feb 072011
 

Ma reggel a busz ablakából fedeztem fel az alábbi plakátot:

Mivel a részleteket nem láttam, rákerestem a világhálón és úgy láttam, az ország több városában is bemutatásra kerül a kb 60 perces előadás. Debrecenben 2 hét múlva.

Az összeállítás középpontjában a második világégés után imádott Erdélyéből menekülni kényszerülő, életének nagyobbik felét emigrációban élő író lelki és szellemi vívódásait, a megkapaszkodással járó gyötrelmeket igyekszik bemutatni.

Az előadóest „cselekménye” az 50-es évek elején, Amerikában kezdődik. A fő gondolati ívet az író életében jelentős szerepet játszó asszonyokhoz írott levélrészletek montázsából építkezik.

Felesége és öt gyermekének édesanyja Siemers Éva. Wass Albert 1952 tavaszán Amerikából elválik tőle, és még ugyanebben az évben házasságot köt Elizabeth McClainnel. A harmadik nő – feltehetően Wass Albert életének legnagyobb szerelme – az írónál tíz évvel idősebben Éltető Marianne, akit a levelekben Cikének, Cikécskének, olykor Bubának szólít. Wass Albert életében mindhárom asszonyt elveszítette.

Wass Albert 90 éves korában, 1998-ban hunyt el. Szeleczky Zitához írott levelekből kiderül, hogy a színésznő a Wass Albert versek nagy népszerűsítője volt.

A levélrészleteket Wass Albert ismert versei és különböző prózai műveiből vett idézetei egészítik ki. Az előadóest eszköztára további tartalmi és szcenikai elemekkel egészül ki, hiszen szerepet kap benne a háttérvetítés, valamint az elhangzott szövegek hangulatát fokozó, vagy éppenséggel ellenpontozó zenei aláfestés (Koltay Gábor)

Gróf Czegei Wass Albert levelei, versei, írásai alapján összeállította és a filmmontázsokat készítette: Koltay Gábor

  2 hozzászólás - “WASS ALBERT EST (Szerelmem, Erdély ) – Rékasi Károly önálló estje”

 1. Február 12 -én Polgárdiban, 19 -én Rákoskerten, 26 -án Karcagon

  Budapesten a Thália Színházban február 23-án szerdán este 19:30 -tól látható az ÚJ STÚDIÓ-ban…
  http://www.thalia.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=633&catid=21&template=thalia_new

  2011. február 28-án (hétfő) 18.00 órától Jászberényben a Déryné Művelődési Központ dísztermében
  http://www.deryne.hu/?q=wass-albert-est-szerelmem-erd%C3%A9ly.html

  (Január 22-én volt Miskolcon, 23-án Komáromban, Január 28-án Szegeden)

  Érdemes figyelni a facebook oldalán is az aktuális hírekkel, információkkal:
  http://www.facebook.com/pages/Wass-Albert-Szerelmem-Erdely-szinpadi-est/120149458053132?v=info

 2. Nagyon örülök @ngie a hírnek, majd utánanézek én is, hogy hol látható az előadás Debrecenen kívül, és közzétesszük A mi Pilvaxunkban az időpontokat.

  Ugyan nem tartozik szorosan ehhez az irodalmi előadáshoz, de akkor itt mondom el, hogy tegnap este sugározta a Duna Televízió az Így veszett el Erdélyország 1940-1944 című filmet. Régen láttam ennyire jó, informatív dokumentumfilmet. Átfogóan bemutatta a négy év történetét – kiemelten a hadtörténetét – még élő szemtanúkat szólaltatott meg. Számomra döbbenetes volt, hogy Gyergyószentmiklósra vezényeltek egy székesfehérvári kerékpáros egységet, ahogyan a fáradt katonák leszálltak a vonatról, bevetették a csapatot, az utolsó szálig lemészárolták őket a ruszkik. Nem hallgatta el a film az Észak-Erdély román visszavétele utáni mészárlásokat sem. Nehéz visszaadni mindazokat a történelmi tényadatokat, amelyet a film a nézők elé tárt. Sajnos nem látom nyomát, hogy belátható időn belül megismételnék, de ha tehetitek, ne mulasszátok el megnézni!

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..