máj 312010
 

TransylMania… székelyföldi, baróti zenekar… nevük hallatán oly’ sok minden ötlik eszembe… Talán az első TF koncerten hallottam először muzsikálni őket, majd jött december 4-e a Várban, a kettős állampolgárságról tartott népszavazás előestéjén adott soha el nem felejthető hangversenyük… jártak itt nálunk, Székesfehérváron is, volt egy bombariadó miatt félbeszakadt előadásuk a MOM-ban… majd tavaly Érden és Zircen találkozhattam velük. Erdővidék, Barót, Székelyföld… Kormoránra emlékeztető zenei világ, de mégsem ugyanaz, még a “Húzd a harangot” is egészen más tőlük hallani. Hét éve találkozhatunk velük újra és újra, néhány tagcsere sem törte meg útjukat. Három csodálatos hanglemez rögzíti muzsikájukat. Nagyszerű zenészek, ugyanolyan szerények, mint útjuk elején voltak. Manyika hangja pedig… a Világörökség része !

Éppen ezért nagyon örültem, hogy tőlünk tíz percre lévő Dinnyésen adtak hangversenyt. Csak annyi előzetes információm volt, hogy a dinnyési Bodzafesztivál fellépőinek egyike a zenekar. Amolyan falunapra számítottam, a helyszínen tudtam meg, hogy a rendezvényre az újonnan átadott létesítmény – Hagyományőrző Központ -, átadásának alkalmából került sor. Érkezésünkkor a színpadon a Honvéd Táncszínház varázslatos, látványos előadása zajlott. Az új létesítmény nagyon szép lett, a szabadtéri színpad előtt amfiteátrumszerűen félköríveben áll a nézőtér. Sok-sok Hagyományőrző Központ kellene még ebbe a honba, nagyszerű választás volt a TransylManiát meghívni erre az alkalomra!

Bizonyára elfogult vagyok a zenekarral szemben, de számomra ez volt minden idők eddigi legjobban sikerült Transylmania hangversenye! Jó volt a hangosítás, a színpad, a két órás előadásba rengeteg nagyon szeretett dal belefért. Varázslatos este volt, köszönet érte a zenekar minden tagjának!

Azonban egy előadás összképe nem csak a fellépőktől függ! A nagyszerű zenei élmény ellenére, némiképp keserű szájízzel tértünk haza. Először is: tavaly márciusban Érden több tucat kobakos volt még jelen a zenekar fellépésekor. Hol vannak a vitézek? Nincs megfelelő hírverés? Budapesttől negyven percre, ingyenes hangversenyen lehetett volna találkozni a Kormorán “kistestvérével”, vajon miért maradtak el a kobakosok ??? – Csabát kivéve, aki családjával Tapolcáról is el tudott jönni Dinnyésre!

A többi sallang pedig a szervezők bénasága volt, tudjuk ezt be tapasztalatlanságuknak… a kezdés több mint egy órát csúszott, fél tízkor kezdődött, negyed kilenc helyett! Láthatóan a hangosítás nem működött olajozottan, a zenekar technikusa vért izzadt, mire összeállt a megfelelő hangzás. A kezdés csúszása azért volt nagy baj, mert biztos vagyok benne, hogy sokan elmentek és így lemaradtak a nagyszerű zenei élményről, kevesebben vihették magukkal a zenekar jó hírét. A másik rossz élményem pedig az volt, hogy a közönség egy része táncra perdült. Ez persze sokkal inkább örömteli, mint szomorú lehetne, de amikor három önjelölt táncos felment a színpadra és ott kezdte el ropni, bennem kiment a biztosíték, elvégre nem Lakodalom Lajos falunapi össztáncán, hanem egy rendkívül magas színvonalú folk-rock zenekar előadásán voltunk! Hosszú idő telt el addig, amíg előkerült végre egy rendező és letessékelte a nem odavaló nőket a színpadról… A koncert vége felé pedig a színpad díszéül szolgált, nemzeti színű szalaggal ékesített, gyönyörű virágkölteményt szedték ízekre és dobálták be a zenészek közé… Rendezőt ekkor sem láttunk… A koncert szervezőinek kötelességük lett volna arról gondoskodni, hogy a balkáni viselkedéskultúra minimumát sem elérő nézők ne zavarhassák meg a zenekart és a többi nézőt!!!

A felsorolt negatívumokról a zenekar nem tehet, csodáltam Csönyéék türelmét az említett affér alatt… Több TransylMania koncert áll előttünk, bárkinek nyugodt szívvel merem ajánlani, hogy menjen el és hallgassa meg a zenekart!

 Minden vélemény számít! Várjuk a hozzászólásokat!

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kötelező

Kötelező

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .