jelenség mindenképpen említésre méltó.
  A T. Úr előtt volt neki egy még kultikusabb zenekara, ami a G..izők névre hallgatott és hasonlóan radikális módon fejezte ki a világról alkotott véleményét: “Rongáljuk meg a káros szobrokat!”

 7. Cikinek éppen nem ciki, de én ehhez már nagyon vén vagyok… 🙂

 8. Talán a “muszsika” kifejezés kissé túlzás, de muszáj ezt most megosztanom.
  Pozsonyi Ádám neve talán nem idegen az oldalt látogatók előtt. De én eleddig nem tudtam, hogy zenével is foglalkozik. Pedig, a képeket elnézve, azt hiszem, minden kétséget kizáróan ő az…
  http://tekintetes-ur.foldalattikhe.hu/
  Harmadszor hallgatom a számokat, és visszarepítenek 16-18 éves koromba, amikor gimis klubokban helyi punk zenekarokat hallgattunk… Szóval megörültem a talált lapnak, bár elhiszem, hogy ízlésem nem sokakéval fog találkozni… (Ciki, hogy nekem ez tetszik???…)

 9. Orbán Ferenccel a NemEZ zenakarról és a tavasszal megjelenő új zenealbumukról olvashattok beszélgetést ide kattintva!

 10. Szeptember elején egy élménybeszámolómban írtam Szabó Csilláról…

  Ő az akivel Géczi Erika a Kell még egy szót énekli a Honfoglalásban,…
  ..és akinek tavaly jelent meg a “Valami mindig szép” című lemeze.

  Ez a lemez a 2009-es Fonogram díjkiosztón “Az év gyermekalbuma” kategóriát megnyerte!

  A dalokba bele lehet hallgatni Csilla honlapján, aminek a címe:
  http://www.szabocsilla.net/

 11. Holnap 17 órától a Mind-Zene Zeneáruházban dedikálja az Ismerős Arcok új zenealbumát, amelynek címe Lélekvesztő.

  Forrás

 12. Jaj, de örülök, hogy nem volt hiábavaló a beírásom! Kíváncsi vagyok a beszámolóra, bár én nem is olyan nagyon régen, augusztusban Szombathelyen hallottam őket. Akkor még terveim között szerepelt az is, hogy eljutok Diósdra, ám végül az én elfoglaltságaim másként alakultak… Sajnálom nagyon, mert oly ritkán hallani őket, főleg, amióta mindannyian Erdélybe tették át a székhelyüket.

 13. Krisztának ezer köszönet, hogy tegnap szólt a diósdi NemEZ koncert miatt, amelyre sikerült eljutnom és holnap részletesen beszámolok róla. Nagyon jó volt!

 14. Ehhez annyit tennék hozzá, hogy a Szent István téren lesz az előadás a részletek itt olvashatók.

 15. Holnap 17.00 órától nemEZ-koncert Diósdon, ne feledjétek!!!

 16. Szeptember 7.-től a Magyar Dal hete kezdődik a Duna Televízióban.Érdemes a műsorújságot forgatni mert Transsylmania és Swetter koncertet is találtam.

 17. Köszönöm, jó, hogy említést tettél róla, meg fogom keresni!
  Én megnéztem-hallgattam őket Szombathelyen, a fesztivál Nagyszínpadán léptek fel, igaz elég szerencsétlen kora délutáni időpontban (az eredeti programhoz képest még egy órával korábban kellett kezdeniük), de azért ha a nagy tér nem telt is meg, a körben elhelyezett “lelátókról” szép számú hallgatóság tapsolt nekik. Igen jól szólnak az új dalok is, nekem továbbra is igen tetszik az az irány, ahonnan ők a népzenét megfogják.

 18. A Magyar Demokrata ma megjelent számában viszonylag hosszabb írás olvasható a NemEZ-ről.
  Ajánlom a figyelmetekbe!

 19. Ritkán láthattuk-hallhattuk az utóbbi időben a nemEZ zenekart, de most itt lesz a remek alkalom, újra koncerteznek, ráadásul nemcsak Erdélyben érhetők utol, hanem a szűkebb Magyarországon is! Ajánlom hát figyelmetekbe augusztus 20-án Ópusztaszeren a Szent István napi ünnepséget, amely egész napos programjában ők is helyet kaptak, továbbá augusztus 22-én Szombathelyen a Savaria Történelmi karnevált, ahol 15.00 órai kezdéssel lépnek fel. Szeptember közepén (13-án) pedig Diósdon találkozhatunk velük. A verebek pedig azt csiripelték, hogy új nótákkal hamarosan új lemezre is készülnek, én személy szerint nagyon várom!!!

 20. Az utóbbi hetekben – kedvenc zenekaraink mellett – sokat hallgatom az Európa Kiadó dalait. Egyetemista éveim kultuszzenekara volt. Abban az időben a magyar könnyűzenei világot látszólag azok uralták, akiket a cenzorok elfogadtak. Egyes zenekarok évente akár 2-3 albumot is kiadhattak, míg mások hallgatásra voltak ítélve. A rádió sem sugározta a zenéjüket. Belegondolni is szörnyű, hogy mennyi érték ment így veszendőbe!

  Volt azonban előnye is ennek az állapotnak: a hallgatásra ítélt zenekarok fellépésein gyakran telt ház volt, nagy hatalmú megyei párttitkárok mesterkedtek azon, hogy a nekik nem tetsző zenekarokat kitiltassák a saját területükről. Sok zenész és zenekar belefáradt, feladta, elment a vendéglátóiparba muzsikálni, vagy az alkoholba, az idő előtti halálba menekült.

  Volt egy idő, amikor a rádióból unós-untalan megszólaló zenék már kevesek voltak. P.Mobil, Hobo Blues Band, Beatrice – a “Fekete Bárányok” – hatalmas tömegeket mozgattak meg. Talán ennek okán, talán kompromisszumok árán is, de lassan eljutottak az első korongok kiadásáig. Nagyon sokan éreztük akkoriban, hogy előbb-utóbb jönni fog egy újabb áramlat és lassan feltűntek az úgynevezett ‘underground’ zenekarok: az URH, a Kontroll Csoport, az Európa Kiadó, az A.E. Bizottság. Mind zenéjükben, mind mondanivalójukban gyökeresen eltértek a korábbi generációktól. Nem mozgattak meg akkora tömegeket, mint pl. a Fekete Bárányok, de ők is rengeteget koncerteztek, járták az országot. Talán ma azt mondanánk, hogy rétegzenét játszottak, egyetemi klubok állandó vendégei voltak, művészetükre a legnagyobb befogadókészség talán pont az akkori egyetemisták körében volt.

  Magam csak az Európa Kiadó munkásságát ismertem meg. Valamelyik barátom szerzett egy demókazettát tőlük, ezredik másolatként, rossz minőségben is megfogott a zenei- és szövegviláguk. Gyakran jártak Pécsre koncertezni, így sokszor hallhattam élőben őket. Egyik alkalommal a Zsolnay Művelődési Házban hirdettek koncertet. Az aulában nagy tömeg várakozott, egyre türelmetlenebbül. Kisvártatva kijött Menyhárt Jenő zenekarvezető és elmondta, hogy ilyen pocsék hangosítással nem vállalják el a koncertet. A tömeg zúgolódva, de fegyelmezetten tudomásul vette, a jegyek árát visszafizették. Néhány hét múlva, azután ugyanott fergeteges koncertet adott a zenekar.

  Később nem követtem szorosabban a sorsukat, Menyhárt Jenő az Egyesült Államokba távozott, de még aktív zenei időszakuk alatt megjelent három korongjuk – még hagyományos lemezjátszóhoz, majd egy Zichy-Kastélyban adott koncertfelvételük kazettán. Időnként egy-egy koncert erejéig összeáll a régi csapat, de új dalok már nem születtek.

  Világhálós bolyongásaim során véletlenül akadtam rájuk, nagyon meglepett, hogy az egyik legnagyobb internetes videotékában mennyi anyag található a régi és újabb idők koncertjeiből. Újra látva és hallgatva őket gyakran visszamentem és érettebb fejjel elfogott egy érzés: talán igazán most kezdem látni a művészetükből áradó mélyebb összefüggéseket, a dalok bonyolult és összetett üzeneteit. A korábban megjelent három albumukat megtaláltam digitalizálva a lemezboltban, nagy élvezettel hallgatom újra. Azt hiszem az Európa Kiadó maradandót alkotott. “…évmilliók jönnek az ember után, rohadt érzés, de én szeretem…” – énekelték. Talán látnoki képességekkel is rendelkeztek, íme egy máig aktuális dalszöveg:

  Athéni szél és spártai eső,
  Ülünk a tűznél, én meg az idő,
  Az éneklés évei lassan elmúlnak,
  A nagyranőtt lelkek a pincékbe bújnak.

  Európa kiadó, Európa kiadó,
  Európa kiadó, Európa kiadó…

  Megrémülök a hangomtól,
  El fogok tűnni a rock and rollból,
  Olyan már mint egy menekülttábor,
  Mindenki itt van, aki nem elég bátor.

  Európa kiadó, Európa kiadó,
  Európa kiadó, Európa kiadó…

  A jövő idő merénylete,
  A tinédzserek vad élete,
  Megszülettél, védd meg magad,
  Temesd el a halottakat!

  Európa kiadó, Európa kiadó,
  Európa kiadó, Európa kiadó…

  A hírnök jön, és integet,
  Hírek már rég nincsenek,
  Rég nem háború, rég nem béke,
  Felizzik a vágy villamosszéke…

  Európa kiadó, Európa kiadó,
  Európa kiadó, Európa kiadó…

  Az alábbi felvételre érdemes rászánni tíz percet, a dal vége felé érdekes dolgok történnek a színpadon…

  Még több felvételt ezen az oldalon találhattok.

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..