@ngie

Júl 192013
 

A tavalyi tábor sikerén felbuzdulva idén is megrendezésre került a Kormorán-Kobak Nyári Tábor. Idén Pusztavámon a Malomerdő Panzió adott otthont a rendezvénynek, a 64 táborlakónak és vendégeinek.

A Vértes Erdő mesés területére vasárnap délelőtt érkeztünk meg, és nekiálltunk a sátorfelállítás útmutatójának tanulmányozásának. Az prototípust lelkesedéssel és nagy erőkkel építették az akkor már megérkezett táborlakók, és hozzátartozóik. A Félegyházi Táncsoport érkezése után gomba módjára jelentek meg a 2×2 szermélyes sátrak. A nagyon finom ebéd után kialakultak a szállásbeosztások is. Vacsorát követően tábornyitó közös beszélgetés következett. Megtudtuk, milyen programok várnak ránk az elkövetkező napokban….

Elsősorban zenélés, énekelés, néptáncolás, de fakultatív kézműves foglalkozások, Athinával bőr karkötők készítése, Edinával rovásírás tanulás várta a táborozókat.

Hétfőn reggel két busz várt minket, hogy fél 8-kor elindulhassunk Szentendrére a Skanzenbe. Délelőtt gyors koreográfiatanulásba fogtunk a néptáncosokkal, majd a komoly munka is elkezdődött. A Kormorán zenekar legújabb zenealbumának dalaihoz készültek felvételek az MTVA stábjával, Koltay Gábor rendezésében. Rengeteget táncoltunk, mozogtunk, és kellően elfáradtunk. Éjfél körül értünk vissza a táborba, és senkit sem kellett ringatni.

Reggel 7 órakor – mint azt tavaly már megszokhattuk – zenés ébresztő keltette a tábort. Kis hangmérnökünkre, a 12 éves Reinwarth Ricsire a tábor egész ideje alatt számíthattunk, minden technikai gondot megoldott.

Kedden reggelizés utána a Vértes Erdő ZRT-től jött hozzánk két erdész, akik egy könnyed erdei sétára vittek minket. Akkor tudtuk meg, hogy a sátrainktól néhány méterre igazi erdei állatkert van őzikével, szarvassal, muflonnal.
Délután nekiláttunk a Kormorán új lemezének főcímdalát adó Angyalok énekének megtanulásának. Kiosztásra kerültek a kották, és nekiláttunk a szólamok elosztásának, gyakorlásnak. Vacsora után megtartottuk az első hivatalos összpróbát, ami még nem volt tökéletes, de már éreztük, hogy alakul a dal.

Szerdán délelőtt Szőke István Attila tartott rendhagyó irodalomórát. Nyelvtörők, gyerekversek, hangzottak el, és a csapat végül megalkotott – az erdő szélén – a Laza farkas című kis versikét, melyet megtanultunk elmutogatni is. Az ebédet követően ismét a hangszerek kerültek előtérbe, és gyakoroltunk. A vacsora utáni összpróba már jobban ment, mint előző este. A felszabadult zenészek hangszerei is könnyebben elkezdtek más dalokat is játszani.

Csütörtökön délelőtt Jenei Szilveszter tartott a táborban egy kis koncertet, azt követően a gitárosok kaptak tanácsokat tőle és az időközben megérkező Borhi Mikitől.
A Vadkerti család is csütörtökön érkezett. Épp időben, hogy Bence csatlakozhasson a hegedűsök csapatához, akikhez szintén csütörtökön érkezett oktatójuk, Gáspár Álmos.

A bográcsban főtt vacsora után megtartottuk a táborzáró ünnepséget, kiosztásra kerültek az emléklapok és jutalmak, majd a zene és a tánc vette át a szerepet. Az Angyalok éneke összpróba után a Félegyházi Táncsoport legfrissebb tánclépéseit tekinthettük meg, Athina énekelt Harangozó Marci gitárkíséretével, Sipos Imi is inkább a gitárt szorongatta és énekelt, de verseket is szavalt nekünk, majd hajnalig tartó beszélgetésekkel zártuk az estét.

Pénteken ebéd előtt lebontottuk a sátrakat, és összetakarítottunk magunk után. Délután kocsi konvojban indultunk Tatára, az Országos Erdész Egyesület vándorgyűlésének helyszínére. Izgalmas utazás volt, többször meg kellett állnunk és visszafordulnunk, de így lettek elsőkből utolsók, és minden alkalommal kellemes integetésekkel örültünk az előtünk- és mögöttünk közlekedőknek.

Élmény dús, mozgalmas hét volt. Jó volt találkozni a tavalyról ismerős arcokkal, és megismerni az új táborlakókat. Rengeteg ügyes, tehetséges gyerekkel töltöttük együtt ezt a rövidke hetet. Jó volt együtt dolgozni, nyaralni.

A gyerekek kérdőíve szerint pedig, az egyetlen szavazatos „Nem tudom” mellett minden más szavazó a „Jövőre is tuti jövök :D”  -re adta voksát….

máj 222013
 

 

Újpesten az Ifjúsági házban, Szűts Pisti Örömzene című sorozatának évadzáró rendezvénye adott otthont a „Reál Margit” című lemez bemutatókoncertjének.

A terem rövid időn belül megtelt rokonokkal, barátokkal, ismerősökkel, érdeklődőkkel – és persze sok-sok finomsággal. Nem maradt el az ígért zsíros kenyér lilahagymával, a különféle sós- és édes sütemény csodák, a sörök, különböző borok, és az alkoholmentes italok sem.

A falatozást, beszélgetést negyed nyolc körül megszakította a bevezető SZIGNÁL amely a jelenleg legutolsó Margit Józsi szerzemény, egy készülő tv műsor, „A vidék magazinja” főcímdala.

Józsi köszöntője és az általa zongorán-, és énekelve előadott VÁNDORDAL után következett néhány dal a lemezről.
A közreműködő zenészek felkonferálása után felcsendült az ÖRDÖGI KÖR, amit Jankai Béla Hammond szólója, és Elek István szaxofonjátéka tett tökéletessé.  A JUDITRA GONDOLOKot Koltay Gergőt fuvola játéka színesítette. A Szulák Andrea éneklésében ismertté vált CSAK EGYSZER ÚGY LEGYEN után az Esővárók zenekar következett. Ez Józsi első zenekara volt, még a diákévekben alakultak. Két dalt játszottak el, az IDEGEN LÁNYt és a KECSKEt.

Majd visszakanyarodtunk a lemezen felcsendülő dalokhoz.
Szűts Pisti, Borhi Miki és Gáspár Álmos közreműködésével hallhattuk az ÉNEKet. Az RMP zenész csapatát Szűcs Antal Gábor erősítette a LEGYEN MÁR VÉGE és a DAL című szerzeményekben.

A színpadot a Kormorán Memory Band vette át. Az első lemezükről csendült fel néhány dal. A HOL VOLT, HOL NEM, és a STONEHENGE után a lemez címadó dala a BARDO. Itt Gáspár Álmos segítette a gyönyörű, kétszólamú hegedűszólót.

Ezt követően megint visszatértünk a Reál Margit lemezhez a TÚL VAGY MÁR MINDENEN és a NE FORDULJ EL dalokkal.

Bár május van, egy kis 1848-as blokkot is sikerült a műsorba csempészni. Ez A KÖLTŐ VISSZATÉRen kívül a HIMNUSZTÖREDÉK volt, amit Kalapács Józsi énekelt.

Egy újabb meglepetés következett. A színpadon Gál Péter, Jenei Szilveszter, Koltay Gergely, Margit József, Németh Gábor, Szűts István összeállításban egy kis ős-Kormoránt hallhattunk. Előadásukban a MAGYAR RAPSZÓDIA és a HÁROM HATÁR csendült fel.

Gergővel még eljátszottuk A MARGIT HÍD dalt, majd visszatértünk a lemez anyagához. VOLT EGY FIÚ, VELED LESZEK, UTOLSÓ SZERELMES DALlal zártuk a lemezbemutató koncertet.

Fináléként a NYÚJTSD KEZED csendült fel az összes közreműködő előadásában. A színpadot ellepte „sok komoly, bölcs zenész”!

Név szerint:

Borbola Tivadar (gitár), Borhi Miklós (gitár), Bozsoki Tamás (gitár),Drexler Zoltán (dob), Elek István (szaxofon), Gál Péter (hegedű), Gáspár Álmos (hegedű), Jankai Béla (Hammond), Jenei Szilveszter (gitárok, ének, vokál), Kalapács József (ének), Kolbe Gábor (percussion), Koltay Gergely (fuvola), Margit Ferenc (vokál), Marschalkó Zoltán (gitár), Mátrai Ferenc (dob), Molnár Angéla (fuvola, vokál), Németh Gábor (dob), Nyakas Ferenc Péter (billentyű), Pusztai Ágnes (vokál), Szücs Antal Gábor (gitár), Szűts István (billentyűs hangszerek, tangóharmonika), Vereckei Attila (billentyűs hangszerek, mandolin, vokál)

A fenti fényképeket Viczián Pál készítette


A fenti fényképeket Czéh Lonka készítette

ápr 112012
 

Tavaly év végén az Ismerős Arcok zenekar révén találkoztunk, olvashattunk a Jobb velünk a világ rendezvényről.

Most ismét egy koncertekkel fűszerezett, -azon a rendezvényen megIsmerős fellépőkkel találkozhat aki pénteken (2012. április 13. ) ellátogat a Körcsarnokba.

„A belépő egy ajándék”.
(amelyet a szervezők a szakminisztériummal, és segítőkkel juttatnak el a rászoruló gyerekeknek, gyermekotthonnak, -és ha jól tudom- kórháznak)

15 órakor veszi kezdetét  Magyarország egyik legnagyobb jótékonysági koncertsorozata, ahol épek és fogyatékkal élők, hátrányos helyzetűek buliznak együtt egy egész napon át.

Integrált sportrendezvényekkel, napközben sport és szabadidős tevékenységekkel, este pedig nagyszabású koncertshow-val várják az érdeklődőket. A rendezvény fő célja, hogy fogyatékkal élők és épek közösen érezzék jól magukat, s a hátrányos helyzetű fiataloknak, családoknak is legyen egy nap, amikor elfelejtik a gondokat, s kikapcsolódhatnak egy egész napon át.

Éppen ezért a meghívottak köre is igen speciális. Különböző alapítványok és szervezetek segítségével hívják meg az ország különböző pontjain élő gyermekotthonok lakóit, a nagycsaládosokat, a mozgás-, látás- és értelmi sérült embereket, és a hátrányos helyzetűeket.

A rendezvény programja igen izgalmas és változatos. Integrált műsor van, ahol állandó fellépők a Nemadomfel! Együttes, a Rolldance Budapest – kerekesszékes kombi táncegyüttes, a Step and Roll – integrált tánccsoport, Napsugár és a siket jeltáncosok, Krizbai Teca és még sokan mások.

Az épek oldaláról pedig igazán széles a paletta. (Szűts Pisti lemezéről ismerős Sárközi Anita; Wolf Kati, a harmonikás Szabó Ádám,..a tehetségkutató műsorokból megismert előadóktól a 80-as, 90-es évek kedvencein át terjed a fellépők listája).

A produkciók közötti szünetekben az úgynevezett „Példakép Program” részeként olyan hiteles sportolók, közszereplők, médiaszereplők lépnek a színpadra egy rövid beszélgetés keretében, akik valamilyen módon példát mutatnak a jelenlévők számára és ezen keresztül az ország lakosságágnak is.

jún 052011
 

A Kormorán Memory Band Fonóban tartott klubkoncertjei kapcsán is kitör a „nyári szünet”, de előtte még egy különleges, nagyszabású péntek estével ünnepel a csapat.

Ez az este nem csak abban tér el, hogy vasárnap helyett pénteken zenélnek a srácok, hanem vár még néhány meglepetés a koncertlátogatókra! A Kormorán idén ünnepli 35 éves fennállását – ebben a zenekarban számtalan zenész, énekes megfordult az elmúlt 35 év során, köztük a KMB „elfekvője”: Gál Péter, Jenei Szilveszter, Margit József.

Ahogy a srácokat ismerjük, biztosan hallható lesz néhány különleges –évtizedekre visszanyúló- történet, hiszen a vendégek ezen az estén régi Kormorán- és KMB tagok mint például Neumayer László, Németh Gábor, Hetényi Zoltán, Csurgai Attila, Csanaki György, a hajdani énekesek közül Huszti Zoltán, Makrai Pál, a gitárosok közül Borhi Miklós. Ha minden igaz, az idén 6 éves KMB népzenészeit – Salamon Beáta és Csávás Attila – is hallhatjuk játszani.

(A változás jogát fenntartjuk, a meghívott „vendégek”/volt zenekaritag-társak névsora ennél bővebb. )

Az est folyamán élő koncert videó felvétel készül!

A cím pedig változatlan: Fonó Budai Zeneház Bp. XI. Sztregova u. 3.

jún 012011
 

Az előttünk álló hétvégén már a VII. Crumerum Történelmi-Kulturális Fesztivált tartják Nyergesújfaluban.

A festői Sánchegy környékét két napra ellepik a hagyományőrző csoportok, a tradicionális népzenét játszó együttesek, de marad hely bőven a látogatóknak, akik az Ókori életet is megismerhetik közelebbről a római és barbár táborok segítségével, lesz Kézművesek utcája; díszkovácsolás, borkóstoló…
Szombaton Wass Albert: Szerelmem, Erdély. Rékasi Károly előadásában, vasárnap pedig “régi Kormorán zenét” hallgathat a közönség a KMB előadásában.

A rendezvényre a belépés díjtalan

máj 262011
 

A tragikus hirtelenséggel elhunyt kétszeres olimpiai, tizenötszörös világbajnok és háromszoros Európa bajnok kenus emlékét és pályafutását feldolgozó vándorkiállítás 2011. május 25.- június 17. között Debrecenben tekinthető meg.

Angyal Zoltán, a Kolonics György Alapítvány kuratóriumának elnökének szavaival élve:

“Bízunk benne, hogy minél többen ellátogatnak  és megtekintik ezt az egyedülálló kiállítást, hiszen Koló példaértékű pályafutása sokak számára adhat új utat és lehetőséget az életben. Az idén még két helyszínre szeretnénk elvinni a tárlatot: augusztusban, a szegedi világbajnokság idején Szegeden, és reményeink szerint Szolnokon is megnyithatjuk majd a Kolonics, a sportlegenda című kiállítást.”

A kiállítás ingyenesen megtekinthető a debrecen Pláza földszintjén. (naponta 10-19 óra között )

máj 242011
 

…Kellemes vasárnap délután volt… a nyári meleg levegőt időnként egy-egy zápor hűtötte néhány kerületben.
A Fonó és a KMB csapata, vendégzenészeikkel együtt várta a muzikális élményekre vágyókat.

A színpadot ellepték a hangszerek, és már csak a közönség hiányzott – akik szépen lassan meg is érkeztek. Volt köztük rendszeres koncertre járó, akadtak olyanok, akiket csak nagyon ritkán lehet látni – így most is voltak kellemes beszélgetések a fellépő csapatok zenélései előtt és után.  Születésnapot is ünnepeltünk kívánságdallal…

A színpadot egy esztergomi csapat, Tóth Tamás és a Nyomkeresők vette elsőként birtokba, zenéjükben fölelevenítve a 60-as évek Beat-érzését.

Majd a fókusz Dinnyés Józsefre irányult, aki ugyan egyedül állt ott, mégis énekével, gitárja és szájharmonikája segítségével betöltötte a teret. Az általa előadott dalokkal pedig a családi életébe is bekalauzolt egy kicsit minket.

Végül a KMBs fiúkat hallgathattuk az est további részében. Az idő gyorsan repült, amiből nekik nem sok maradt, ezért az előre eltervezett és általuk kiválogatott dalok száma és sorrendje felborult.
Az első három „ráhangoló” dal után kezdetét vette a „kívánságműsor” mind a zenekari tagoktól, mind a közönségtől érkezvén. Kellemes, kötetlen este volt.