Sportvilág

 Szerző: - 16:14  Vélemény?
jún 262009
 

Papp Laci és Puskás Öcsi…Törő tánca…világsikerek…a Juventus és a Ferencváros….élsport, amelyet befogadunk.

Hosszak az uszodában, repülő nyílvesszők egy erdő mélyén, az edzőterem levegője, foci a barátokkal…a sport amelyet űzünk.

Ugye vannak élményeink? Szó eshet itt akár még íjászatról is… 🙂

  747 hozzászólás - “Sportvilág”

 1. Nos uraim, tegnap morzsákat láttam a Vidi-DVTK (1:2) meccsből, szerintem ha így folytatódik, hamarosan repül az edző. Két fiaskó az új stadionban, fényévnyire a BL selejtező is elég, no de a mutatott játék…?

  Az Újpest-Fradi derbi (?) alatt végig Édesapám mondása járt eszembe: “grundfoci”. Elrúgták a labdát egy irányba, mindenki loholt utána, ez ment 96 percig. Elkeserítő volt látni! Pedig… telt ház volt a Megyeri úton, talán a rendezők el tudták választani a szurkolói kemény magokat. Jóformán semmiféle tudatosságot nem láttunk, mivel a Fradi – talán a Vidi vereségének tudatában – a vezetés megszerzése után ráült az eredményre, megérdemelte, hogy az Újpest egy utolsó utáni pillanatban talált góllal egyenlítsen!

  A tegnapi “élményeim” alapján, nem lelkesedek azért, hogy a képernyő előtt, meccset nézve töltsem el az időmet!

 2. Tegnap indult az NB I tavaszi fordulója.A picit korai dátum ellenére jó talajú pályákon játszottak a csapatok,gondolom a stadion-programnak köszönhetően.
  A talajfűtés elengedhetetlen feltétel a jelenlegi modern kor futtballját illetően,bár most egy új problémát kell megoldani a kertész-mérnököknek:
  miért betegszik meg a gyep az új stedionoknan?
  Debrecenben is sárga foltokat lehetett látni a pálya egész területén,ősszel a felcsúti stadionban tűnt el a gyep.Ugyanez a betegség volt tapasztalható kora ősszel a nagyszombati stadionban-szintén vadonat új aréna-ahol bő egy hónap múlva EB selejtezőt játszik válogatottunk.
  De eltértem a témától.Szóval korai kezdés,ennek ellenére iramos focit láttam,körkapcsolósos módszerrel.
  Haladás-Kisvárda 0:1-megpecsételődni látszik a Hali sorsa,a közvetlen kiesési párharcot bukták ezzel 10 pont a Kisvárda előnye,11 pontra vannak 10.bbennmaradást jelentő helyezéstől.Szerintem a Haladásnál beletörődtek abba a ténybe,hogy nem kerülik el a kiesést.
  DVTK-Mezőkövesd 1:1,a haziak a meccs utolsó pillanataiban tartották odahaza az egy pontot.
  DVCS-UTE 0:0,szintén hajtós,de gól nélküli meccs.Hova tűnt a Loki szurkolói-tábor?
  Vidi-Puskás 0:3,ezzel a buktával szerintem a bajnoki esélyek elszállni látszanak, a Fradi beteheti a hűtőbe az első üveg pezsgőt.
  FTC-Honvéd 1:0,na ki rúgta a győztes gólt?
  A többi mérkőzést nem láttam.A felsoroltakat is úgy,hogy körbe kapcsoltam a közvetítéseket,ennek ellenére tempósnak értékelem a látott meccseket.

 3. Magyar bajnoki szinten egyáltalán nem volt rossz mérkőzés a Vidi-Fradi, az eredménnyel nyílttá vált a bajnokság.

  Lüktető lendületes volt a játék, igaz az elején a csontzene idáig elhallatszott 🙂 , nem annyira a játékvezetők szigorának, mint inkább a játékosok önmérsékletének volt köszönhető, hogy az első 20 perc után némileg lecsillapodtak a kedélyek.

  Háborogtam a téli, este negyed kilenckor kezdődő meccs miatt, most is azt mondom, jobb volt a fűtött a szobából nézni, de azt el kell ismerni, hogy a játéktér állapotán nem látszott a zord évszak zord időjárása! Remélem tavasszal egyszer eljutok egy meccsre, hogy belülről is lássam az új stadiont!

 4. A Vidi méltón helyt állt a Chelsea ellen.Még ha úgy tűnik is,a Bate elleni hazai meccs volt a sorsdöntő,azért én a földön maradnék.
  A Bate komoly csapat szintén,a Chelsea,ha ment volna nekik valamire,erősebb felállításban lépnek pályára ellenünk.
  Mindenképp előre léptünk a nemzetközi mezőnyben.Ezt a formát kéne hoznia Vidinek a bajnokságban is és -akár a holnapi győzelmével-megnehezíteni a Fradi dolgát a bajnoki cím elérésében.

  A kérdés,miért ilyen későn kell megrendezni december közepén ezt a mérkőzést,csakis a tv társaságok mohóságában látom…

  Kézis lányaink a 7. helyen végeztek a kézilabda EB-n.6 meccsből 4-et megnyertek,legyőzték a spanolokat és a románokat is,nagy küzdelemben.Ez a helyezés ne tévesszen meg senkit,méltó a csapatunkhoz,habár mindig ott van az a bizonyos “de”,akkor is remekül szerepeltek a lányok és jól játszottak az EB-n.

 5. Hát nem történt csoda, bár döntetlen a Chelsea ellen mindenképpen siker, gratulációt érdemel. Csak a második félidőt láttam, ahogy mondani szokták feldőlt a pálya, nyolcvan százalékban a britek birtokolták a labdát, a Vidi foggal-körömmel küzdött, nem vallottak szégyent. A 7 megszerzett pont sem rossz, a hajó a Bate elleni haza vereséggel úszott el.

  A szezonnak még nincs vége, 16-án (vasárnap) a Ferencváros látogat Sóstóra. Hogy télen miért kell este negyed kilenckor kezdeni egy meccset számomra érthetetlen. Bár nem vagyok fázós, de a késői kezdés visszatart, majd a képernyő előtt, a fűtött szobából nézem…

 6. …akkor nagyon bízom a csodában.Az ilyen felajánlást csípőből elfofadom.

 7. Igen, jó kis csoportba kerültünk, én valahogy bízom Rossi csapatában.

  Ha a Vidi csodát tesz, vendégem vagy az új stadionba, az egyenes kieséses szakaszban. Meglátjuk, elvégre a remény hal meg utoljára. (azért ettől a BATE-tól nem kellett volna kétszer kikapnunk…)

 8. Még na adjuk fel a reményt.Tudom,hogy ökörnek gondol az aki olvassa,de még van egy meccs idahaza…Gondoljuk csak a Zete MU elleni hazai győzelmére.

  Érdekes focitavasz elé nézünk és már most ráz a hideg,ha arra gondolok,hogy március 21-én válogatottunk Felvidéken játszik EB selejtező meccset Szlovákiával.
  Nagyszombatban lesz szerintem a mérkőzés,a sovinizmus egyik fellegvárában,ahová minden bizonnyal szép számú magyar szurkoló fog kiutazni.
  A folkról garantált!
  Az említett szlovákokon kívül Horvátország,Wales,Azerbajdzsán is a csoportban van.Már most úgy nyilatkoznak a sportriporterek Kossuth rádióban.hogy a szlovákok és a mieink között dől el a 2.,osztályozót jelentő hely sorsa.
  Én óvatosabb leszek.Walest semmiképp nem,de azrt sem kéne mellékvágányra terelni az előzetes jóslatokkal,tanult riporter urak…

  Beleszaladt az ujjam egy Maradona-interjúba,ami inkább volt egy nagy lélegzetvétel utáni hangos sóhajtás,mint válasz a riporter kérdéseire.Ugyanitt mutatták meg az isteni Diegot,ahogy ünnepelteti magát és csapatát a gyöztes meccs után.
  Nem szokásom embertársaimat lemondani úgy,hogy tudom róluk,problémáik vannak,Diegót is csak sajnálni tudom.Egy roncs lett belőle,sajnos,akit a drog teljesen kifordított a józanságából.A képeket nézve elszomorít az állapota,egy Isten teremtette focizseni volt,most meg egy emberke,aki a mának él és sajnos meg vannak számolva napjai.
  Kár érte.

 9. Kicsit sajnálom, hogy a szép új stadionban nem láthatunk tavasszal nemzetközi kupameccset, hiszen a Vidinek nem a Chelsea ellen kellett volna kivívnia a továbbjutást!

  A Bate Boriszov semmivel sem tűnt jobb csapatnak a Vidinél. Pontosabban két góllal volt jobb. Ennyi elég volt a borítékolható továbbjutásukhoz. Kár érte!

 10. Az 1974-es VB számomra is meghatározó élmény volt. 16 csapattal az NSZK-ban rendezték. Hollandia és Lengyelország voltak a meglepetéscsapatok, akkoriban a holland focit nem jegyezték, hatalmas meglepetést okozott a csapatuk, végül a házigazdákkal játszották a döntőt, amelyet a németek nyertek. A lengyelek is brillíroztak akkor, Lato, Sarmach, Gadocha felállású csatársoruk életveszélyes volt. A döntőn Magyarország egy emberként a hollandoknak szurkolt, láda sörökbe köttettek fogadások a tulipánosok győzelmére, de akkor jött Gerd Müller, bekotort egy labdát a holland kapuba, hogy Gery Lineker mondata valahol megfoganjon… 🙂

  Akkoriban mi gombfocin százszor lejátszottuk azokat a meccseket. Jó csapatokat lehetett venni a dohányboltokban, kaput, labdát; a pálya szabályos méretű volt, az “Asztali labdarúgás” című könyvben írtaknak megfelelően. Rendes sorsolást tartottunk, mentek a meccsek… A játékosok cserélődése se okozott gondot: a Képes Sportból kivágott csapatképekkel frissítettük az állományt. Ha az ember megvett két egyforma csapatot, még tartalék játékosok is lettek. Fújtuk is minden csapat felállását!

  Szerintem a játék azért változott meg, mert mindent behálózott a pénz! A játékosok erőnléte nem kérdés, ma már csak nevükben léteznek csatárok, hátvédek, mindenki mindenhol ott van, tizenegyen védekeznek, de csak kilencen támadnak, ez mindenképpen az egyéni brillírozás rovására megy. Nincs tér egy szép cselsorozathoz, ha 1-2 védőt átjátszik a csatár, a harmadik már leszereli/felrúgja… Maradnak a villanások és a pontrúgások. Rengeteg a meccs, felduzzasztották a világesemények létszámát. Az olimpiákon évtizedek óta nincsenek reklámok, a focit ott utánpótlás szinten játsszák, közben Európában mindenféle reformokat erőltetnek, nehogy a nemzetállamok rendezhessenek EB-t. Nem létezik, hogy pl. a vörös csillagos sörgyár logója ne tűnjön fel rangos nemzetközi meccsek előtt. (Szerintem kevesebb meccs és kevesebb játékos kellene – mondjuk csapatonként csak kilenc.)

  Ami a Vidit illeti: nagyon jó lenne, ha tavasszal Sóstón EL meccset láthatnánk, ehhez a fehérorosz Bate Boriszovot kellene idegenben legyőzni! Bár jön a Chelsea az Üllői útra, nem ellenük kell kivívni a továbbjutást, bár még ez sem teljesen esélytelen!

 11. Köszönöm a pontosítást és elnézést kérek a tévedésért.

  Én nagyjából 1974-től kezdtem odafigyelni a focira.Az akkori VB számomra egyes részleteiben felejthetetlen marad-első sorban az NSzK,Lengyelország és Hollandia remek szereplése miatt-és innentől kezdve a hazai bajnokságok is látótérbe kerültek.Ez a korommal függ szorosan össze,
  Tehát nekem az a korszak mérvdónak bizonyult.

  Innét visszanézve-pl.az elmített VB meccseit-az akkori labdarúgás kegyetlenül más képet mutat-Lassúbb volt,taktikai szempontból összehasonlíthatatlan a mai stratégiával,a,játékvezetés (a sárga és piros lapok megítélése) ,szóval minden más.
  Sokkal több teret kaptak az egyéni tudású játékosok,rájuk támaszkodott és alapult a taktika.
  Beckenbauer,G.Müller,Sepp Mayer a németeknél,Lato,Tomaszewsky a lengyeleknél,Cruyff ,Neeskens a hollandoknál.
  Ha kimentünk focizni,ezeket a neveket “vettük fel”,vagy komplett csapatként játszottunk egymás ellen.
  Meg Fradi-Dózsa a salakos kispályán.Nekem Benével,Szentmihályival,Váradival,Mészáros Bubuval,Ebedlivel,Pusztaival,Nyilasival,Géczivel,Törővel kezdődött ” a csapat”.
  Nem akarok senkit sem megbántani,a mai játékosok szinte gladiátorok azokhoz képest,de azok szórakoztatni is hivatottak voltak,nem csak lehajtani a meccset.

  A Vidinek azt kívánom az új stadionban,hogy úgy focizzon,hogy a bajnokságban az alsó házban tanyázó csapat ellen is jöjjön ki a meccsre 5000 szurkoló.A Fradi ellen ne lehessen jegyeket kapni egy héttel a meccs előtt…

 12. Látod Peti, a hetvenes éveket emlegeted, pedig akkoriban írta Végh Antal “Miért beteg a magyar futball?” című könyvét! (Vajon ma mi lenne a címe 🙂 ?)

  Egyetértve soraiddal, annyit javítanék, hogy második gólunkat Nagy Ádám szerezte, az sem von le semmit az érdemeiből, hogy a finn kapus alaposan elnézte a lövést.

  Sokat bírálják (támadják) a politikai hatalmat a stadionépítések miatt. Szerdán a Vidi birtokba vette az új arénát. Bár belülről nem láttam, mindenki azt mondja, nagyon jó lett! A környéken dolgozom, iszonyatos túrások voltak, de szépen kialakult, az utakat felújították, a stadion parkolója akár P+R is lehetne hétköznapokon, tehermentesítve a Belvárosba vezető utakat (persze megfelelő tömegközlekedéssel).
  A Sóstó természetvédelmi terület infrastruktúráját is megújítottak, a már korábban befejezett bővítések – műfüves, kivilágított edzőpályák, fedett csarnok a téli edzésekhez stb. – no és a csapat sikerei, arra ösztönzik a srácokat, hogy menjenek focizni! Sok egyéb mellett az ebből eredő egészségnyereség nem mérhető pénzben. Lehet fanyalogni a költségeken, bár nem érdemes. Invesztíció nélkül nincs előrelépés, nem lehet megállni: tornatermek, tanuszodák, jégpályák kellenek! Meg egy jó Vidi, meg egy még jobb válogatott.

 13. Csak gratulálni lehet válogatottunknak a finnek elleni 2:0-ás győzelemért és a pazar gólokért.Mindkettőt Szalay rúgta.Az elsőt Kalmár pazar és látványos passza előzte meg,a másodiknál maga a gólszerző csapott le villámgyorsan egy labdára a felezőkörben és vágtatott a kapu felé,hogy 16-18 méterről gólt rúgjon.
  Érdemes rákeresni ezekre a képekre,hisz csapataink (Vidit is beleértve) az utóbbi hetekben élményszámba foglalható találatokkal örvendeztette meg a szurkolókat.
  Már-már a 70-es évekbe (igazoltan szubjektív oknál fogva) repülök vissza,mikor megnézem ezeket a gólokat,ugyanis akkor voltak olyan gólvágóink,akik parádés találataikkal kényeztették a nézősereget akár bajnoki,akár válogatott mérkőzéseken.
  Csak így tovább,fiúk!

  off:Dárday után Rossi lehet az emberünk?

 14. Az imént néztem meg az összefoglalót-szinte szó szerint ezt írtam volna be én is, Doki.Szalay góljához csak annyit,a kapus és a védelem nagyon beakadt ennél a találatunknál.
  Kár,hogy a csapat kiábrándította a szurkolókat az utóbbi hónapok sikertelen játékával.Nem is volt teltház az Üllöi úton…

  Ha esetleg valaki nézte a meccset,Kalmár teljesítménye érdekelt volna.Valaki?

 15. Nem láttam a meccset, csak az összefoglalót, 2:0-ra legyőztük a letteket az észteket, volt bőven helyzetünk. Szereztünk két fejesgólt, Orbáné nagyon szép volt, Szalay pedig szemfüles volt.

  Azért majdnem röhőgőgörcsöt kaptam, amikor a kommentátor azt mondta, hogy Kádár gratulál Orbánnak 🙂 … kihagyhatatlan áthallás…

 16. A Vidi meccs második félidejét láttam. A gól meseszép volt, ezt követően a csapat már csak az eredmény tartására törekedett, igen masszívan védekeztek, így a görögök annyira sem jutottak a kapuig, hogy a kapusnak legyen védeni valója. Persze ez a hat pont még nem egyenlő a továbbjutással, ehhez idegenben le kellene győzni a fehérorosz csapatot is. Pedig… nagyon jól néz ki kívülről az új stadion, a környék rendezése is célegyenesben van. Milyen jó lenne tavasszal kupameccset látni itt!

  Kassai hibájához nem tudok mit hozzáfűzni. Mindeddig nagy világversenyeken legalább bíróink képviselték hazánkat, az idei VB-én nem volt magyar játékvezető, ez mindent elárul…

 17. Gratula a Vidinek a kupagyőzelemért.A meccset nem láttam,a gólt igen.A nagyok tudnak így letámadni.

  Kassai Viktor (és segítői) viszont elmehetnek a jó francba ,mint játékvezetők.Azt a büntetőt (az elsőt),amit befújtak az ukránok ellen Manchesterben,csak készakarva lehet megítélni.
  Nekem azt ne mondja senki sem,hogy annyi spori közül egy sem vette észre azt,hogy az angol csatár a gyepet rúgta agyon és az buktatta őt…Szégyen.

 18. A 3:3 Észtországban annyit megoldott,hogy nem jutunk ki a 2020-as EB-közvetlenül.Azt nem tudom,van-e még esélyünk más vonalon kijutni a tornára,mert fingom nincs,mi ez a nemzetekligája vagy micsoda .
  Ma Lakat.T,Károly boncolgatését hallgattam a rádióban.Nem tudok nem egyetérteni vele abban,hogy újra csapatépítés folyamatába került a válogatottunk Rossi kinevezéésével.Ahogy ez már a sokadik csapatépítés az tóbbi 2-4-6 évben.Mindegyik “új”szövetségi kapitányunk építekzni kényszerül,mert -ugyanis- nincs masszzív tengely egy ütőképes nemzeti tizenegy összeállítására kishazánkban,de az egész világon se.
  Ugyanakkor a fent említett szakember nem tudott semmi olyat megemlíteni,amire támaszkodhatunk a jövőben.Tények a látottak alapján,melyek egyébként elfogadhatóan hangzottak.
  Egy szeget a fejbe verő mondat azonban elhangzott:Rossi a védelem megerősítését látta a győzelem kulcsának.Ha nem ebben a fekfogásban lépünk pályára,akkor nincs a remi…

 19. …esetleg az újonc Orbán egyéni hibája miatt kaphattunk ki?Az ilyen meccseket egyéni botlások eldönthetik.

  Mivel nem láttak a meccset,csak “utó kommentekből” értesültem a a játék képéről,tettem fel a fenti költői kérdést.

 20. A görögök elleni válogatott meccs első félidejét láttam, ez a csapat sokkal meggyőzőbb volt, mint a korábbi vezetések irányításával játszók. Sajnálom a vereséget, nem tudom miért kaptunk ki, mert a látottak alapján a görökök sem képviseltek nagy játékerőt.

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .