Törzsasztal

 Szerző: - 02:51  Vélemény?
jún 252009
 

A könnyebb áttekinthetőség kedvéért próbáljuk a beszélgetéseinket témák szerint csokorba kötni, de jól tudjuk: vannak gondolatok, amelyek sehová, vagy akár több helyre is illeszthetők.

A törzsasztalnál szabad a szó, meséljetek!

  574 hozzászólás - “Törzsasztal”

 1. Már korábban is többször esett szó az abai Atilla Király Gimnáziumról, ahol Benedek fiam – februárban lesz egy éve – koptatja az iskolapadot. Nem akarom részletezni, hogy az iskolaváltás óta mennyire pozitív fordulatot vett mind az ő, mind egész családunk élete, ám hogy lássatok ebből valamit, közzéteszek egy riportot a suliról, amelyben Benedek kb. a 15. perctől oszt meg a nézőkkel néhány gondolatot. A honlap hivatkozásai között elhelyezem az iskola oldalát, igaz, jelenleg még embrionális állapotban van, de lesz ez még jobb!

 2. A jobb oldali hivatkozások között a “Kapuciner”-ben a RÖPLAP FELTÁMADT TETSZHALOTT ÁLLAPOTÁBÓL!!!

  Lassan nekem is fel kellene támadnom, igaz most még inkább igazi halott, mint tetszhalott szeretnék lenni :-(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((………………..

 3. “… de magam is azt érzem, hogy ebben a helyzetben például semmi keresnivalóm sincs a Budavári Borfesztiválon, pedig “békeidőben” bizonyára ott lennék.”

  Úgyszintén.

 4. Mindazt, amit a “Záróra” című írásban leírtam, továbbra is fenntartom, de átgondolva néhány dolgot, oda jutottam, hogy a Programajánló elhallgattatásának nincs semmi értelme, hiszen mi adhat erőt – az imán kívül – ezeknek a napoknak az elviseléséhez, mint nemzeti kultúránk? Ismét feltöltöm a soron következő eseményeket, koncerteket.

  Azt viszont látom magam körül, hogy iszonyatosan elkeseredett közhangulat uralkodik, amit tetéz az emberek félelme, a bizonytalan jövőtől. A baj sokkal nagyobb, mint amilyennek látszik, a megoldás csíráját sem látni. Nem akarok belemenni a részletekbe, de magam is azt érzem, hogy ebben a helyzetben például semmi keresnivalóm sincs a Budavári Borfesztiválon, pedig “békeidőben” bizonyára ott lennék.

 5. Időben szólok: július 4-én Csókakőn lesz P. Mobil koncert, (sajnos nem lehetek ott), az Ismerős Arcok csepregi táborában július 10-én adnak hangversenyt – ott leszünk, szállás lefoglalva 🙂 !

 6. Mivel szerteágazó hozzászólások érkeztek, engedjétek meg, hogy – házigazdaként – a Törzsasztalnál válaszoljak!

  Krisztának köszönöm a Berettyóújfalui rendezvénnyel kapcsolatos kiegészítést, örömmel olvasnánk tábori beszámolókat!

  Ami az íjászverseny helyezéseit illeti, azért nem hangsúlyoztam, mert itt valóban a részvétel a fontos; igaz kár lenne tagadni, hogy mi szinte kizárólag dunántúli versenyeken indulunk, ahol jól ismerjük az erőviszonyokat, mégis jó érzés, hogy egy másik régió íjászai között is sikerült helytállnunk, arról nem beszélve, hogy hitvesem Márti, megnyerte a női tradicionális kategóriát! Még egyszer mondom, nincs ebben semmi álszerénység, egyszerűen remek dolog Csonka-Magyarország talán legmagasabban fekvő települését övező erdőben, remek társaságban nyílvesszőket röptetni! Ehhez képest a versenyen elért helyezés másodlagos!

  Ami pedig a BL döntőt illeti, köszönöm Petinek a részletes értékelést. Bár rögzítettük a meccset, de letöröltem, nem néztem meg. Messze a Barca volt esélyesebb, azt hiszem a Juve már a döntőbe jutással is erőn felül teljesített. A hírek szerint a nyáron tovább erősödött, jól igazoltak, talán jövőre övék lesz a trófea. Forza Juventus! (Persze ne feledjük el az előttünk álló finnek elleni meccset, majd a júliusi klubcsapati elő-elő-elő-elő selejtezőket, rághatjuk a körmünket az izgalomtól… A Tour kezdete sincs már messze, talán ezen a nyáron is részünk lehet “kiküldött tudósítónk” vízilabdával kapcsolatos beszámolójából 😀 ).

  Rövid, ám forrónak ígérkező nyár áll előttünk. Számunkra augusztusig a munkáé lesz a főszerep, de remélem azért akad majd néhány olyan téma, esemény amelyekkel sikerül a napokban 6 éves “A mi Pilvaxunkat” frissítenem :-)! (Persze Rátok is számítok ebben!)

 7. Utólag kívánok kellemes és áldott Húsvétot minden jó szándékú embernek Pilvaxban -és Pilvaxon kívül.

 8. Köszönjük! 🙂

 9. Kissé megkésve, de én is áldott Húsvétot kívánok neked és családodnak, Csizi, és a Pilvax látogatóinak szeretettel!

 10. Köszönöm szépen, áldott húsvétot Neked s Családodnak is.

 11. Valamennyi barátomnak, ismerősömnek, törzsvendégeinknek, a néha csak ide pillantóknak, határokon innen és túl, tavaszt és újjászületést hozó, áldott Húsvétot kívánok!

  “Várjuk a Megváltó csillagát
  És a tavaszi feltámadást!”

 12. OLVASMÁNY Jób könyvéből

  Isten nélkül az élet csak értelmetlen küszködés.

  A szenvedő Jób így panaszkodott:
  Nemde küzdelem az ember sorsa a földön?
  Nemde napszámos módjára tölti el napjait?
  Olyan, mint a rabszolga, ki árnyékba vágyik,
  olyan, mint a napszámos, ki a bérét várja.
  Csalódással teli hónapok jutottak nekem osztályrészül,
  keserves éjszakák lettek fizetségem.
  Már lefekvéskor azt kérdezem: “Mikor virrad?”
  És mihelyt felkelek: “Mikor lesz már este?”
  Tele vagyok kínnal egész alkonyatig.
  Napjaim futnak, mint a takács vetélője,
  eltűnnek, s nyomukban nem marad reménység.
  Gondold meg: életem csupán egy lehelet,
  szemem soha többé nem lát boldogságot.

  Ez az Isten igéje.

 13. Törzsvendégeink megszokhatták, hogy a korábbi esztendőkben tartalmilag és kicsit külsőségekben is készültünk adventkor az Úr eljövetelére, idén ez mindeddig elmaradt.

  Mióta hazajöttünk a napfényes Itáliából, elöntöttek bennünket az apró-cseprő napi gondok, a munka, iskola, mindennapi helytállás. Számomra nagyon hiányoznak az íjászversenyek és a koncertek, előbbieket – talán a zord évszak miatt – alig rendeznek, (meg egy apró sérülés is akadályozott), utóbbiakra sem volt erőnk/időnk elmenni.

  A külső világban sem történik semmi jó, pedig annyira szeretnénk kicsit békében élni, nyugodtan tenni a dolgunkat.

  Azért igyekeszem advent második két hetére A mi Pilvaxunkba is elhozni a négy gyertya fényét, ennek jegyében fogadjátok szeretettel Böjte atya egyik gondolatát, amely engem nagyon megragadott:

  „Nem olyan komplikált ez az élet. Örvendj annak, hogy vannak, akiket szerethetsz. Nagyobb és fontosabb feladatod nincs, mint boldoggá tenni azokat, akiket a Jóisten rád bízott. Ilyen egyszerű.”

  (Részlet Böjte Csaba: A szeretet bölcsője című könyvéből.)

 14. Nézzétek el nekem, hogy itáliai utazásunk miatt több minden kimaradt: sem halottainkról, sem november 4-e gyászáról nem szóltunk.

  Ahogyan mentünk Édesapámhoz a temetőbe, a megsárgult fák látványa békés belenyugvással töltötte el lelkünket.

  Szépek ezek az őszvégi esték! Gesztenye, vagy tök sül, jóízű az alma, a körte, van még szőlő, Márton napra megjelentek a 2014-es évjáratú borok palackba zárt első fecskéi is! Közeledik Advent, gyertyákat gyújtva magunk is részesei lehetünk a Fény születésének! Megtalálva belső békénket, a hajnali roráték csendességében magunk is újjászülethetünk.

  Itt, A mi Pilvaxunk Törzsasztalánál és az oldalon is, igyekszünk néhány mozaikkockával hozzájárulni majd az ünnepi készülődéshez.

 15. Én csak annyit tennék hozzá, hogy nem ragaszkodom a “Tisztelt Rudipapa” megszólításhoz. Elég a “Kedves” is. A legkevésbé sem a tekintély oldaláról szerettelek volna meggyőzni, kedves bmga! Nem is meggyőzni, csak szempontokat adni, sőt még inkább csak azt elérni – de úgy látom, nem sikerült 🙂 – hogy érdeklődj a politika iránt, hogy ne csak az “igen” vagy “nem”, a “van” vagy “nincs”, hanem a MIÉRT is érdekeljen. De ez megint túl kioktatósra sikeredett. Be is fejezem, mielőtt belegabalyodnék 🙂

 16. Amikor bő öt esztendeje megszületett ez az oldal, “Honlapunkról” címen az alábbiakat írtam:“…lehetőség szerint ne foglalkozzunk napi politikával, mert az ma még az egyformán gondolkozók közé is képes éket verni.” Ennek szellemében megfordult a fejemben, hogy moderálom hozzászólásodat, de eleget ülhettél a billentyűzet előtt, dolgoztál azért, hogy gondolataidat megosszad velünk, ezért méltánytalannak éreztem volna ezt tenni.

  Általánosságban az a helyzet az internetes politikai vitákkal, hogy lehetetlennel határos egymást bármiről meggyőznünk. Én sem Veled, sem Rudival nem értek mindenben egyet, olvasatomban mindenhol vannak részigazságok, amelyek nem teljesen azonosak az én nézeteimmel, ugyanakkor nem ringatom magam abban a hitben, hogy zsebemben hordom a bölcsek kövét, és az én világnézetem lenne az egyedül üdvözítő!

  Amit a “csőcselékezés” kapcsán írsz, attól a ponttól igaz a jelző, amikor tettlegességre került sor! 2006-ban is elszoruló szívvel néztem a tévéostromot, mert addig rendben volt a dolog, hogy békésen tüntettek a Kossuth téren, de amikor elkezdték azt a Televíziót gyújtogatni, amely – akármilyen volt – mégiscsak a nemzeti kultúra egyik intézménye, az már nem az öszödi beszédről szólt! Persze az is messzire vezetne, ha végre tudnánk, hogy miért engedte a rendőrség a helyzetet odáig fajulni… Ez a tüntetés agresszió nélkül is elérte volna célját: nem lesz internetadó. Így kell a polgári demokráciának működnie!

  Az, hogy a politikusi gárda olyan amilyen, ténykérdés. Elég megnézni akár a környező országok, akár ez EU hangadóit, semmivel sem jobb az emberanyag. Sok a volt KISZ tag, igazad van. Én is az voltam, mert úgy léptettek be a gimiben, hogy rá sem kérdeztek akarok-e az lenni, de akartam volna, mert annak hiányában esélyem sem lett volna bekerülni a felsőoktatásba! Azt írod, hogy bukna a kormány, ha lenne alternatíva. Feltéve, hogy igazad van, gondolkozzunk el azon, hogy vajon miért nincs? Bár az én hivatásomban egyik kormány sem hozott mindeddig semmi jót, mégis Orbán Viktor a szememben mind emberileg, mind politikusi teljesítményét tekintve magasan felette áll a Horn, Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai nevével fémjelzett, u.n. “baloldali” politikusoknál. Ugyanez igaz, ha Tarlóst összevetjük Demszkyvel, pedig utóbbinak bőven lett volna alkalma bizonyítania városvezetői rátermettségét!

  Végül a dániai munka, amely felvetésével nagyon fontos kérdést feszegetsz! Feltételezem, ha testvéred diákhitelt vett fel, akkor a felsőoktatásban tanul, vagy tanult, azaz valamilyen területen magasan kvalifikált szakember, vagy azzá válik idővel. Valóban nagyon szomorú, hogy hűtőházi halválogatással szabadult meg a hiteltől! Csakhogy! Dániát nem fosztották meg eredeti területének kétharmadától, nem nyögött kommunista rémuralmat és ruszki megszállást évtizedeken keresztül, nem rabolják el nemzetközi pénzszivattyúk nemzeti jövedelmének nagy részét, ezért nyilvánvalóan képes arra, hogy nagyobb jövedelmet biztosítson az ottani munkavállalóknak. Jó ha tudod: a 90-100 ezres adózásaid a hetvenes évektől folyamatosan felvett nyugati kölcsönök KAMATAIRA fordítódik, ahogyan a teljes egy éves magyar SZJA bevétel is! Ez nem Orbánék sara.

  Tisztelettel kérlek Benneteket, hogy fejezzük ezt most be. Természetesen, ha annyira fontos mondanivalótok van, hogy nem tudjátok magatokban tartani, továbbra sem fogok moderálni, ám a magam részéről a vitát befejezettnek tekintem.

 17. Tisztelt Rudipapa,

  természetesen lehet, hogy naivan gondolkodom, sőt, a politika sem érdekel olyan szinten, mint mondjuk téged. Nekem egyáltalán nem sértő, amit írsz. Mindössze annyit akartam mondani: tovább kéne lépni, de együtt, nem felesleges marakodással. Elolvastam a cikket, megmondom őszintén, engem nem érdekel, hogy “amerikai diplomata áll” az élén (bár szerintem ez bullshit), akár az egész igaz is lehet. Viszont te is ismered a médiát, mondjuk egy 444.hu-n ez fordítva jelenne meg, aztán bogozzuk ki.
  Te is írod feljebb, hogy a tudatlanság bűn (egyetértek), de idézlek: “…hiányos tájékozottságú és politikai műveltségű megtévesztett tömegek – akikből ezáltal kvázi csőcselék válik…” – no, ez a csőcselékezés rémlik 2006-ból, ott is puffogtatták ezt, pedig szerintem akkor sem ez lett volna a lényeg.
  Viszont ez a netadó lerágott csont, téma részemről letudva.

  A most kormányban lévők közül is rengetegen voltak kiszesek, egyebek; mára pedig az ilyen emberek (tisztelet a kivételnek!) szónokolnak hitről, egyebekről. Nekem nem sokban különbözik, amikor “én a Gyurcsánynak minden szavát elhiszem”, vagy “szeretünk Viktor” mondatok hangoznak el. Majd, ha élhetőbb lesz az ország, akkor elismerem a munkáját azzal, hogy rá szavazok, ez lenne a dolga, ennyi. Borúlátóbb vagyok mint Csizi, én nem látok alternatívát. A jelenlegi kormány megbukna, ha lenne helyette legalább hasonló szintű opció. Olyasmi, mint Tarlós újraválasztása, ez nem azt jelenti, hogy mindenki elégedett vele, csak nincs más.

  Más téma, egy kis szösszenet: öcsémnek volt egy cirka 400 ezres diákhitele, egy ismerőse/barátja Dániában él, kiment hozzá egy hónapra, igaz huszonpár napot dolgozott tizensok órában egy hűtőházban, halakat válogatva, viszont egy hónap alatt keresett annyit, hogy letudta a hitelét. Nyilván a srác lakbérébe is beszállt valamennyivel, plusz gyanítom nem vörös lazacon élt egész hónapban, ám tartozás letudva. Én is napi 12 órában dolgozom tizennégytől akár huszonpár napokat, ami teljes mértékben az én hibám – viszont örülök, ha sokszor egy húszast félre tudok tenni. Nem vagyok irigy ember, még a politikusokra sem (még arra sem, aki azt mondja, hogy “meg lehet élni 47 ezer forintból”, vagy Deutsch Tamásra sem, akiről csak a Tóth Gabi jellemzésére írt szavak jutnak eszembe: “szavai üresen zörgő mákgubók az őszi szélben”), csak ha már az ember eladja a mai napját a holnapért, akkor legyen értelme. Akkor fogom elhinni, hogy “Magyarország jobban teljesít”, amikor az akár 90-100 ezres adózásaim után is marad annyi pénzem hó végén, hogy a jövőmet tervezhessem. Akár itthon.

 18. Kedves Csizi!

  Igazad van, de éppen az a baj, hogy az emberek nagy része felületes, nem törődik ezekkel az összefüggésekkel, és nem is tartja fontosnak, hogy megpróbálja megtalálni ezeket. És ne minősítsem az ilyen magatartást? A tudatlanság egy bizonyos ponton túl: BŰN! Magyarországot a baloldal mint politikai erő már nem képes direktben legyőzni. De a hiányos tájékozottságú és politikai műveltségű megtévesztett tömegek – akikből ezáltal kvázi csőcselék válik – segítségével igen.

  Ezzel együtt felhatalmazlak, hogy a bmga-nak írt első két vagy három mondatomat töröld ki. A “Többminden”-ne kezdődő mondattól maradjon. A hozzászólásom úgy is értelmes marad. 🙂

 19. Kedves Rudi! Nagyon kérlek, hogy próbáljuk megőrizni a békebeli kávéházi hangulatot! Vitapartneredet ne minősítsd, hanem kard ki kard, érvek ütközzenek érvekkel. Magam sem tudom, hogy a “bmga” felhasználónév kit takar, azt sem, hogy személyesen ismerjük-e egymást, de tartsuk egymást tiszteletben, ne indulattól elragadtatva üssük a klaviatúrát! Csak az utolsó eszköz a moderálás, de ha szükségét érzem, élni fogok vele.

  Amit az u.n. “rendszerváltozás”-ról írsz az igaz, de hadd idézzem Antall József miniszterelnök urat: ” Tetszettek volna forradalmat csinálni!” 25 év távlatából, amikor itt állomásozott a ruszki hadsereg, a pártállamhoz lojális néphadsereg és rendőrség volt, felfegyverzett munkásőrség – nos ezek árnyékában kellett az Ellenzéki Kerekasztalnak a helyzetből a legjobbat kihoznia! Így sikerült… Már a taxisblokádnál kitűnt, hogy az EKA “ellenzéki” oldalán ültek azok a cégéres gazemberek, akik a Szabad Demokraták Szövetségének tagjaiként több kárt tettek . l. taxisblokád -, mint a suksükölő félanalfabéta kommunista pártvezérek! Nem tetszettünk forradalmat csinálni, hanem visszatetszettünk szavazni a karhatalmista, pufajkás Hornt és tettestársait… Ennyire volt rendszerváltó hangulat. Az egész a kelet-nyugat közötti hatalmi játszma volt, utóbbi piacot vásárolt, meg helyet, ahová a szemetét lerakhatja.

  Lehetne sokáig csócsálni, teljesen igazad van abban, hogy a bajok gyökerei 25 évre és azon túl keresendők, de ma az a feladat, hogy ebből a szarból amiben még mindig nyakig ülünk, másszunk ki valahogyan végre! Egyszerűen nem hibázhat a hatalom többet, mert ha a jelenlegi vezetés bukik, (minden ballépésével együtt) akkor VÉGÜNK VAN!

 20. Kedves Csizi (és bmga)!

  Egy ideillő cikk a Magyar Nemzetből

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..