ápr 122012
 

Április 14-én, a MOM-ban, az Ismerős Arcok zenekar lemezbemutató hangversenyt ad. Jegyek zsebben, koncertváró hangulatom… mint egykor Somogyvár, a TF, vagy éppen sokszor a MOM-ban tartott koncertek előtti…

Lélekvesztő. Közel két éve jelent meg az Arcok utolsó albuma, nem számítva egyik legnagyobb kedvencemet, amely nagyrészt ugyanannak az anyagnak a dalaiból összeállított koncertlemez. Közben elszállt két esztendő, falunapi koncertektől kezdve, a zsúfolásig telt Petőfi Csarnokban tartott hangversenyen át Csókakőig, majd a decemberi székesfehérvári buliig, amikor tehettük, ott voltunk az Arcok fellépésein. Mindezeket megkoronázta a 2010-es és 2011-es csepregi tábor, ahol a zenei élményeken túl, hosszabb-rövidebb ideig együtt lehettünk régi-régi barátainkkal és rengeteg magunkfajta emberrel. Nyilván nem kell magyaráznom – kísérletet sem teszek rá -, hogy elmondjam, mi vitt el bennünket az említett helyekre. (Sokszor meséltem élményeinkről A mi Pilvaxunk asztalai mellett, íme…)

Néhány hete elkezdtek sűrűsödni az események! Előbb lemezbemutató koncertről jöttek hírek, majd az új korong dedikálásáról. Ekkor már bizonyossá vált, amit addig csak sejteni lehetett: elkészült és megjelenés előtt áll az új Ismerős Arcok zenealbum! Tegnap pedig a médiáknak az a keskeny szelete, amely igazán a miénk, előbb Nyerges Attilával és Frankadelivel sugárzott interjút (Lánchíd Rádió), majd Galambos Nándorral és Kovacsik Tamással hallhattunk beszélgetést a Magyar Katolikus Rádióban. (Sajnos mire írásom megjelenik, már csak a hangversenyt követően hallhatjátok a beszélgetés ismétléseit.) Mindkét adást végighallgattam és rengeteg háttér-információ hangzott el a zenekarról, az albumról és a küszöbönálló hangversenyről. Megpróbálom a leglényegesebb dolgokat felidézni azok számára, aki nem tudták az adásokat meghallgatni.

Nyerges Attila beszámolt arról, hogy igen hosszas alkotómunka előzte meg az album születését, sok vívódás, ezernyi zenei és prózai gondolat öltött testet a megjelent anyagban. Aki még nem hallotta az albumot, joggal teheti fel a kérdést: hogyan kerül a “rapper” Frankadeli a képbe? Aligha árulok el titkot: az egyik dalban alapvetően fontos szerepet kapott. (Engedjetek meg egy kis kitérőt: Frankadeli 28 éves, érthető, hogy művészetére kamaszodó fiam a legnyitottabb, de a kimondott igazságok, a miénkkel hasonló világnézetet tükröző dalok miatt mi is szívesen hallgatjuk őt. Viszont a “rap” hallatán, bennem mindeddig fordított baseball sapkában, nagyrészt trágár szövegeket kántáló amerikai fekete fiúk ugrottak be. Frankadeli tegnap elmondta, hogy a regőlés ősi magyar “műfaj”, ezzel máris más megvilágításba helyezte számomra az általa képviselt “rap”-pelést!) Bár az albummal majd egy másik írásban szeretnék részletesen foglalkozni, Nyerges Attila elmondta, hogy koncept-lemezt alkottak, amely egy ’60-as években született ember élettörténetét dolgozza fel, mégis valamennyiünk sorsát beleszőtték. Bár néhány szó a küszöbön álló koncertről is esett, erről jóval több információt kaptunk Galambos Nándortól és Kovacsik Tamástól a Magyar Katolikus Rádióban elhangzott beszélgetésből.

A két zenész elmondta, hogy a MOM-ban eljátsszák a hanglemez teljes anyagát az elejétől a végéig, majd ezt követi egy 30-40 perces rész, régebbi dalokból. Valamennyi, az albumon közreműködő vendégművész felkérést kapott a koncerten történő fellépésre. Szintén nagyon fontosnak tartom, kevés lemezbemutató koncert lesz, Kaposváron, Szegeden és Alsózsolcán hangzik el a teljes zenei anyag, lesznek olyan dalok, amelyek élőben többé nem lesznek hallhatók, a többi pedig beépül az Arcok amúgy is változatos repertoárú koncertprogramjába. (A pontos koncertidőpontokról innen tájékozódhattok.)

Nagyon várom a szombat estét, mindenképpen beszámolok Nektek az élményeinkről. Addig is van egy jó és a egy rossz hírem… a rossz azok számára, akik ott szeretnének lenni, de még nincs jegyük, a jót pedig aligha kell magyaráznom:

Soha ne felejtsétek el: “Nyomot hagyni! Ez a cél.”

  3 hozzászólás - ““Nyomot hagyni! Ez a cél.” – újra koncertváró hangulatban”

 1. Szaki gyors volt,hétfőt mondott,de már fenn vannak a képek.Ami a lemezt illeti,tegnap éjjeltől megy,gazdagabbak lettünk ezzel az albummal.
  Nándi mondta,lehet,hogy sokat kell hallgatni ahhoz,hogy ráérezzek(mint anno a “Lélekvesztő”),de ez az album remeknek tűnik már így,frissen is.
  Szerintem is később térjünk vissza erre az albumra,addigra jobban megismerem és higgadtann fogom tudni értékelni.

 2. Köszönjük Peti a beszámolódat, figyelni fogam az Arcok honlapját, vajon Szaki képei mikor lesznek fenn, (általában nem kell sokat várni erre). Majd ha párszor meghallgatod a “Kerítést bontok”-at, lélekben gazdagabb leszel, az albumra még honlapunkon is visszatérünk.

 3. Csizi utalt a focitelítettségre az utóbbi napokban.Egy ki változás a hétköznapok megszokott menetrendjén volt a tegnap este- a felvidéki Zsigárdon lépett fel az Ismerős Arcok zenekar.

  Már nagyon hiányoztak,közel is van Zsigárd hozzánk,meg egy ünnepi alkalom is fűződött a tegnapi estéhez,úgyhogy az egésznapos meló után 8-kor irány Mátyusfőld.

  A koncert előtt még volt alkalmam elcsevegni egy picit a zenekar tagjaival,aztán a cd megvétele után elfoglaltuk helyünket a nézőtéren.A színpadot alig láthattuk a már oda csoportosuló törzsrajongók lelkes táborától,akik remek hangulatot teremtettek a fellépés egész tartama alatt.Néhányukat “látásból” ismerem előző koncertekről (a betyárok),de a Szaki által közölt fotókról főleg.
  Szakit a koncert után elkaptam,hogy minket is fotózzon le,ha már épp házassági évfordulózunk az asszonnyal…

  Maga a koncert remek volt,a megszokot színvonalon és odaadással játszottak a zenészek.Mivel már rég voltam utoljára IA koncerten és az új lemez is csak tegnap került birtokomba,sok dal ismeretlen volt a számomra.A régiek közül a “Haza” c.dal picit átdolgozott változata tetszett nagyon,mivel ez a dal az egyik kedvencünk.A refrént szerintem Attiláék az ekecsi Szűk-közből kellett ellessék,mert a nejem gyerekkori nyarait hozza vissza az rész,hogy :
  “…apánk az ajtóban állt,anyánk étellel várt…”

  Szóval remek este volt,a visszaúton csak a vadakra kellett vigyáznom,nehogy elém ugorjon egy csorda szarvas vagy őz.
  Csütörtökök Attila és Lecsó lép fel Somorján és talán későbbi időpontban lesz nagykoncert is városunkban.

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..